5 tips för ökad produktivitet

Tipsen kommer från gurun Robin Sharma, och jag tänker att det är bra för oss som arbetar med målen 2012. De är överhuvudtaget mycket väl lämpade för den som vill skriva mer.

5 produktivitetstips för att göra 2012 till ditt absolut bästa år hittills:

1. Stäng av all teknologi i minst en timma varje dag och gör riktigt viktigt arbete.
Det här är en punkt jag verkligen bör komma ihåg, jag tror verkligen det vore bra för mig. En timma låter som ingenting, men ändå. Hur ofta stänger jag av alla datorer?

2. Sluta se på tv.
Se på tv gör jag ytterst lite redan, och kan verkligen rekommendera andra att dra ner på tv-tittandet. Det är som en drog, jag är övertygad om det. Och man blir överraskad hur mycket man göra om man inte spenderar 3-4 timmar varje kväll med att se vad andra gör.

3. Använd dina bästa timmar för att göra ditt bästa arbete.
Jag har börjat acceptera mer och mer att mitt skrivande är bäst på kvällen/natten, vilket gör att jag till och med försöker sluta försöka skriva på förmiddagar för jag vet att det egentligen inte blir särskilt bra. Men det är svårt. För visst hade omgivningen antagligen tyckt att jag vore ”bättre” om jag sa att jag kliver upp 06.30 varje dag för att skriva, istället för att jag sitter och skriver till klockan 03.00 ibland.

4. Ät mindre mat, för att få mer energi.
Detta har jag insett vikten av nu när jag läser biografin om Steve Jobs. Mat är till för att ge energi, men äter man för mycket tar den mer än vad den ger. Kontentan är väl också att man ska äta bra mat.

5. Svara inte i telefonen varje gång den ringer.
Det här är nog den knepigaste för mig. Den senaste tiden har jag ibland tänkt att jag vill säga upp mitt mobilabbonnemang, för jag är verkligen ingen prata i telefon i timmar-person eller skriva tusen sms om dagen-människa. Och tycker det är jobbigt när jag någon ringt och så blir de sura för att jag inte svarat. Mobiltelefonen är ett ganska stort stress- och irritationsmoment för mig, särskilt när jag skriver. Just detta har helt klart ett samband med att jag skriver bäst när andra har gått och lagt sig, för då vet jag att jag kan fokusera helt på det jag gör utan avbrott.

Hur ser ni på dessa punkter? Reflektera gärna kring dem i er egen blogg (om ni har någon) eller i kommentarsfältet nedan.

(Vill du läsa mer om mål 2012-utmaningen? Här finns alla inlägg :))

Detta inlägg publicerades i Mål 2012 och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 5 tips för ökad produktivitet

 1. Malin skriver:

  Bra tips. Den där om TV brukar jag också alltid påpeka! 🙂

 2. katarinawikholm skriver:

  Ett bra inlägg generellt, med punkter som påverkar oss alla olika.
  Det är med att skriva på sina bästa timmar är nog min stötesten, eftersom jag har ett heltidsjobb och därtill tränande barn. Rent seriöst är jag mest regelbundet effektiv 07:00-16:00, däremellan kan jag få riktiga effektivitetstjut men de är inte förutsägbara och man kan inte planera sitt skrivande på det. Så vad är alternativen? Gå upp snortidigt och skriva på jobbet innan allt drar igång? Vinna på valfritt lotteri så att jag kan finansiera att skriva på dagtid? Eller acceptera att här och nu blir jag tvungen att skriva på lågekketiv tid med enstaka vinstlotter?

 3. nathaliesjogren skriver:

  Ja, mycket tänkvärda tips. Själv har jag kommenterat dem på min blogg nathaliesjogren.wordpress.com

 4. Andrea skriver:

  Vettiga, men ärligt talat tycker jag de flesta är rätt självklart. Å andra sidan behövs det ibland att någon annan formulerar det självklara för att man ska få upp ögonen för det!

  Mer ingående kommentarer har jag här: http://gryningstiger2.blogspot.com/2012/01/tips-for-okad-produktivitet.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s