Nya ord 2011

Har ni sett nyordslistan för 2011? Här finns den. Dessa nyord är mina favoriter:

attitydinkontinens (har dock aldrig hört det förr)
oförmåga att hålla inne med vad man tycker.

foliehatt (symbol för) rädsla för inbillad fara [en foliehatt tros skydda mot strålning från rymden].

Knytkonferens gillar jag givetvis eftersom jag själv var på en sådan i somras, på SSWC. Fantastiskt kul! Rekommenderas!

Roligt är också att förlaget Novellix kommit med på listan. Själva konceptet post-it-krig är också grym, även om det här med två bindestreck i samma ord inte är särskilt stilistiskt tilltalande. Skämsfilter och tasigförsamhet (men vill hellre ha det till taförsigsamhet?) gillar jag också.

Det med ac och airbag känns lite gammalt. Allt om Juholt äcklar mig faktiskt, men inte för just det han har gjort, vilket såklart är vedervärdigt, men ändå. Den här totala vuxenmobbningen ger inga bra vibbar till våra unga.

Sen så har vi ordet bröllopsklänning … vilket för mig än en gång visar att Språkrådet inte alltid kan och vet allt. Jag menar, bröllopsklänning? Känns det ordet 2011?

Detta inlägg publicerades i Språk. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nya ord 2011

 1. Christer skriver:

  Skönt att man äntligen fått en diagnos på sin åkomma – attitydinkontinens. Underbart ord! Frågan är bara hur man finner bot och bättring.

 2. Mattias skriver:

  Bröllopsklänning, är tanken då att det skall vara könsneutralt; alltså något annat än brudklänning? Ja, se människor.

 3. Johan Lindback skriver:

  Novellix förstår jag inte riktigt hur det har kunnat bli ett ord. Noveller har funnits länge, och det är ett rätt tragiskt förlag (enligt mig) som bara ger ut författare som blivit kända tidigare på andra förlag. Bröllopsklänning har jag alltid sagt, så jag blev mer förvånad över att de flesta tydligen säger brudklänning. 2011 var definitivt inget bra ord-år, den saken är klar, men det blir säkert bättre i år! 🙂

  • malinthewriter skriver:

   Jag tycker också det är lite märkligt att det blivit ett ord faktiskt, nu när du säger det. Är inte det mer ett varumärke än ett nytt ord? Ingen går väl runt och säger ”nu ska jag köpa en novellix”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s