Tips inför Bokmässan

Jag har tidigare alltid jobbat i monter och inte gått på ett enda seminarium, så det här året kommer verkligen att bli annorlunda. Men här är lite som jag registrerat tidigare, kanske kan vara till hjälp för någon 🙂

Att tänka på innan du går till mässan:
* Bekväma skor, särskilt om du mest tänker gå runt bland alla montrar. Man går extremt mycket. Ska du vara där alla dagar är det ännu viktigare för att inte få skoskav första dagen vilket ju då gör resterande tre dagar något mindre trevliga … inte för att ju jag gjort något så dumt ehrm …
* Ryggsäck, särskilt om du mest tänker gå runt bland montrar och handla böcker. Det blir snabbt tungt, väldigt snabbt. Många går dessutom runt med såna där små väskor på hjul som pensionärer har när de handlar på Ica (vet ej vad de heter som ni förstår, haha!).
* Handlar du många dyra och tunga böcker på ett ställe kan det vara en idé att fråga om du får ha kvar dem i montern till dess att du går hem.
* Ta gärna med något ätbart och något att dricka. Köerna kan vara extrema, särskilt under lördag och söndag. Dessutom svårt att hitta. Sparar tid!
* Ha sköna kläder, lite finare än vardagskläder tycker väl jag man kan ha, gärna i lager som är enkla att ta av. Det är varmt på mässan, och särskilt fredag eftermiddag och lördagen. Alltså, jättevarmt!
*Alla montrar tar ej kort, och kontanter är att föredra i vilket fall. Kortterminalen kan bli överbelastad vilket gör att det går långsammare ju fler som handlar samtidigt. Så, kontanter!
* Gör ett eget program innan du går till mässan. Folk retar mig för schemat jag har på bloggen, men det beror på att: 1. Jag vill inte missa nåt 2. Att stå inne på mässan och bläddra i programmet är jobbigt då det redan är så mycket ljud och intryck.

Att tänka på inne på mässan:
* Häng in jackan när du kommer till mässan. Det är varmt där inne och du kommer att behöva använda händerna till annat.
* Lämna inte en monter med tanken att ”hit ska jag gå tillbaka innan jag går hem” utan att skriva upp monternumret. Så, skriv upp monternummer! Ofta kan det finnas något som hänger i taket som gör det enklare att hitta tillbaka till just det området.
* Och apropå monternummer så känn dig inte dum när du går runt i gångarna och inte hittar. För det mesta är det logiskt, men ibland blir det en del mindre logiska svängar.
* Aftonbladet Kultur är mer en scen än en monter. Tipsar om detta då jag tidigare arbetat i monter väldigt nära just Aftonbladet Kultur och tre gånger i timmen (ej överdrift) kom någon och frågade var AKs monter var (vilket var precis mittemot vår).
* Det finns toaletter på andra våningen där det brukar vara betydligt mindre kö.
* Är du nyfiken på något i en särskild monter så fråga om det. Alla gillar frågor ( i alla fall de allra flesta 🙂 ) och att tala om sitt eget. 🙂
* På söndag eftermiddag rear många utställare ut sina böcker i hopp om att slippa dra med dem hem igen. Fynd kan göras! Vill du köpa många böcker i samma monter kan det, om det är till exempel antikvariat, gå att deala lite.

Avslutningsvis: Bokmässan är stor. Alltså jättestor. Och det finns så mycket att se och lyssna på även om man inte vill/kan/har råd med seminariepass eller att köpa en massa böcker. Stressa inte runt. Missar man något finns det alltid något annat. Njut 🙂

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tips inför Bokmässan

  1. Mikael Sol skriver:

    Ett annat tips är att fota montrar, böcker osv som man vill återvända till och kanske köpa. Då kan man in lugn och ro gå igenom fotona och planera inköpen.

  2. Sue skriver:

    Åh så bra tips! Stort tack från en första-gångare 🙂 (som ska dit endast på lördagen).

  3. Therese skriver:

    Tack! Ska vara där för första gången och dessutom som utställare så jag gillar dina tips jättemycket!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s