Genren jag inte kan läsa

I bokenkäter förekommer ofta frågan vilka böcker man gärna läser, samt vilka man undviker. Jag brukar ofta säga att jag läser det mesta, men olika mycket. Men nu har jag kommit fram till en genre som jag verkligen inte kan läsa. Det går inte. Hur gärna jag än vill läsa vissa böcker inom denna genre så tappar jag koncentrationen efter bara några sidor. Börjar störa mig på att alla pratar så himla stelt och att det finns beskrivningar av allt. Någon mer adjektivtät text än historiska romaner tror jag inte finns.

De senaste veckorna har jag haft två böcker inom den här genren som jag verkligen verkligen verkligen vill läsa men det går inte. Jag måste bara erkänna en gång för alla att jag kan inte läsa detta. Jag tappar fokus efter bara några sidor, om ens det. Och blir så uttråkad och irriterad.

Men vad är då en historisk roman? För mig är det mer sättet den är skriven på än handlingen i sig som gör att jag tappar intresset. Det finns ju gamla (historiska) böcker som jag tycker väldigt mycket om, men de är inte skrivna på det sättet.

Jag tänkte bara skriva ut detta som en påminnelse för mig själv, samt en röd flagga till mina läsare att jag ej kan bedöma historiska romaner på grund av att jag dömer dem redan på första sidan. Sad but true. Orkar inte att alla talar som om de vore stela maskiner eller att dialogen ständigt följs av ”sade hon med följsam röst och log snett”. Eller att en klänning beskrivs på tre sidor.

Pallar. Inte.

Detta inlägg publicerades i Läsande, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Genren jag inte kan läsa

 1. Linda Mpili skriver:

  Haha, vet inte om vi tänker på samma…. men jag klarar inte heller massa klassiker. Jag tänker typ Strindberg och sånt man var tvungen att läsa i skolan. Dostojevskij… fast den är lite intressant så tappar man intresset just pga sättet den är skriven på.

  • malinthewriter skriver:

   Klassiker är så himla varierat. En del gillar jag jättemycket, medan jag knappt orkar läsa baksidestexten på andra … Det är så olika. Dostojevskij läste jag i gymnasiet så kanske borde läsa om den, men den var verkligen ingen rolig läsupplevelse för en sextonåring … Handlade ju bara om ett ryskt fyllo 😉

 2. ordspiran skriver:

  Det är ju inte alla historiska romaner som är skrivna på det sättet… 😉
  Jag gillar Conn Iggulden. Framförallt hans serie om Djingis Khan. Den är definitivt inte skriven med det språket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s