Bokmässan 2012! Seminarier del 1

Idag har seminarieprogrammet för höstens bokmässa i Göteborg presenterats. Det går att kika på här. Jag har haft en något hektisk dag och dessutom märkligt väder vilket givit mig huvudvärk (vilket jag tack o lov sällan har). Men lite genombläddring och reflektioner kan jag givetvis inte låta bli att ge.

Till att börja med gillar jag verkligen årets tema som är Norden! Inledningsvis läser jag också om ett seminarium som heter ”Arktis – det nordliga Norden” vilket låter väldigt lockande för mig i alla fall. Jag har alltid haft ett extra intresse just för Arktis och Antarktis, och min drömresa går just till det sistnämnda. Har faktiskt inte tänkt på att Arktis kan räknas till Norden … Det känns ju så långt bort.

Bläddrar ett par sidor till och ögonen fastnar på någon som heter Rosa Liksom. Nästan hysteriskt roligt. Det visar sig vara en finsk författare som har just Rosa Liksom som pseudonym. Kan ju inte låta bli att undra hur det kunde bli Rosa Liksom av alla låtsasnamn …

Under fredagen är det några seminarier om svensk litteratur i världen.

Fre 09.30–10.45
Det kreativa Norden
Medv: Ewa Björling, nordisk samarbetsminister och svensk handelsminister, Marit Kapla, konstnärlig ledare Göteborg International Film Festival, Joppe Pihlgren, senior advisor Generator Sverige, Anna Hildur Hildibrandsdottir, Nordic Music Export, och Björn Ylipää,
måltidsvisionär
Moderator: Christina Öhman, Interactive Institute

Fre 13.00–13.20
Svensk skönlitteratur i världen
Medv: litteraturprofessor Johan
Svedjedal och Johannes Rudberg,
Kungliga biblioteket

Fre 17.00–17.45
Hur skapas fler översättningar?
Medv: översättarna Anders Bodegård,
Inger Johansson och Aimée
Delblanc
Moderator: Stefan Ingvarsson, översättare

Av dessa tre känns Svensk skönlitteratur i världen verkligen intressant. Samtidigt är seminariet bara 20 minuter vilket jag ofta tycker är lite fjuttigt. Visar det sig vara i samma sal före eller efter något annat intressant är det dock mindre väsentligt. Den första, om nordisk kreativitet, känns också intressant men den är å andra sidan över en timme? Är inte det ovanligt långt?

Seminariet om översättningar är säkerligen också lärorikt, men vid den tiden kan det hända att den här writern har stuckit på mingel.

Det var det för nu.

(Ps. Det kändes härligt att få kryssa i kategorin ”bokmässa” på inlägget! Det var – bokstavligt talat – inte igår!)

 

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Bokmässan 2012! Seminarier del 1

  1. Det verkar vara intressanta seminarier 🙂

  2. vitaminkusin skriver:

    Åååhhh! Jag vill så himla himla gärna på bokmässan. Det har jag alltid drömt om. Även innan jag blev wannabe-författare. Undrans bara hur man ska få till en sådan resa? Om jag bara har en dag att välja på, vilken skulle du då rekommendera? Även för mingel. Och tänk om man kunde göra en pitchning!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s