Bokmässan 2012! Seminarier del 3, torsdag 10.00

Nu har jag kommit till första dagen på det ”riktiga” seminarieprogrammet, och tänkte läsa och reflektera kring dem en gång för alla. Dessutom för att göra det lite mer lättöverskådligt anger jag hur många B (som i Bokmässan of course) varje seminarium får av mig.

B = Jag lär inte finnas där
BB = Nja, men om jag är trött och sliten och har ont i fötterna kan det ju vara skönt att sitta en liten stund …
BBB =Inte helt omöjligt om inte något mer intressant dyker upp.
BBBB = Vill se!
BBBBB = SKA SE!

10.00–10.45
Presentation av Litteraturutredningens slutbetänkande
Litteraturutredningen har på regeringens uppdrag analyserat litteraturens ställning i Sverige och de utvecklingstendenser som kan komma att påverka litteraturområdet framöver. Utredningen har bland annat tittat på hur läsvanorna förändrats, hur de litterära upphovsmännens villkor ser ut och hur bok och tidskriftsmarknaden påverkats av teknikutvecklingen. Vid seminariet presenterar utredningens ledamöter sitt slutbetänkande med förslag på vilka statliga insatser som bör göras för att stärka
litteraturens ställning och bidra till ökat läsande.
Medverkande: Litteraturutredningens ordförande Tomas Lidman samt ledamöterna Annina Rabe, Martin Ingvar och Johanna Koljonen.
Arr Litteraturutredningen

Kommentar: Torrare inledningsrubrik får man ju leta efter, men är ju intresserad av läsvanor och bokens framtid. Kan dock hända att det är lite teoretiskt och allvarligt att inleda bokmässan med.

BB (Hur trött och sliten jag nu kan vara på torsdagsmorgonen …)

10.00–10.20
John Ajvide Lindqvist, Mia Ajvide
Paret Ajvides absurda värld
Sulky och Bebbe är två kloka och hjälpsamma antihjältar:
den ena pinnsmal och den andra tjockmagad. Genom deras nyfikna ögon får vi se världen.
Ett samtal om det absurda och övernaturliga, med författarparet John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide, aktuella med bilderboken Sulky och Bebbe.
Moderator: Lotta Bergqvist, förläggare.
Arr Bonnier Carlsen

Kommentar: Erkänner. Jag har aldrig läst något av någon av dem, men ska skärpa mig och i alla fall läsa John Ajvide innan Bokmässan (tror jag, lovar inget för det brukar inte vara bra). Hjälpsamma antihjältar och bilderbok är inte min grej.

B

10.00–10.45
Erik Andersson, Sara Danius, Jan Gradvall
Denna dagen, ett liv
Den 16 juni 1904 är en dag som har gått till litteraturhistorien. Det är den dag då Leopold Bloom till synes planlöst går runt i Dublin och tänker på sin otrogna hustru, då den unge poeten Stephen Dedalus skryter, super och grubblar över sin döda mor, en dag som slutar med Molly Blooms vindlande monolog om make och älskare. Ulysses är ett av litteraturhistoriens främsta verk, en bok som de flesta känner till men som betydligt färre har läst. Visst borde man läsa den, men varför? Vad ger den en läsare idag? Nu finns James Joyces modernistiska klassiker i nyöversättning av Erik Andersson, som samtalar om den tillsammans med litteraturvetaren Sara Danius och journalisten Jan Gradvall.
Moderator: Stephen Farran-Lee, förläggare.
Arr Albert Bonniers Förlag R

Kommentar: Ej läst men ännu en till listan då. I dagsläget känns det dock inte särskilt intressant.

B

Det var några av torsdagens första seminarier. Som det ser ut nu verkar det inte omöjligt att malinthewriter cruisar runt på golvet vid denna tid (alternativt ej har anlänt, men …). Imorgon fortsätter vi på klockslaget 10. Riktigt många var det ju. Inser att jag lär få skriva en himla massa blogginlägg om detta. Stackars er …

Tilläggas bör också att dessa betyg inte betygsätter seminariernas innehåll, utan bara visar vad det är mest troligt att jag går på och inte. Jag vet inte om det egentligen är intressant för någon annan, men hey … Sånt är livet.

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s