Att laga mat som Tareq Taylor

För ett par veckor sedan dök Tareq Taylors nya kokbok upp i min brevlåda och för en recension krävs ju test av recept. Då jag väntar besök i helgen kändes det som ett bra tillfälle att laga något. Bestämde mig för något som jag uttalar beef borrjingjong. Förmodligen helt felaktigt och inte kan jag stava till det heller.

Det började ju då att jag skulle skriva handlarlistan och uppmärksammade ”tillsätt sky från långkoket” i receptet. Det var ju bara det att jag har inte gjort något långkok så jag bläddrade bakåt och insåg att jag började med maten ungefär 12 timmar för sent. ”Nå, det är ju en middag imorgon också”, tänkte jag och gick till butiken ändå.

I drygt fyra år har jag handlat i denna butik men hittar fortfarande inte till köttavdelningen, vilket väl min jaktfamilj till trots visar hur ofta jag lagar kött. När jag väl hittat dit började ju då nästa problem: Hur många olika sorters kött finns det egentligen och vad fan är ett högrev?

Slutade med att jag ringde mamma. Som gav luren till min bror.
”Vilken typ av kött ska det vara?” frågade han.
”Högrev”, svarade jag.
”Jamen ska det vara nöt eller gris eller vad?”
”Inte vet jag. Högrev?”
”Okej … ska det vara vitt eller rött kött?”
”Vadå vitt eller rött?”
”Ja, ska det vara vitt eller rött?”
”Eh … högrev?”
”Finns det entrecote där?”
”Entrecote? Ja det finns! Är det samma sak?”
”Nästan.”
Letar.
”Nä det fanns visst inte. Är fläskfilé samma sak?”
”Nej …”
”Men det är ben på högrev va?”
”Ska du ha med ben?”
”Jag tror det.”
”Det hittar du nog inte där, då får du nog gå till en finare butik än Willys.”
”Finare butik?! Jag ska laga HUSMANSKOST som Tareq Taylor. HUSMANSKOST.”

(Det var ju felaktigt det där med ben. Såg ju sen på bilden att det inte alls var ben. Dessutom är receptet under kategorin nötkött …)

Efter att ha gått runt tusen gånger så hittade jag plötsligt högrev. Var ju en vanlig köttbit. Jag som trodde mig få köpa något riktigt … revigt. Gick vidare och då kom ju nästa problem: Hur mycket är en stor bit rotselleri? Jag har ingen aning om vad som är en liten bit rotselleri. Och därmed inte heller en stor.

Så. Nu är i alla fall långkoket på spisen och har stått där mindre än sex timmar men jag börjar redan fundera om det ändå inte är klart snart … Men jag gillar det, en utmaning. Visst är det så att långkok och husmanskost må vara enkelt att laga, men som med allting annat är det ju bara enkelt om man har gjort det förr eller i alla fall vet vad högrev är och hur mycket en stor bit rotselleri bör vara.

Förresten, om någon kan rekommendera ett kraftigt rött vin till morgondagens fortsättning på denna blivande matupplevelse får ni gärna tipsa mig. Jag tänker att ett kraftigt vin är extra starkt, men jag tror inte det är riktigt rätt 😉

Detta inlägg publicerades i Läsande. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att laga mat som Tareq Taylor

 1. mariasbokliv skriver:

  matbutiker kan vara förvirrande… hoppas lånkoket blir lyckat. Jag brukar fråga personalen på systembolaget om vintips, Säg att du ska ha ett mustigt rödvin som passar att ha i köttgrytor

 2. Vinis skriver:

  Jag tror med min ringa kunskap att det är en bra idé att använda samma vin att dricka som det du har i maträtten. Det gör smaktonerna angenäma och matchande ska du se! Smaklig spis!

 3. vitaminkusin skriver:

  Haha, kanske det helt enkelt bara är lättare att beställa en pizza. Med choklad som topping…

 4. Fia Filur skriver:

  Hur gick det med middagen? Och vad är egentligen skillnaden mellan rött och vitt kött?? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s