Om en kulturkrock med Köpenhamn, del 1

Helgen som var spenderades i Köpenhamn. Jag har varit där några gånger förr, men alltid bara över dagen och eventuellt en bit in på natten. Strosat på Ströget, åkt sightseeing-båt och karuseller och tittat på tomtar på Tivoli. Men nu var det alltså dags för något så modernt som en riktig weekend. Mötte upp sällskapet på fredagseftermiddagen, åkte till Malmö Central och växlade in x antal hundra till danska kronor (ej d-mark som jag så förtvivlat försökte växla till den första gången jag skulle åka till Köpenhamn. Ack ja ack ja, men det är en annan historia men d-mark Denmark, jag tyckte det var logiskt).

Vi satte oss på tåget och åkte iväg över sundet. Diskuterade att vi kunde ha fått en weekend i London för samma pris, men påminde oss själva att det var just den inställningen som gjort att vi ständigt åkte någon annanstans istället för 30 minuter bort.

Vi klev av vid Norreport och gick för att inhandla sushi (på ett ställe som jag blivit tipsad om via Twitter). Handlade, gick mot hotellet, passerade konstmuseum, Rosenborg, med mera, med mera, kom fram. När vi skulle checka in började det genast, tala engelska eller svenska? Well, well. Sushin var väl värd varenda krona (och det var ganska många kronor vill jag påstå).

Sov gott i sköna sängar, vaknade upp till strålande sol, en klarblå himmel och en god hotellfrukost vid 10 (hotellfrukost vid tidigare timme är inget jag är särskilt förtjust i).

Gick ut på stan, passerade den där sjöjungfrun och blev mer fascinerade av alla dessa människor som ville fotograferas tillsammans med denna staty, än av statyn itself. Vandrade vidare förbi statyer i tiotal, vackra byggnader och ett vackert väder ackompanjerat med en något kylig havsvind. Passerade slottet och fnissade åt dessa söta snubbar som gick runt och vaktade.

Vandrade runt till teatrar, Ströget, i affärer, fikade hos Baresso (tror jag att det hette). Det enda i bokväg var några trevliga bord hos Urban Outfitters, där jag bland annat spanade in den här. Är inte mycket för den typen av ”måste”-böcker, men just den här skulle jag verkligen vilja ha. Dels för att jag älskar musik, men också för att 1001 låtar inte känns helt omöjligt jämfört med till exempel 1001 filmer eller 1001 böcker!

Vi funderade på middag och det blev ytterligare en sväng förbi Sticks n sushi innan vi landade hemma i lägenheten igen.

På söndagen packade vi ihop, åt frukost och checkade ut. Åkte till centralen och låste in väskorna för att sedan bege oss till Christiania. Jag har tidigare hört talats om denna plats flera gånger, men aldrig riktigt förstått hur det är. Mitt sällskap förklarade hur det var och jag sa ”Jaha, det låter ju som Möllan (område i Malmö)” och fick svaret ”mm, gånger tusen”. Hur mycket kan det vara? tänkte jag.

Ganska mycket, skulle det visa sig.

Detta inlägg publicerades i Privat, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om en kulturkrock med Köpenhamn, del 1

  1. BokDjungeln skriver:

    Vilken cliffhanger! 🙂

  2. Hege skriver:

    Åh jag skulle vilja göra Köpenhamn som turist! Efter att ha bott där i över två år finns det fortfarande saker jag inte gjort, som sightseeingbåtarna! Det blev liksom aldrig av, och nu bor jag inte där längre. Vad tyckte du om Christiania? Jag gillade alltid att åka dit på helgen och bara vandra, som att gå in i en annan värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s