En bok jag ej kommer att läsa nästa år, och hoppas att ingen annan gör det heller

Alla kan ha en dålig dag. Alla kan känna ett behov att uttrycka frustration, och Katrin Zytomierskas utflipp i sin blogg  för ett par veckor sedan angående sin barnflicka var ingen vacker läsning, men ändå. Alla kan ha en dålig dag. Sedan började jag bläddra i Svensk Bokhandels vårkatalog häromdagen och blev lite smått chockad när jag: 1. Läste att Katrin Zytomierska snart kommer att titulera sig som författare 2. Trots allt insåg att kanske hon inte är en särskilt sympatisk människa ändå.

Allt är lätt och går fort helt enkelt. Jag tycker att det är hemskt att fetma har blivit en av våra folksjukdomar och jag tycker att det är synd att folk går runt och är tjocka när det är så lätt att gå ner i vikt med hjälp av god mat och lite motion. Dessutom är det väldigt viktigt att vara snygg.

Hela hennes fantastiska debutantporträtt kan läsas här.

Det finns gott om bloggerskor som inget hellre vill än att bli utgivna ”författare”, och kanske i synnerhet om både ens tidigare pojkvän och ens nuvarande kille redan been there, done that. Men det jag egentligen undrar är hur förlaget Lind & Co har tänkt?

Lind & Co var i ropet förra året i samband med publiceringen av den omdebatterade boken om vår konung, och även om jag inte är särskilt mycket för den typen av skvallerböcker förstod jag ändå varför de publicerade den. Den hade ett otroligt intresseväckande ämne, men detta? Gå från Kungen till Katrin Zytomierska? Och det här otroligt pinsamma debutantporträttet – som är lika pinsamt för både ”författaren” själv som för förlaget – är det tilltänkt att vara provocerande?

Katrin Zytomierskas kokbok/bantningsuppmaning, ”Dags att bli smal! – LCHF på mitt sätt”, verkar väl genomtänkt och lite gulligt ambitiös och naivt ärlig – om den vore skriven av någon som är tretton år.

—-
Tillägg: Boken har tydligen redan kommit ut och finns bland annat hos Adlibris, där den för övrigt har en ”något” annan beskrivning än det som står i debutantporträttet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till En bok jag ej kommer att läsa nästa år, och hoppas att ingen annan gör det heller

 1. undrentide skriver:

  *ryser*

  Och jag håller med. Synd att förlaget lägger kraft på sånt strunt.

 2. Anneli skriver:

  Man tappar verkligen respekten för förlagen som ger ut allt som skrivs av någon som är känd, oavsett kvalitet.

  • malinthewriter skriver:

   Däremot har den ju verkligen en helt annan beskrivning på Adlibris, där låter den ju betydligt bättre. Sedan om det är ett verk av Adlibris själva eller att någon tagit sitt förnuft till fånga … 🙂

 3. Johan Lindback skriver:

  Kunde inte ha sagt det bättre själv! Ett pinsamt exempel på att författaren har blivit viktigare än boken (eftersom Z redan är känd behöver förlaget inte göra sig omaket att lansera henne). Hoppas att den blir ett välförtjänt fiasko.

  • malinthewriter skriver:

   Fiasko blir det nog inte då den redan toppar listan hos Adlibris, men däremot kanske den här Z inte trodde att någon läste debutantporträtt …? Eller tänkte att de som läser är typ 17 …? 🙂

 4. Lina Arvidsson skriver:

  Kan bara hålla med. Blev full i skratt men också bestört när jag läste hennes debutantporträtt. Min nidbild av moderaterna är just så här: ett fullkomligt oförstånd inför andra människor, ingen respekt och ingen kunskap om sin omvärld. Lite skoj, eftersom Zytomierska used to be deras ansikte utåt.

 5. Andrea skriver:

  Jag gillade henne inte innan och det här gjorde inte precis saken bättre.

 6. Monika skriver:

  Här kan jag faktiskt säga på heder och samvete att detta är en bok jag aldrig kommer att läsa. Det här är en person som sällan (aldrig?) kopplar in hjärnan innan hon säger något och jag vill inte slösa min tid på henne. Lind & Co? Jag ska nog fundera både en och två gånger innan jag köper en bok från det förlaget.

 7. Eli skriver:

  ”Dessutom är det väldigt viktigt att vara snygg.” Gaaaah! Tack för tipset, kommer hålla mig undan.

 8. Jessie skriver:

  Jag har bara två ord att säga: fy fan! (förlåt för att jag svor) Jag har aldrig tyckt om den här människan och efter att ha läst ditt inlägg och hennes porträtt tycker jag ännu mer illa om henne.

 9. minnaulin skriver:

  Jag loooovar att inte läsa detta! Livet är för kort.

 10. Duktiga Tjejen skriver:

  Herregud, förlagen får mindre och mindre känsla för kvalitet. Vilka sell-outs. Bara nu inte inlägg som det här får folk nyfikna och att de köper boken i smyg.

