”Gengångare”, Jo Nesbö

Jo Nesbös böcker om Harry Hole har rönt stora framgångar, och trots att jag bara läs drygt 100 sidor Harry Hole förstår jag varför. ”Gengångare” har en spännande intrig och förutom stela och tråkiga dialoger är språket bra. Problemet jag får har dock samband med det jag inledningsvis antydde, att jag inte läst någon av böckerna i den här serien tidigare. Det gör att jag inte har någon koll på vilka relationerna är. Hur var förhållandet mellan Harry och Rakel? Hur stark var relationen till Rakels son när de var tillsammans? Jag vet inte varför Harry inte jobbar hos polisen eller varför de tidigare kollegerna är så aviga mot honom. Och det gör ju läsningen ganska irriterande, när jag så starkt får känslan av att det har hänt så mycket som jag inte vet. Därför läser jag inte ut boken, helt enkelt för att jag kan inte känna någon koppling till någon av bokens karaktärer. Rötterna har byggts fast i tidigare romaner och det blir så ytligt att läsa när jag inte vet vad som tidigare skett.

Jag gillar ändå det jag läst tillräckligt mycket för att fundera på att läsa den första romanen, ta det i rätt ordning. Men att bara hoppa in här och nu fungerade tyvärr inte.

Detta inlägg publicerades i 2012, Bokrecension, Deckare, Ej utläst, Piratförlaget. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Gengångare”, Jo Nesbö

  1. Sofia skriver:

    Jag är just nu på andra boken, ‘Kackerlackorna’, och det känns redan här att det är bra jag har läst den första, ‘Fladdermusmannen’. Min tanke är att läsa alla, i ordning, men över en längre period så att jag inte blir Hole-mätt…
    Tack för din bolgg föresten! Jag brukar kika in här allt som oftast 🙂 När du skrev att ‘Kär lek’ höll på att ta slut va jag bara tvungen att köpa den från Bokus. Ser fram emot att läsa den, men än så länge ligger den i väntehögen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s