Den mest uttjatade cirkeldiskussionen sedan 2 år tillbaka

Läser den här krönikan och blir så trött. Alltid detta tjat om att vi egenutgivare kommer att förstöra hela litteraturen. Så trött, så trött.

”Fördelarna med gör det själv-kulturen är uppenbara, och behöver väl knappast ens nämnas längre”, skriver Annina Rabe och det håller jag med om. Däremot fortsätter hon sin krönika såhär:

”Men det finns en oroande tendens just nu som visar att respekten för de professionella aktörerna håller på att urholkas mer och mer. ”Kommer vi över huvud taget att behöva förläggare och redaktörer i framtiden?” är en fråga som jag hört allt oftare på senare tid. Och det allra värsta är att man inte sällan hör människor ”i branschen” hålla med om detta, ivriga som de är att inte verka som om de har missat tåget. Själv hoppas jag att jag slipper uppleva en tid utan förläggare och redaktörer, utan professionella författare och kritiker. För vad händer med kvaliteten om yrkeskunnigheten och professionalismen helt negligeras?”

Vadå oroande tendens just nu? Detta resonemang är ju precis lika gammalt som print on demand? Och vilka är människorna i ”branschen”? Är det den ”riktiga” branschen vi talar om då? För på min planhalva har jag då aldrig hört något så idiotiskt.

”Jag har läst ett stort antal egenpublicerade böcker de senaste åren och måste tyvärr säga att ytterst få av dem har hållit någon större verkshöjd. Det kan för all del ha varit trevliga läsupplevelser ändå, men summan av det hela är att man oftast ändå förstår varför förlagen har fattat de beslut de har gjort.”

Det dessa ”nytänkare” verkar glömma bort är ju att ytterst få egenutgivare eftersträvar att hålla samma kvalitet som de stora förlagen, för det går inte. Jag gjorde i stort sett allt med min roman själv och förutom extremt mycket tidåtgång var den enda kostnaden själva tryckningen. Skulle jag använt samma tillvägagångssätt som ett förlag hade jag blivit 25 000 kronor fattigare. Minst.

”Det borde inte ens behöva påpekas att förläggare och redaktör är oerhört viktiga led i en boks tillkomst. Även mycket etablerade författare behöver ofta massor av hjälp med sina manus innan de når optimal nivå. Relationen förläggare–författare–redaktör är kort sagt oerhört viktig för det färdiga resultatet. Om professionalismen börjar tappa tron på sin egen nödvändighet är litteraturen illa ute.”

Det borde inte ens behöva påpekas … Ok. Jag skulle väldigt, väldigt, väldigt gärna se ett endaste exempel på någon egenutgivare som hävdar att det inte är viktiga led. Det låter som att egenutgivare inte förstår värdet av en förläggare och en redaktör, när det är just det som många gör och därför lägger ner år och åter år på att försöka få sig en. Men det är inte helt lätt. I synnerhet inte om man aldrig medverkat i något teveprogram, är välkänd inom politiken eller har någon utflippad bakgrund alternativt värdefulla kontakter.

Att ge ut sin bok själv handlar sällan om att tro sig kunna konkurrera ut förlagen eller ens tro sig kunna sälja några hundra böcker. Det handlar om helt andra grejer men ständigt kommer ”riktiga” kritiker och hackar på både bokbloggare och egenutgivare på grund av vår ”okunskap”, ”bristande utbildning” och ”professionalism”. Professionalism. Förlåt men ordet är ju så otroligt fånigt, men säg den kulturkrönika som inte avslutas med någon form av -ism. Den sista meningen överlag borde nog ha setts över av en redaktör. Låter ju helt skitnödigt.

Och hur stor är chansen/risken att vi lyckas konkurrera ut förlagen ens? Finns det ens något som antyder det un poco? Eh, nä.

Så snälla krönikörer. Kan ni börja skriva om något nytt, eller i alla fall om något gammalt ur ett nytt perspektiv, för jag börjar vara orolig för kvaliteten på era ”originella” tankar.

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den mest uttjatade cirkeldiskussionen sedan 2 år tillbaka

 1. Linda Mpili skriver:

  hahah bra där!

 2. Lars Karlsson skriver:

  De är lika skitnödiga som skivbolagsdirektörerna var förut. Hur ska de kunna tjäna pengar om de inte köar till gratischampagnen hos förlagen längre? Hur ska de kunna verka viktiga?

 3. Annika skriver:

  Bra där, Malin!

 4. beskrivarblogg skriver:

  Vilka dumheter – ditt inlägg belyser bra vad det handlar om, egenutgivare skulle många gärna ha både redaktör och förläggare … Det här är striden mellan ”riktig kultur” och annan, som pågår hela tiden. Vissa är bättre än andra, åtminstone i egna ögon. Trist diskussion.

 5. Anneli skriver:

  En riktigt snygg avslutning på ett mycket bra inlägg! 🙂

 6. Malin skriver:

  Men å suck. Tröttsamma åsikter om ett tröttsamt ämne. ” ytterst få av dem har hållit någon större verkshöjd” Nähä? Men några har då uppenbarligen det och spelar det då för roll om den är egenutgiven eller inte? Att smustkasta egenutgivare låter mer som att man oroar sig över att förlora sin roll på marknaden, men så vitt jag vet ska branscher främjas av konkurrens? ”Litteraturen illa ute” är också ett oerhört provocerande utlåtande. Typiskt fall av indelning av ful- och finlitteratur. Precis som att ”vanligt” folk inte kan skilja en bra bok från en dålig utan måste ha någon form av övre skikt som kan välja ut vad som är bra för den stora massan. Så sorglig inställning. OCH stenålder. Oj vilken roman det blev. Nå väl, bra svar på tal i vilket fall!

 7. Johan Lindback skriver:

  Morgondagens inlägg på min blogg kommer också att kommentera den där artikeln. Jag känner att jag som litteraturbloggare har ett ansvar att kommentera den, så att ingen tror att den är den obestridliga sanningen. Hade dock hellre skrivit om något roligare, förstås ;P

 8. Pingback: Nej, egenutgivare är inte ett hot mot “kvalitetslitteraturen” | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s