Så sätter du dina mål 2012

Apropå detta, så fick jag följande inlägg på Facebook häromdagen som jag tänkte ha som grund till det här inlägget.

hallå där – hur går det med dina mål?
Jag har en del ganska klara, men har inte skrivit ner dem ännu.

Nu har jag knåpat ihop en lista på mål – det blev 17 stycken. Jag hinner inte göra alla under 2012, så jag har nog en femårsplan här på några punkter. 10 grejer kan nog hinnas under 2012, de andra är på längre sikt.
De som inbegriper femårsplanen bör kanske mer räknas som visioner än just mål. 17 är lite mycket, kanske bättre att ge mer fokus till färre? 🙂

Menar du att vi ska göra målen ”smart”:
Specifikt
Mätbart
Accepterat
Realistiskt
Tidssatt

JA! Bra att du tog upp det för det menar jag absolut att vi ska göra 🙂 Att ha smarta mål innebär att målen ska sättas enligt följande:
Specifika: Det ska vara klart och tydligt vad det är du vill uppnå, och det bästa sättet för specifika mål är att skriva ner dem. Då ser man ofta ganska enkelt om målet verkligen är klart och tydligt. Något som också är viktigt för den här metoden som jag (vi 🙂 ) nu ska testa är att man sätter målen som om man redan är där.

Exempel
Ej specifikt: Nästa år ska jag skriva en ny roman.
Specifikt: Den 27 december 2012 kommer jag att ha skrivit 300 000 tecken på en ny roman.

Mätbart: Målet ska helt enkelt gå att kontrollera om det är klarat eller ej, och för det behövs en grej: Siffror.

Exempel
Ej mätbart: Nästa år ska jag motionera mer.
Mätbart: Den 27 december 2012 kommer jag att ha promenerat 40 mil (5 km/vecka).

Accepterat: Sätt mål som du verkligen är tillfreds med.

Realistiskt: Att klara ett mål ger en fantastisk kick, så sätt hellre lite lägre mål som du har en chans att klara, än att sätta ambitionen så högt att du är trött innan du ens har börjat.

Exempel
Ej realistiskt: Den 27 december nästa år kommer jag att vara antagen hos ett förlag.
Realistiskt: Den 27 december nästa år kommer jag att ha ett färdigt bokmanus att skicka in till förlag.

(ah, inte realistiskt tänker du Malin, men nu är du väl lite negativ? Nej. Det finns 25 debutanter i Sverige varje år varav flertalet kommer in hos förlagen genom kontakter eller kändisskap. Det här är inget du kan styra mer än att göra ditt allra bästa. Dina mål kan inte stå och falla med någon annan.)

Tidsbegränsat: Inte konstigare än att målen bör ha ett bäst före-datum.

Exempel
Ej tidsbegränsat: Jag ska gå ner i vikt (Jaha, när då? Innan du går i pension?).
Tidsbegränsat: Den 27 december kommer jag att väga xx kg.

Dessa smarta grejer bör vi tänka på när vi formar våra mål. En annan grej som är viktig är att eliminera det där ordet ska. Vi ska ingenting, men vi vill. Det kan låta fånigt, men ett så enkelt ordutbyte gör verkligen mycket för en själv. Jag har själv slutat säga att jag måste göra saker, eller att jag ska. Ska och måste är ord som inte ger någon bra energi.

Min sydamerikaresa får nog då lämna målbiten och bli en dröm ett tag till (den är inte så realistiskt).
Det är klart att är det inte realistiskt att göra en sådan resa under ett år bör man låta bli att ha ett sådant mål, men det är ingen anledning att inte göra något alls. Varför inte ha ett mål som ”Den 27 december 2012 kommer jag att ha sparat 5000:- till en framtida resa till Sydamerika”?

Jag har tidigare skrivit upp mina mål på en lista som hängt framme och sedan bockat av dem en efter en och inte varit så ambitiös med att göra målen smarta och ha delmål osv, men det kanske man ska va?
Skillnaden med den här metoden är att vi förväntas skriva ner våra mål i till exempel en kalender, och sedan skriva om dem varje dag. Alltså repetera dem varje dag. Detta får hjärnan att böra arbeta med att verkligen genomföra dem. Det fungerar alltså inte att skriva en lista med 15 mål och sedan lägga ner den i skrivbordslådan för att ta upp den om ett år för att se hur det gick. 🙂

Delmål är absolut en fördel. Om vi tar resan som ett exempel, om du kommer att ha sparat 5000:- den 27 december 2012, vad innebär det? Det innebär 100:- en besparing på 100:-/vecka. Om målet är att skriva en ny roman på 300 000 tecken, vad innebär det? Hur många tecken bör jag skriva varje dag? Om jag vill läsa en bok i veckan, totalt 52 böcker på ett år, hur många sidor bör jag läsa varje dag? Det är individuellt för varje bok givetvis, men bättre att räkna ut det så man vet hur planen bör se ut.

Hur går du tillväga?
Just nu är jag i planeringsfasen. Jag letar efter en bra kalender som jag kan skriva ner allt i. 🙂 Om jag nu bestämt mig för att leva med dessa mål och omskrivningar i ett år vill jag faktiskt ha något fint och inspirerande att skriva i 😉

Har någon mer nappat?
Ja, flera! Och more is yet to come skulle jag tro 🙂

Nu kör vi!

Detta inlägg publicerades i Mål 2012, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Så sätter du dina mål 2012

 1. Susanne skriver:

  Ah, vilka bra råd 🙂 Ska genast (eller snart iaf) sätta mig ner och tydliggöra mina mål med hjälp av detta.

 2. Anneli skriver:

  Jag tycker det är svårt att prioritera, jag vill göra så mycket! Fast man kanske ska skilja på en ”to-do-list” och livsmål 😉

 3. Pingback: JoS blog » Blog Archive » Dax för mål 2012

 4. Susanne skriver:

  Facebookgrupp för att kunna peppa? Kunde det vara något?
  Har nu bloggat om detta och ska fundera på mina mål!
  http://josjos.se/blog/2011/12/25/dax-for-mal-2012/

 5. Camilla Hällbom skriver:

  Jag tänker definitivt vara med på det här, man har ju ständigt mål. Bättre att sätta upp ett mål än ett nyårslöfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s