Bokmässan 1984: Inledningen

Bertil Falck och Conny Jacobsson träffades minst en gång om året, och då när Sveriges Allmänna Biblioteksförening hade årsmöte. En kväll efter ett av dessa årsmöten satt dessa tu på ett hotellrum för att dricka lite whisky när Bertil sa till Conny: ”Man borde göra något för våra bibliotekarier, något roligare än det här”.
Conny höll med. För att bibliotekskonferensen  skulle bli verklighet behövdes till att börja med en lokal, och Bertil Falck kom genast att tänka på Svenska Mässan som enda ställe i Göteborg som passade. November 1984 klev radarparet in på Svenska Mässan för att träffa dåvarande marknadschefen för att diskutera möjligheten att hyra seminarielokaler. Det var sällsynt att Svenska Mässan erhöll idéer från utomstående om konferenser, och de avfärdades oftast som orealistiska. Under året hade Svenska Mässan lanserat hela tio nya mässor, vilket gjorde att tidpunkten kändes något illa vald. Medan marknadschefen vägde för och emot gällande det nya förslaget ”öppnades dörren och Svenska Mässans VD Roland Falk klev in – utan att veta vilka de två besökarna var.” Han skulle berätta för marknadschefen att de gått miste om en mässa då Bokhandlareorganisationen bestämt sig för att starta en bokmässa i Älvsjö. Bertil Falck, snabb såväl i tanken som tungan i vanlig ordning, sa genast: ”Ja, men då gör vi en biblioteksmässa här i stället”.

Tajmningen var smått osannolik, och redan samma dag började det planeras. Det största ovissheten var gällande bibliotekspersonal som målgrupp. Bertil och Conny var därför tvungna att först göra en marknadsundersökning för att se hur intresset gällande detta lät. Resultatet blev strålande, men det var inte någon som helst slump. När Bertil och Conny avslutat mötet gick de direkt till Göteborgs stadsbibliotek respektive Krelib, och öppnade fakturapärmarna för att finna adresser. Där fanns hela biblioteksbranschen samlad, och de förstod att det var i händerna på just dessa som beslutet kom att ligga. Och de ringde upp varenda en med frasen ”Snart kommer du att få ett brev från Svenska Mässan. Du kan väl svara att det åtminstone låter intressant med en biblioteksmässa”.

Resultatet av undersökningen från Svenska Mässan blev strålande. Det första namnförslaget till mässan blev Bibliotek 2000, men det ändrades till Bibliotek 85, med tanken om att det skulle bli en fortsättning kunde årtalet enkelt ändras.

Och vilken fortsättning det sen skulle bli.

———–
Ovanstående information är hämtat ur Boken om Bokmässan s. 18-20, skriven av Ulf Roosvald. Jag tänkte att vi inför Bokmässan 2011 ska få lite bättre koll på vad det egentligen är för berättelse som ligger bakom denna fantastiska fest. Efter att ha besökt Bokmässans bakgård i februari (kan läsas om det här och här) och träffat bland annat Bertil Falck själv, kan man inte bli annat än totalt fascinerad. Och inspirerad.

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s