”Hajen”, Peter Benchley

Vilken inverkan det har att jag säkert sett filmatiseringen av denna bok minst tio gånger vet jag inte, men måste säga att jag blev något förvånad över hur bra jag tycker att boken faktiskt är. Det är svårt att skriva spänning och så spännande känns det ju inte heller då jag redan vet vad som kommer att hända, men Peter Benchleys sätt att beskriva miljöer, händelser och karaktärer är imponerande. Dessutom blev jag något chockerad över hur en del inslag i boken helt utelämnats i filmen. Det är inte heller ovanligt vid filmatiseringar, men visst hajade (hoho) jag till när Brodys fru var frustrerad i äktenskapet och hips vips sitter på en restaurang tillsammans med hajforskaren. Vad de pratar om? Sexuella fantasier. Ganska detaljerat till och med.

En klassiker väl värd att läsa!

(8/10)

Andra om ”Hajen”:
Boksidan

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 7-8, Bokrecension, Bonniers, Klassiker, Spänning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Hajen”, Peter Benchley

 1. Maria Engelwinge skriver:

  Vet du vad jag reagerar på? Att kvinnan på omslaget är helrakad. Det var väl inte särskilt vanligt på 70-talet? Har inte läst boken men sett filmerna några gånger genom åren, första gången 1981. De håller fortfarande!

  • malinthewriter skriver:

   Det har jag inte tänkt på, men nu när du säger det! Jag gillar filmerna och har också sett dem flera gånger. Rekommenderar dig ändå att läsa boken, jag skulle gissa att du gillar den =) (betydligt mer snusk än i filmen …!)

 2. Thomas E skriver:

  Kul att du tog upp den där gamla, ja, klassikern är kanske mycket sagt, men kanske oldie-but-goodie?

  Jag läste den precis i samband med filmen, och tyckte oxå att boken var bättre. Det tycker jag nästan alltid, och nu ska jag nog allt rota fram den ur lådorna i garaget! Denna förtjänas att läsas igen. (Och jag minns den scenen du refererade till, mycket ekivokt på den tiden.)

  http://www.facebook.com/pages/Thomas-Erikson/213602578663823

  • malinthewriter skriver:

   Haha ja jag vet inte riktigt vad den ska kallas. Filmerna är ju klassiker men jag vet inte ens om jag visste att det fanns en bok innan jag såg den faktiskt. Det är också svårt att jämföra filmer med böcker även om de grundar sig i samma story, och i det här fallet känns ju boken och filmen i alla fall för mig ganska långt ifrån varandra. Och grattis till din framgång med ”Bländverk”! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s