Skrivande enligt George Orwell

Enligt George Orwell finns det fyra anledningar till att människor väljer att skriva böcker:

1. Ren egoism. En önskan om att framstå som smart, att bli omtalad och att få ner sin bakgrund och upplevelser på papper.
2. Estetisk entusiasm. En kärlek för kombinationen av ord kan få en mening att låta, rytmen i en bra historia, en önskan om att dela en upplevelse som man inte vill att någon ska missa.
3. Historiska impulser. En önskan om att se saker som de är och att finna fakta som visar på detta.
4. Politiskt syfte. Man vill försöka visa världen i en särskild riktning i och med sitt skrivande, man vill påverka med en åsikt.

För mig är det nog en blandning av de tre första, eftersom jag skriver på så olika typer av böcker. Nummer fyra försvinner då jag inte kan påstå att jag är särskilt politiskt insatt, och därför inte känner någon längtan efter att visa någon i en särskild riktning.

Varför skriver ni?

Detta inlägg publicerades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Skrivande enligt George Orwell

  1. annaljungdahl skriver:

    Till viss del lite av punkt 1 och 3, men för mig ligger tyngdpunkten helt klart på nummer 2.

  2. Anna Vogel skriver:

    Jag skriver för den estetiska njutningen, Orwells andra punkt, men också för en annan orsak som möjligen tangerar punkt tre: att försöka beskriva verkligheten så som jag ser den. Gärna beskriva sådant som vi alla delar, som vi kanske tänker på, eller känner, men inte har sett i ord förr. Det här gör jag ju för att försöka förstå verkligheten själv. Hur den är, hur det hänger ihop, i slutändan hur allt hänger ihop, men jag kan bara beskriva ett mikrokosmos. Sedan har jag också en kommunicerande önskan, som jag tycker helt saknas i Orwells framställning, att nå fram, att nå en läsare, att beröra någon annan, att visa något som denne kan förstå. Låt oss införa en femte punkt! Jag tycker att Stewe Claeson beskriver denna önskan träffande i Aglaktuqbloggen Om lusten att skriva http://blogg.aglaktuq.se

  3. bsson skriver:

    den enda anledningen till att jag skriver är att det leder mig framåt, Orwell har säkert rätt generellt men individuellt kaske det är annorlunda.HH

  4. Pingback: Drivs vi av egoism? « Johan Lindback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s