Jag vet att jag låter som en invandrare

20120503-170207.jpg

Det har inte regnat inlägg här de senaste veckorna. Anledningarna är många, men framförallt att jag inte känner något tvång. Eller, jag försöker i alla fall att inte göra det.

20120503-170244.jpg

Nu åker jag tåg. Tidigare idag har jag åkt taxi följt av buss. Jag gillar taxichaufförer, de är ofta så lättsamma och pratiga även om de knappt kan språket, vilket ju är ungefär motsatsen till många andra här i landet som kan språket utan problem men ändå inte vågar säga något till främlingen som sitter bredvid. Det är inte heller ovanligt att invandrare undrar vilket land jag kommer ifrån då de misstar min norrländska dialekt för en brytning av något icke igenkännande slag.

Under bussresan funderade jag lite ytterligare på det där med norrländska dialekten och kom fram till att den egentligen har mer gemensamt med invandrarsvenska än med skånskan. Vi bryr oss inte om ändelser, böjer knappt alls, hoppar över ord och använder gärna fel pronomen. Jag tycker inte det är märkligt att det är vanligt att människor som börjar umgås med någon som talar invandrarsvenska (ogillar det ordet, men vad ska man säga då?) snabbt tar efter det, för det märker jag själv att jag snabbt gör. Om så bara under en kort taxiresa, bara för att han i det här fallet ska förstå mig bättre och för att … ja det är enkelt att ta efter. Skånska däremot – fem år har jag bott i Malmö och ibland råkar jag säga ”ja” med skånskt uttal, but that’s about it.

I alla fall. Den där taxichaffisen kom från Bagdad och tyckte det var märkligt att bo i en så liten stad som Malmö. ”I Bagdad bor ju sju miljoner, nästan lika många som i hela Sverige”, sa han och skrattade. När han kom till Sverige hade han först bott i Stockholm, men tittat på en karta över Sverige och siktat in sig på Malmö, enbart i hopp om varmare klimat. Inte helt olikt mig själv, alltså. Däremot utelämnade jag det där om att jag är uppvuxen i en by med 100 invånare, och därmed tycker att Malmö inte alls är så himla litet …

20120503-170222.jpg

Är inte helt säker på vad jag ville säga med det här inlägget. Eller, egentligen ville jag nog bara säga hej.

Detta inlägg publicerades i Språk, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag vet att jag låter som en invandrare

  1. bokbrus skriver:

    Jag har en liten utmaning åt dig på min blogg, http://www.bokbrus.se. Hoppas att du har lust att vara med.

    Ha en trevlig helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s