Bokmässan 2012! Seminarier del 7, torsdag 11.00 forts

11.00–11.45
Christian Eidevald, Klara Dolk
En rosa pedagogik
Jämställdhet i förskola och skola
En rosa pedagogik syftar på den utmaning som dagens genuspedagogiska och normkritiska arbete i förskolor och skolor står inför. På vilket sätt skulle
skolan kunna bli en avgörande jämställdhetspolitisk arena i det svenska samhället? När är det jämställt? Vad innebär det för lärare att arbeta genuspedagogiskt? Författarna och forskarna Christian Eidevald och Klara Dolk utmanar och ifrågasätter jämställdhetsarbetet samt pekar på möjliga utvecklingsvägar.
Moderator: Anna Maria Thunman, förläggare.
Arr Liber

BB 

11.00–11.45
Emma Igelström, Karin Johansson, Anders Wellsmo
”Jag mår skit – Hjälp mig!”
Varför berättar barn inte att de mår dåligt? Eller gör de det, fast med signaler som vuxna har svårt att förstå? BRIS nya studie om psykisk ohälsa hos barn och unga ger bland annat svar på varför barn hemlighåller hur de mår, vad som kan orsaka psykisk ohälsa och vad det kan leda till. Hur fungerar samhällets stöd och hur stämmer det med barnens behov av hjälp?
Medverkande: Emma Igelström, som efter simmarkarriären gick igenom en identitetskris och nu har hittat tillbaka, Karin Johansson, psykolog och utredare på BR IS, och Anders Wellsmo, psykolog och psykoterapeut.
Moderator: Pernilla Warberg.
Arr BRIS – Barnens Rätt i Samhället

BB (Vill ju för övrigt läsa Emmas bok!)

11.00–11.45
Anna Pettersson, Björn Meidal, Sara Giese
Fröken Julie idag
Fröken Julie är August Strindbergs stora mästerverk och hans mest spelade drama som ständigt sätts upp runt om i världen. Strindberg kallade det själv för ”svenska dramatikens första naturalistiska sorgespel”. I Sverige har flera kvinnliga dramatiker och regissörer valt att göra sina tolkningar av dramat under Strindbergåret. Ett samtal om genus, klass, makt och ”kvinnohataren” Strindberg.
Medverkande: Anna Pettersson, aktuell med Fröken Julie på Strindbergs Intima teater där hon själv regisserat och spelar alla roller, professor Björn Meidal, Strindbergforskare som skrivit den fotografiska biografin Strindbergs världar och Sara Giese, teaterregissör som gjorde en omarbetad Fröken Julie 2009 som
utomhusteater i Hågelbyparken där handlingen var förflyttad till nutida diplomatmiljö i Afrika.
Moderator: Ylva Lagercrantz, kulturjournalist
och teaterkritiker.
Arr Kulturrådet

BB (Kanske om jag läser boken först …)

= Jag lär inte finnas där
BB = Nja, men om jag är trött och sliten och har ont i fötterna kan det ju vara skönt att sitta en liten stund …
BBB =Inte helt omöjligt om inte något mer intressant dyker upp.
BBBB = Vill se!
BBBBB = SKA SE!

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s