Det här med att skriva bok nr 2

Fasen alltså. Januari gjorde inte många knop hemma hos den här damen. Skrivandet har gått segt, så segt. Många frågar mig hur jag gör när jag har skrivkramp, om jag nu någonsin får det, vill säga. Ofta, för att inte alltid, handlar det inte om skrivkramp.

Skrivkramp, det faktum att jag inte alls vet vad jag ska skriva och därför inte kan göra det, har aldrig hänt och kommer nog aldrig att hända heller. Skrivkramp är däremot ett något mildare och kanske lite mer accepterat ord för dåligt självförtroende, och det drabbar mig lite då och då.

Jag har hört många säga att bok nummer 2 är den svåraste att skriva, och jag förstår varför. Inte för att jag inte vet vad jag ska skriva, det mesta är till och med redan skrivet. Men alla hjärnspöken … Vad kommer alla att tycka? De som inte gillade ”Kär lek?”, kanske de inte kommer att gilla den här heller? Och de som älskade ”Kär lek?”, kommer de att gilla också den här? Jag blir så tveksam. Säger till mig själv att allt är värdelöst och att jag inte borde skriva mer.

Det är alltså vad skrivkramp är för mig: svackor i självförtroendet.

Så, vad kan man göra för att fixa det då? Jag brukar rekommendera följande:

1. Tänka efter vad som verkligen är det värsta som kan hända. Nähe. Ingen tycker om boken. Då får jag se till att den tredje boken blir bättre. Så himla farligt är det ju inte.

2. Ha parallella mål. Man delar fokus med något annat man vill göra. Kanske renovera ett rum, läsa en kvällskurs, laga fler nya recept, läsa mer böcker och så vidare. Det blir (i alla fall för mig) mer avslappnande om det finns fler saker att fokusera på. Om skrivandet går trögt går förhoppningsvis det andra bra, så ett nederlag blir inte så stort.

3. Se inte helheten, se till varje liten del. En hel bok är ett stort projekt. Att däremot skriva 2 sidor varje dag är det inte.

4. Hämta inspiration på rätt ställe. Den kanske viktigaste punkten för mig är att ta till mig de inspirationskällor jag vet fungerar på mig. Eftersom jag numera vet att skrivkramp egentligen innebär en brist av förtroende för mig själv läser jag ofta sådant som jag vet boostar upp det. Många undrar också vad det kan vara för typ av böcker, så jag tänkte skriva ihop en litet inlägg om det och publicera inom kort.

Jag har idag nästan helt bestämt mig för att ikväll publicera omslag, infotext och releasedatum för min nästa roman. Och göra i ordning så att den går att förbeställa väldigt snart. Idag har jag dessutom tagit på mig den här tröjan i ett försök att övertyga mig själv. Jag tror faktiskt det fungerar. Men möjligt att jag är ganska lättlurad.

20120201-105040.jpg

Detta inlägg publicerades i Kär lek?, Läsande, Sanning och konsekvens, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det här med att skriva bok nr 2

 1. jonnaberggren skriver:

  Mycket läsvärt! Det där med att ha parallella mål, funkar för mig och att inte se helheten. Jag brukar dela upp boken i kapitel, sedan avsnitt, och att skriva ett avsnitt (en händelse) är ju överkomligt. Mitt parallella mål just nu är att lära mig Italienska! 😀

  • malinthewriter skriver:

   Kul Jonna! Ja, att lära sig ett nytt språk parallellt är säkert ett bra alternativ. 🙂 Och detsamma med att dela upp boken. Jag grovredigerar nu och tar ett kapitel i taget. Går genast mycket bättre!

 2. Malin skriver:

  Malin du ÄR jättebra och duktig på alla sätt och vis. Skriv Skriv Skriv! (och så har du ett snyggt namn också). Lite Pepp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s