”Sju år”, Peter Stamm

”Sju år” av Peter Stamm är en märklig och originell historia. Arkitektstudenten Alexander förälskar sig i klasskamraten Sonja, och tillsammans skapar de ett liv i 1980-talets Tyskland. Samtidigt kan Alexander inte låta bli att ha en affär med den polska illegala invandraren Iwona, som han egentligen inte har något att säga till trots att hon redan första kvällen säger sig älska honom.

Peter Stamm har ett enkelt och vackert språk med en perfekt dynamik mellan intrigerna. Detta är en berättelse som berör och engagerar, en historia som rör sig mellan gränserna för vad som är rätt och vad som är fel. Och om att göra fel för att det känns rätt.

”Sju år” är en roman som gör att jag letar efter fel och brister, jag behöver hitta något som är fel med den för en bok om en människa så full av bekymmer kan väl inte själv vara felfri? Den berör mig, engagerar mig, får mig att skratta, sucka och skaka på huvudet. Samtidigt som känslorna Stamms beskrivningar är igenkännande även om man inte själv varit i precis en sådan situation. Han berättar levande och jag får uppleva Tyskland och lära mig mycket om arkitektur. Den är välskriven, helt enkelt. Och jag hittar inget fel. En fullträff.

(10/10)

 

Ett par andra röster om ”Sju år”:

Ingrids boktankar
Kommunalarbetaren

———————–
Finns bland annat hos Adlibris.

 

Detta inlägg publicerades i 2012, Betyg 9-10, Bokrecension, Relationer. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Sju år”, Peter Stamm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s