  • Hanna Lans skriver:

   Precis min tanke … Jag känner också mer och mer att det måste finnas många som inte är författare som måste tröttna snart. På att bara få läsa debutanter som är bloggare från början, eller kända, eller har gett ut sjuttioelva böcker redan. Eller så är det jag som är naiv. Jag efterfrågar en större bredd i vilket fall som helst.

 11. Anjo skriver:

  Suck … den beskrivningen är bara för dålig. Är vi inte i en tid när den där trenden redan har ebbat ut?

  Läste och upprördes över Katrins inlägg om sin barnflicka, och nu detta … Jösses.

 12. prussi skriver:

  Instämmer i alla ovanstående kommentarer….Ysch..

 13. Usch, usch och åter usch för sådana som tänker som Katrin… inte undra på att det finns anorektiker då det finns såna som K som säger att det är viktigt att vara snygg…
  Nå väl, livet hinner säkert i kapp den här författardamen också. Det kommer nog en dag då hon inte tycker det där med att vara smal och så-kallat-snygg är det viktigaste. Men den dagen är inte just nu. Hon har ännu en lång livsväg att vandra, Katrin.

 14. åsa skriver:

  Som om inte omvärldens ofta negativa åsikter om oss överviktiga räcker… Jag blir så trött på denna brist på respekt för andra människors känslor..

 15. Linda skriver:

  Jag förstår och jag håller med om vad du skriver, boken ger ett fruktansvärt osympatiskt intryck, och Katrin som person kanske ännu desto mer. På ett sätt förstår jag dock vad hon kan tänkas mena om man försöker se bortom det där plumpa, provocerande sättet att uttrycka sig som fungerar så väl på hennes blogg: Är det inte tråkigt att så många går runt och är lite överviktiga, klagar och gnäller om det, men aldrig motionerar och fortsätter äta skräp? Man blir inte smal av tårta liksom!

  • Åsa skriver:

   Om man gnäller och inte trivs så förstår jag också att man bör sparka sig i arslet och get on with it.. Och visst man blir inte smal av tårta. Det är dock svårare än så ibland när vissa tröstar sig med mat och inte vet vad dom ska trösta sig med längre. Sjukt men sant.

 16. Jag har aldrig sett henne i ett sammanhang där hon inte försökt provocerat och hon gör det alltid på det ”barnsliga” sättet där det lyser igenom att hon inte ägnat någon reflektion kring det hon säger. Att hon först i porträttet målar upp sin bakgrund med svårigheter angående utseende och sedan avslutar med en extremt antikonstruktiv kommentar att det är viktigt att vara snygg bevisar som så många gånger förr att hon inte är en människa att se upp till och läras av utan att istället använda som tragiskt exempel på hur man inte bör tackla saker i livet.

  Metoden boken visar upp är säkert värd att läsa kring och hämta inspiration av – men det är inte hon själv värd.

 17. Malin skriver:

  Håller med dig angående boken. LCHF är crap, precis som alla andra dieter. Träna, ät regelbundet, undvik socker och börja tycka om dig själv istället!

 18. Kim M Kimselius skriver:

  Skrattade gått åt Katrin Zytomierskas debutantporträtt. Om det är en text som anger tonen för boken är det definitivt en bok som jag inte tänker läsa. Är trött på alla kändisar som absolut måste ge ut en bok, även om de inte har mycket att säga. Deras böcker blir väldigt uppmärksammade, får mycket massmedia och säljer, såklart. Men hur många läser dem?
  Tack för att du bloggade om detta!
  Kram Kim

 19. Kim M Kimselius skriver:

  Tänk, jag som läste igenom texten och inte förrän den låg ute såg jag att jag hade stavat fel. Det ska vara skrattade ”gott”… Får jag skylla på min dundrande huvudvärk?
  Kram Kim

 20. Anmaja skriver:

  Ingen kommer att läsa boken? Bara jag… tydligen. Men den toppar listan, ligger över Zlatanboken. Hmm, men jag lovar att inte köpa den, men läsa kommer jag med all sannolikhet att göra. Liksom jag gjorde med den sämsta bok jag någonsin läst, skvallerboken om kungen som kom ut förra året, den sämsta sk*t jag nånsin läst.

  • malinthewriter skriver:

   Har ej läst skvallerboken om kungen, och tror inte jag kommer att göra det heller … 🙂 Och säkert kommer många att läsa Ks bok, då den ju har betydligt bättre beskrivning hos förlaget och hos exempelvis Adlibris. Det är ju bara just det här debutantporträttet som är så hjärtlöst.

 21. Pingback: Året 2011, ett år av nya möten och stora beslut | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 22. Pingback: » Året som gick: en summering

 23. Cissi skriver:

  Kul bok, rolig och bra recept. Toppar listan, varför så negativ, svenska avundsjukan!

 24. Pingback: Katrin Zytomierska ber om ursäkt … hahaha | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s