Bokmässan 1980: Innan starten del 3, Conny Jacobsson

Conny Jacobsson arbetade i två och ett halvt år som lärare i datoranvändning och reproduktion hos Bibliotekshögskolan i Borås, innan han blev sugen på att gå utbildningen själv. Utan gymnasiebetyg sökte han in med arbetslivserfarenheten som grund, och två år senare var han färdigutbildad och fick ett chefsjobb direkt: Bibliotekschef i Hagfors kommun. Precis som Bertil var Conny en man som gillade snabb takt, förändring och att testa nya vägar.

”Han genomförde en omedelbart legendarisk bokbombning över samhället. Hans-Eric Hellberg, ungdomsboksförfattare, flög planet och Conny kastade ner Litteraturfrämjandets En bok för alla-böcker i små fallskärmar. I flera veckor kunde Hagforsborna hitta överblivna böcker som fastnat i träd eller blåst in under parkbänkar.”

Conny blev snabbt Sveriges mest kände bibliotekschef, men precis som Bertil startade han ett företag vid sidan om. Krelib, som företaget namngavs, skulle konkurrera med Bibliotekstjänst om att sälja böcker till biblioteken.

1982 slutade han som bibliotekschef och blev verksam inom politiken, men fortsatte även med Krelib och tids nog mötte han Bertil Falck under en försäljningsrunda runt om i södra Sverige.

”Conny kånkade ut en ljustavla ur bilens bagageutrymme, och Bertil sa nästan genast: Det var käcka tavlor det där. Jag tar sex stycken.” Det var första gången någon köpt ljustavlor så direkt, tidigare intressenter hade alltid behövt gå genom flera instanser för att ens överväga att köpa en.

—–
Ovanstående information är hämtat ur Boken om Bokmässan s. 18-20, skriven av Ulf Roosvald. Jag tänkte att vi inför Bokmässan 2011 ska få lite bättre koll på vad det egentligen är för berättelse som ligger bakom denna fantastiska fest. Efter att ha besökt Bokmässans bakgård i februari (kan läsas om det här och här) och träffat bland annat Bertil Falck själv, kan man inte bli annat än totalt fascinerad. Och inspirerad.

 

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokmässan 1980: Innan starten del 3, Conny Jacobsson

  1. Pingback: Fifflarna - Conny Jacobsson | Svensson

  2. Pingback: Fifflarna - Conny Jacobsson | Njord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s