Människor skrämmer mig, inte vargen

En kvinna har omkommit på Kolmårdens djurpark idag. Detta är givetvis djupt sorgligt och jag känner med alla anhöriga, och det jag vill tala om är inte riktat just mot detta. Den här incidenten är bara en av många. Löpsedlarna går varma hos alla tidningar just nu. ”Kvinna dödad i vargattack.
Vargarna ska inte avlivas.

Artiklarna är skrivna så man kunde tro att det handlar om en grupp människor som bragt kvinnan om livet.
”Hur många som var inblandade i attacken är dock oklart.”
”Vi tror att det gick fort.”
”KARTA: Här skedde attacken mot kvinnan.”
”Det finns inga vittnen till händelsen.”
”Hon var i deras våld  – i 30 minuter.”

Expressen har i sin artikel en faktaruta om tidigare vargattacker i Sverige. ”Att vargar attackerar människor är inte vanligt – men det händer.” Följt av fyra exempel där en varg på något sätt skadat en människa. Problemet med den här notisen är bara att samtliga incidenter har hänt på en djurpark. Men det verkar tydligen vara standard numera, att inte längre ta djurens vilda beteende som det mest självklara.

Efter att ha kikat runt på ett flertal dagstidningar kan jag också konstatera att de norrländska tidningarna har betydligt mer sansade rubriker än tidningar som är stationerade i södra Sverige. Sammanträffande? Det tror inte jag. En kompis till mig berättade för ett par veckor sedan att man på Kolmårdens djurpark får klappa vargar. ”Det var en tjej där som ju var livrädd, och hon var ju livrädd för hundar så varför skulle hon ens försöka klappa en varg?” sa hon. ”Varför ska man ens klappa en varg överhuvudtaget?” sa jag. Min kompis verkade inte tycka att det var så väldigt märkligt det där med att klappa ett rovdjur på huvudet som om det vore en collie, men jag har sedan jag flyttade till Skåne sett en otroligt stor skillnad i det här med djur och sunt förnuft.

Första dagen på min utbildning hade vi ett kunskapstest och det visade sig att halva klassen trodde att en ko har åtta spenar. Flera gånger har folk frågat mig om det finns isbjörnar där jag kommer ifrån (utanför Arvidsjaur, Sverige). Det var några söderbor på besök här uppe och när de såg något springa precis framför dem sa de ”titta, en räv!”. Det var en ekorre. Den absolut märkligaste funderingen jag fått var dock huruvida en fiskpinne verkligen ser ut så när man fiskar upp den. ”Den är ju så kantig”, menade han.

Det här är bara några exempel och samtliga kommer från vuxna människor, drygt tjugo år och uppåt. Och nej, det är inte saker som frågats av invandrare vilket folk genast brukar förutsätta när jag berättar om detta. Snarare är det så att invandrare verkar ha betydligt mer koll på Sveriges djurliv än vad många av våra infödda medborgare har. Men det räcker ju med att kolla kommentarer som skrivs i samband med dessa artiklar. Idioti och okunskap träder sällan fram så tydligt som i samband med den här sortens olyckor.

”Avliva alla vargar, de hör inte hemma här!” De hör inte hemma här. Det argumentet låter ju lite väl likt en annan typ av omdebatterad politik.
”Avliva alla vargar, innan de dödar ett barn!” Suck.

Hittar också den här kommentaren, en av många liknande:
Den statliga rovdjursutredningen rekommenderar att Sveriges vargstam ökas från nuvarande ca 250 st till minst 450 st till en kostnad av ca 500.000 kr per varg. Det verkar som om enstaka vargar håller sig undan folk, men så fort stammen ökar och dom bildar flock händer sånt här. Är det inte dags att tänka om? Behöver vi vild varg i Sverige?

”Så fort stammen ökar och dom bildar flock händer sånt här.”

Jag vill bara skrika: DE ÄR JU INSPÄRRADE I EN DJURPARK! VEM FAN SKULLE INTE BLI GALEN?! Som att sitta i ett Big Brother-hus hela fucking livet, folk går förbi och ser allt man gör och om man inte underhåller dem tillräckligt kommer någon och hetsar en, vem skulle vilja det? Och vem skulle inte bli sinnesrubbad? ”Så fort stammen ökar och dom bildar flock händer sånt här.” Nej, det gör det inte. Faktum är att det vad man vet aldrig har hänt i Sverige. Det finns ett tillvägagångssätt i bland annat USA som går ut på att varglyor letas upp och alla valpar utom en dödas. Den sista sparas för att locka fram även honan. Den här metoden kallas The Swedish Method. Det äcklar mig.

Vargen är ett rovdjur. Medan människan tagit uppmärksamheten från naturen och ägnar sig åt motionscykling i grupp, gör hemsidor istället för eld och bygger låtsasstäder i dataspel istället för riktiga hus fortsätter vargen att vara samma gamla rovdjur. Människan har däremot börjat spärra in fler och fler av dem. Olyckor har därför hänt, men vems fel är det? Människans, eller vargens?

