”Alltid Astrid”, Ulla Lundqvist

”Alltid Astrid – Minnen från böcker, brev och samtal” är skriven av litteraturvetaren Ulla Lundqvist. Hon har under sin karriär i flera ärenden kommunicerat och lärt känna Astrid Lindgren. I den här boken delar hon med sig av brev och konversationer dem emellan, men framförallt funderar Lindqvist kring betydelsen av Astrids olika böcker och vad dessa egentligen handlar om.

Det här är ingen biografi över Astrid Lindgren, absolut inte. Snarare får Astrid ganska lite plats och fokus ligger på Pippi, Ronja, Madicken med flera. Det känns lite som en uppsats, faktiskt. Det analyseras och exemplifieras, vilket väl inte är så oväntat då Lundqvist tidigare skrivit en avhandling om Pippi Långstrump.

Intressant för mig var att verkligen förstå hur längesen det är Astrid blev berömd. Och hur det gick till. Jag har ju alltid tänkt på henne som ny när jag var liten, vilket såklart är helt fel. Att Pippi blev känd redan på 1940-talet känns smått absurt.

I övrigt är det här möjligen en bok för Astrid Lindgren-fanatikern, men den känns mest som något som kommer att användas vid undervisning eller vid andra tillfällen som kräver lite tyngre fördjupning. Att läsa den för nöjes skull blev lite långdraget då den innehåller alldeles för många utdrag ur Astrids egna böcker. Det blir för mycket ”böcker i boken”.

”Alltid Astrid” känns som en viktig bok, ett fint dokument över en av landets mest inflytelserika människor.

(7/10)

”Alltid Astrid” finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Detta inlägg publicerades i 2012, Betyg 7-8, Bokrecension, Facklitteratur, Norstedts. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s