25 frågor om skrivande

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
Oj. Måste fråga mamma. Hade i alla fall brevkompis när jag var 7 år.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?
OM jag gjorde! Minns många. En om kamphundar (hur orättvist det var att döma ut flera raser bara för att människor är idioter), flera recensionsliknande om bland annat filmen Seven samt boken Grottbjörnens folk av Jean M. Auel. Minns vilken fantastisk feedback jag fick från min lärare om Grottbjörnens folk, jag minns till och med vad hon sa när hon talade om den med min klassföreståndare.

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?
Skriftligt, helt klart. Den som läst min bok håller säkert med.

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.
Jadå, i många år. Varje inlägg började med ”Kära dagbok, nu var det längesen jag skrev …”.

5. Har du en “skrivförebild”? Vem?
Lina Forss för hennes språk och underbara personlighet, Stephen King för sin genialitet och Sofie Trinh Johansson för sitt driv.

6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger. Skriver dock helst med tangenter, min skrivstil är ärligt talat inte särskilt vacker och ser olika ut varje gång jag skriver.

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller för hand?)
Jag blir smått okontaktbar när jag skriver, och kan bli irriterad om nån knackar på och stör eller ringer, vilket ju är fånigt eftersom de inte vet vad jag gör. Lite som att bli irriterad på någon på grund av en dröm man haft. Jag kontrolläser alltid efter att första utkastet är klart, aldrig eller ytterst sällan under skrivandets gång. Jag skriver bra under press, har svårt att begränsa mig och föredrar helt klart att skriva på dator när det handlar om långa texter. Spåna idéer och anteckna gör jag däremot gärna för hand.

8. Vilken av dina texter som du har skrivit under årens lopp är du mest nöjd med?
Det måste givetvis bli ”Kär lek?”.

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!

Ja, några veckor när jag redigerade ”Kär lek?” som mest fanns det helger när jag knappt visste om det var dag eller natt. Jag gick och la mig när jag blev trött och klev upp när jag vaknade, aldrig en tanke på att somna om. För mig finns inget större tecken på skrivflow än att vakna tidigt en lördag (07.30) utan att ha ställt klockan och direkt kliva upp för att fortsätta skriva.

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?
Inte direkt skrivkramp, tror mer det har handlat om klassiska Jante. Varför håller jag på med det här? Det här är ju värdelöst. Vem tror jag att jag är … osv. Då brukar jag läsa lite i någon inspirerande bok och helt enkelt kan tänka att det handlar om min tid, och den använder jag precis som jag vill. Och jag älskar ju att skriva.

11. Har du någon gång läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
Ja, bland annat när jag läste ”Agnes hjärta Edward” av Lina Forss samt ”Norwegian Wood” av Haruki Murakami kände jag detta otroligt starkt. Det var faktiskt en ganska uppgivande känsla, som att jag kommer ändå aldrig att kunna skriva sådär bra.

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv) ?
Blogginlägg kan ju ligga ganska nära krönika, och jag är väldigt förtjust i att skriva sådana. Noveller har jag svårt för men gillar utmaningen i att skriva ett helt bokmanus.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Det har jag absolut! Vad vore responsen värd om man inte tog tillvara på den?

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
Hahaha … eeeeh …? 🙂

15. Har du varit med i en skrivtävling?
Jag har varit med i en novelltävling.

16. Har du blivit publicerad?
Ja, i novelltävlingen ovan bland annat.

17. Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Gillar att skriva om sådant som är roligt.

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Som jag skrev tidigare … olika.

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Överallt. Andra böcker, iakttagelser i vardagen, musik …

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Självdisciplinen, att verkligen sätta sig och skriva. Ta sig tid. Ge det tid.

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
Köksbordet.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
Det har jag, men det är nog lite olika mellan olika manus. I ”Kär lek?” hade jag stora problem med ordet dörr, kanske inte just för att det är ett favoritord men jag hade sådana himla problem alltså … blir irriterad bara jag tänker på det.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?

Jag reagerar mest bara när det är någon professionell skribent som skriver fel upprepade gånger. Alla kan missa någon gång, men när det blir både stavfel och särskrivningar slår jag igång sirenerna …

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten – eller föredrar du att skriva själv?
Grupparbeten i skolan gick rätt så bra, man måste ju anpassa sig efter situationen och i sådana sammanhang är det inte heller livsviktigt att precis allt blir alldeles korrekt. Ibland kan det till och med vara bättre att låta det vara några småfel istället för att hacka på någon som är osäker med språket generellt. Gemensamma skönlitterära skrivprojekt har ju helt klart fått ett uppsving det senaste året, och jag skulle gärna testa det någon gång. Jag tror att skrivprocessen och hela upplevelsen skulle bli en helt annan om man delar den med någon.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Helt klart svenska.

Detta inlägg publicerades i Frågor & svar, Skrivande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s