10 svenska favoriter i modern tid

Tänkte skriva en lista på tio svenska författare som jag gillar, men det var visst betydligt enklare än jag trodde så det råkade bli 15 … ops. Det är ju dessutom tema Norden på Bokmässan i höst, och jag tycker allmänt att vi har betydligt fler svenska stjärnor än vad det ges cred för (Sällan blir jag så irriterad som när någon säger ”jag läser bara böcker på andra språk eftersom svenska böcker är så dåliga).  Vem vet, kanske ni får er ett och annat tips, och blir lite inspirerade. 🙂

Barbara Voors
Magisk, helt enkelt.

Lars Kepler
Gillade första boken ”Hypnotisören” starkt, hade en svacka med ”Paganinikontraktet” men blev sedan fast i ”Eldvittnet”. Fantastiskt bra deckare! (Men det känns fånigt att skriva Lars Kepler när man ju vet det riktiga namnet …)

Lotta Lundgren
Ha! Nu trodde ni att det skulle bara bli skönlitteratur här va? Nej o nej. Denna kvinna gör mat till en läsupplevelse, och DET är det inte många skönlitterära författare som klarar av.

Liv Strömqvist
Människan som fick mig att börja läsa serier. Men det tog 25 år.

Zinat Pirzadeh
Zinat har ju bara en bok än så länge,”Fjäril i koppel”, men ser verkligen fram emot fler då den var en av de bättre skildringar av främmande land och kultur som jag någonsin läst. Och dessutom rolig.

Bodil Sjöström
Hon har också bara en bok ännu, men den var mycket trevlig läsning.

Jenny Jägerfeld
Här ligger jag och blöder” sträcklästes under en bilfärd från norr till söder. Boken var för kort. Det var inte vägen.

Sara Lövestam
Antagligen kärade jag ner mig för mycket i hennes debutroman, men den var så himla oväntat (sorry!) bra.

Lina Forss
Precis som med Sara så fastnade jag även helt för den första boken jag läste av Lina, även om det inte var just debuten. Hon har ett så eget språk. Love. It.

Mats Strandberg
Ok, kanske borde ha med Sara här också men jag har ju läst mer av Mats än av Sara, samtidigt som ”Cirkeln” är så sinnessjukt bra, ungdomsbok eller ej. Snart kommer dessutom nästa del. YEY!

Henrik Fexeus
Han skriver om sådant som alla vill veta på ett sätt som alla kan läsa. Eller alla och alla, i alla fall jag. 😉

Theodor Kallifatides
Har läst en hel. Och har flera halvlästa böcker här hemma. Det beror inte på att jag inte orkar läsa ut dem, jag läser inte ut dem för jag vill inte att de ska ta slut …

Och så avslutningsvis lite mer bubblande spänning i tillvaron …
Sofie Sarenbrant (Gillade de två första, tredje boken ej läst)
Christoffer Carlsson (Gillade senaste boken, har dock ej lagt upp recensionen ännu)
Anders de la Motte (Gillade ”Geim”)

Vad tycker ni om listan? Någon som saknas? Någon som verkligen inte borde vara där? Någon som är överlägset bäst av alla? Underskattad? Överskattad? :=)

Detta inlägg publicerades i Läsande. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till 10 svenska favoriter i modern tid

 1. Sofie skriver:

  John Ajvide Lingqvist!

 2. Sofie skriver:

  Lindqvist, såklart…

 3. Jag har faktiskt inte läst nån av dem… Jag borde kanske göra det 🙂

 4. Anneli skriver:

  Lotta Lundgren och Jenny Jägerfeld är guld, och Zinat förstås (hennes kärlek till Glommers gör att jag gillar henne ännu mer!). Saknar dock Charlotta Cederlöf och min favoritbok Hello Love, kanske nåt för din ”att-läsa-lista”? 😀

 5. enligt O skriver:

  Har läst sju + två bubblare. Filar på en egen lista och länkar hit när den är färdig.

 6. Nadja skriver:

  Agneta Peijel, särskilt En vinter i Stockholm och Lord Nevermore. Anders Björkelids fantasyserie Ondvinter, Eldbärare och Förbundsbryterskan. Fanastiskt språk, fina personporträtt. Och spännande förstås.

 7. Pingback: Moderna svenska favoriter | enligt O

 8. Linda Mpili skriver:

  Håller med om Kallifatides och Voors. Zinats bok har jag i hyllan, måste läsa…

 9. Linda Mpili skriver:

  Voors skriver väl barnböcker med? Eller? Undrar hur de är…

 10. Lyran skriver:

  2 + Cirkeln. Ska se om jag kan få ihop ngn egen lista. Det krävs väl inte att man ska vara ung för att vara modern – bara levande, va?

 11. Idén var så trevlig så jag gjorde en egen lista och länkade hit, precis som Enligt O. Jag har läst några av dina favoriter och känner att jag nog får ta nya tag med Barbara Voors. Just Syster min har jag på min önskelista men av olika skäl har den inte blivit inköpt. Även en bok vardera av Lotta Lundgren och Jenny Jägerfeld hamnade tack var din lista i min önskelista :-).

 12. Pingback: Tio svenska moderna favoritförfattare | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s