Dagens fråga: Min första läsupplevelse?

Jag tittar på Malous Bokklubb och det diskuterades precis första läsupplevelser. För min del är ”Varghunden” samt ”Skriet från vildmarken” av Jack London starka läsupplevelser, liksom ”Grottbjörnens folk” av Jean M. Auel. De skildrade alla en värld så främmande från min egen, och jag tror jag fascinerades över hur enkelt det var att ta in en för mig onaturlig miljö genom att läsa en bok.

Jag var även mycket förtjust i Henning Mankell under mina tonår, och minns en sommar då jag släpade runt på ”Steget efter”. Jag läste inte särskilt snabbt på den tiden, och den var väldigt tjock. Och tung.

Vilka första läsupplevelser har ni?

Detta inlägg publicerades i Läsande. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Dagens fråga: Min första läsupplevelse?

 1. Fia Filur skriver:

  Minns inte exakt hur gammal jag var, men tror jag läste Törnfåglarna någon gång i mellanstadiet och den gjorde avtryck. Har inte läst om den, men minns en del jobbiga detaljer som jag inte vet om jag hittat på eller om det verkligen var så, typ som att det var så kallt att de fick skära av sig strumporna från fötterna? För att huset var byggt på något sätt så att det liksom fläktade in på sommaren, men då blev det istället svinkallt på vintern.

  Sen läste jag mycket Danielle Steel, Nora Roberts och Stephen King. Starkast läsupplevelse på högstadiet var Den fjortonde bruden, Vidundrens väg och Ravennas dotter av Meredith Ann Pierce. Den trilogin har jag läst om i vuxen ålder och jag är fortfarande lika fascinerad!

  Tycker det var något speciellt när man läste riktigt bra böcker när man var i den där formbara åldern. Vet inte riktigt om man kan få tillbaka den känslan nu i vuxen ålder?

  • malinthewriter skriver:

   Jag har inte läst den (men jag ska!), däremot kommer jag ihåg Nicholas Evans ”I vargars närhet” som berörde mig massor när jag läste den i högstadiet. Då var den nog min bäst läsupplevelse någonsin, men jag läste om den för ett par år sedan och alltså … språket och handlingen var ju inte så himla bra längre … :O Så frågan är om man ska läsa om skönlitterära böcker som man redan haft en stor upplevelse med.

 2. BokDjungeln skriver:

  Jag ska suga på den ett tag, återkommer. 🙂

 3. Du har en award att hämta hos oss…

 4. Nonsensakuten skriver:

  Amys ögon av Richard Kennedy. Nu har den gått i arv till min sjuåriga dotter som just slukat den…hehe…tror att detta var den första bok jag läste.

 5. Nonsensakuten skriver:

  Och så Roald Dahl, förstås. Häxorna och SVJ….

 6. Pingback: Mina första läsupplevelser | BokDjungeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s