Dags för mål 2012

Jag brukar sätta upp mål för varje år. Det behöver inte vara mål från 1 januari till 31 december, målen kan sättas upp när som helst. Nu råkar det bara vara så att det närmar sig årsskiftet och jag behöver nya mål.

Jag har alltid varit en målfokuserad människa, men det var inte förrän jag läste marknadsföring som jag verkligen förstod det och många metoder som används till att uppnå mål i marknadsföringsverksamhet kan även användas till personliga mål.

Den 23 oktober tog jag mig en promenad med Jan Guillou samt något jag så fint kallade ”självhjälpsbok”. Den heter ”No Excuses -the power of self-discipline” och är skriven av Brian Tracy. Den finns både som e-bok och i tryckt format. För egen del slutade med att jag gick där i skogen och liksom ”åh, ja, ja så smart, ja så sant, ja precis så är det, jaså är det så det är, oj det måste jag testa”.

I alla fall, om jag nu ska få ett slut på det här blogginlägget bör jag kanske komma till dess slutpunkt. Jag brukar som sagt alltid leva efter olika mål, men brukar begränsa mig till tre mål varje omgång. Det har till exempel varit:
* Klara alla kurser jag läser
* Skriv och ge ut ”Kär lek?”
* Gå ner xx kg

Tre åt gången. Så jag höll ju på att snubbla i diket när den här Brian Tracy sa att hjärnan är en fantastisk manick med en kapacitet långt över det vi själva förstår, och därför bör man sätta upp 10-15 mål varje år, för det klarar den lätt. Fler mål triggar hjärnan, ger den mer att arbeta med, och därför även mer resultat.

Så nu ska jag skriva upp 10-15 mål för 2012. Det kommer bland annat att handla om skrivande, läsande, studier, ekonomi, hälsa och vänner. 10-15 mål.

Jag kommer att blogga mer om hur man bör utforma mål, hur man ser till att de uppnås och hur man gör när motivationen är noll, men just nu vill jag bara komma igång, och helst med er.

Någon mer som vill haka på? Man behöver givetvis inte skriva ut alla mål i sin blogg, om ens några, men vore kul om vi var några som kan peppa varandra. Har man aldrig satt upp mål på det här sättet tycker jag absolut att man borde testa, för det brukar ge riktigt bra resultat.

10-15 mål.
2012.

Who is with me?

—-^—-^—^—-^—-^—-

Ps. Författaren Sölve Dahlgren har också skrivit lite om mål idag.

Detta inlägg publicerades i Läsande, Skrivande. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Dags för mål 2012

 1. Sölve Dahlgren skriver:

  Intressant, man har ju annars alltid pratat om att människan bara kan fokusera på tre saker och bara minnas max sju saker. Fast det är klart – om man skriver ner dem så ökar ju kapaciteten…

  • malinthewriter skriver:

   Ja, jag har också hört det om just tre saker. Dock så går det här ut på att man ska skriva ner 10-15 mål, och sedan ska man skriva om dem varje dag (eller varje vecka lär det väl kanske bli för mig …) för att se hur det går. Antagligen klarar man mer om man gör så?

 2. seglarflickan skriver:

  jag skulle nog vara intresserad av att hänga på, måste bara fundera över några saker först. men jag återkommer, och gör jag inte det får du gärna jaga mig på twitter… 😉

  / @seglarflickan

 3. Sue skriver:

  Åh det vill jag vara med på! Jag skrev ner en del mål för 2011 men jag tror inte jag bloggade om dem. Det vore skoj att göra 🙂

 4. Jag vill gärna vara med 🙂 Brukar också skriva upp mål, men det vore roligt med lite peppning tillsammans med andra 🙂

 5. Andrea skriver:

  Intressant det där med många mål. Jag brukar sätta upp mål (med delmål, och inland minidelmål), jag lallar bara runt utan att få något gjort annars. Men jag har också alltid nöjt mig mednågra få mål åt gången, enligt resonemanget ”en sak i taget”. Kanske dags att utmana det, då?

  • malinthewriter skriver:

   Ja jag brukar ju då ha tre mål (eftersom även jag tänkt att det är bättre med några få), och om jag t ex ska skriva klart en bok på 300 000 tecken, hur många tecken behöver jag då skriva varje dag? Så på sätt och vis består ju varje dag/vecka av delmål.

   Men det är klart. Med tanke på hur BRA man mår av att klara ett mål, tänkt då på hur bra man måste må efter att ha klarat 15? (För det är klart att vi fixar det 🙂 )

   Jag kan varmt rekommendera att lyssna på Brian Tracy, finns bland annat att ladda ner i iTunes. Vet inte, kanske kan finnas på bibliotek också? Annars kommer jag att skriva mer om mål, motivation och självdisciplin under tidens gång. 🙂

 6. Sofie skriver:

  Påminner lite om bloggprojektet 101 saker… Där skulle alla komma på 101 kreativa saker de ville göra, stora som små, och sen försöka fixa dessa under ett års tid, (eller om det var att man fick 1001 dagar på sig? kan hända att jag blandar ihop två olika utmaningar) och sedan blogga om dessa/stryka från sin att-göra-lista. Det var rätt många som klarade det iaf!

  • malinthewriter skriver:

   Oj. 🙂 Dock behöver inte detta vara 10-15 kreativa saker, utan det kan vara mer stora saker 🙂 Och 101 på ett år, det låter lite mycket. Och 1001 dagar, det låter väldigt långt, haha! 😀

 7. Johan Lindback skriver:

  Jag tror att jag nöjer mig med ett mål: Att se till att bli färdig med de två skrivprojekten som jag har på gång just nu. Fast det kanske räknas som två mål…?

 8. Jessie skriver:

  Jag hänger gärna på 😀 Ska bara komma på några mål först.

 9. Pingback: Så sätter du dina mål 2012 | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 10. Pingback: JoS blog » Blog Archive » Dax för mål 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s