Det hetsiga beteende från människor som uppkommer direkt när något tragiskt händer med vilda djur inblandade gör mig illamående. Kan man verkligen inte tänka längre? Man läser tidning efter tidning efter tidning som varje dag är fylld av våld, olycka och elände, men sisådär två tragiska viltolyckor per år och det är vad som får känslorna och engagemanget att vakna?

Människor, ni skrämmer mig.

Detta inlägg publicerades i Privat, söndagskrönika. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till Människor skrämmer mig, inte vargen

 1. Tomas skriver:

  Word!

 2. Johan B skriver:

  Så sant!!!!

 3. Linda Siewert skriver:

  Det här var ett skitbra inlägg, jag känner och håller med dig!

 4. Hanna Lans skriver:

  Oj, vad jag håller med dig!! Bra rutet!

 5. Väldigt bra skrivet!

 6. Johan Lindback skriver:

  Jag kan bara hålla med. Vargar är rovdjur, inte husdjur! Att diskussionen om en eventuell avlivning ens berörs gör mig illamående. Det som hände var olyckligt, men det är ingen nyhet för någon att vargar är rovdjur.

 7. Klas skriver:

  Ja det är ju klokt att jämföra med antalet i svenska fria vargstammen när det händer på en djurpark. Men morfar min har en teori som kanske inte är helt ute och cyklar (han har jobbat stora delar av sitt liv med tjänstehundar inom polisen). Han tror de var så enkelt som att hon hade mens och glömde bort det när hon gick in. Som många som är insatta i hundar så kan hundar reagera rätt stark på doften. Antingen hanar som blev till sig eller hona som försvarar revir. En teori i alla fall (förutom att det naturligtvis handlar om att hon var inne bland rovdjur och det räcker ju egentligen. )

 8. Halvbonden skriver:

  Håller med dig. Jag tänker på mina kissar som är ganska mycket rovdjur trots att rasen förtamats under många århundraden. Om ett djur blir trängt så hugger det ju, även en katt som är så tam. Man kan inte hålla djur instängda och tro att de ska leva efter våra villkor. Vi måste leva efter deras villkor för vi har något som de har, och det är att vi kan förstå konsekvenser av vad vi gör (fast väldigt ofta verkar inte människor förstå det heller iofs). En varg kan inte förstå att när någon hotar mig och jag biter den så kommer jag bli avlivad. Men människan kan lära sig förstå att inte hota vargen. (för det är ju det som måste ha skett när de överföll kvinnan, de följde bara någon instinkt, vad det nu var för instinkt, kanske att de kände sig hotade eller att de fick jaktinstinkt eller vad som helst)

 9. E skriver:

  Nog det bästa jag har läst på länge! Keep on going 😀

 10. Kätie skriver:

  Suveränt skrivet!

 11. Jessie skriver:

  Håller fullkomligt med dig i det du skriver! Blir så himla arg varje gång sådana där dumma kommentarer yttras. Herregud, som om vi människor äger världen och har rätt att bestämma … Stor tumme upp för det här inlägget!

 12. Martina skriver:

  Håller med dig till fullo! Bra skrivet!

 13. Cullingman skriver:

  Skulle du kunna förtydliga dig en aning..är vargarna i kolmården galna eller är liknande situationer något naturligt som man får räkna med ibland?

  • malinthewriter skriver:

   Hur då menar du? Klart man inte ska räkna med det, men att det ändå händer visar väl på rutiner som antagligen kan förbättras.

   • Cullingman skriver:

    Du skriver först ”Men det verkar tydligen vara standard numera, att inte längre ta djurens vilda beteende som det mest självklara.” och lite längre ner ”och om man inte underhåller dem tillräckligt kommer någon och hetsar en, vem skulle vilja det? Och vem skulle inte bli sinnesrubbad?” Var då vargarna på kolmården ”sinnesrubbade” eller var det ett utslag av ett vilt (och naturligt) beteende?

   • malinthewriter skriver:

    Jag tror inte Kolmårdens vargar nödvändigtvis är ”sinnesrubbade”, men jag läste igår att de tidigare haft incidenter med lekar som går överstyr där. Men att djur som växer upp i djurparker delvis har ett annat beteende än samma arter i det vilda är väl knappast konstigt eller en nyhet.

 14. sunnydaysandcoffeeinthemorning skriver:

  Människor skrämmer mig med, av olika anledningar. Ofta är det att de är så förutsägbara som är skrämmande, att så många tänker likadant och att det i sådana här situationer så lätt bildas en ”mobb” som ´, precis som du skrev – hetsar emot vargen.
  När jag var liten blev min kompis ute-kanin tagen av en räv, och hon ville absolut att räven skulle skjutas. Jag däremot tyckte att det var tragiskt för kaninen som dött och antagligen upplevt massor av stress / dödsångest då den inte kunnat fly medan räven jobbade på att ta sig in i buren kaninen var instängd i… Jag tyckte också synd om kompisen som förlorat sin kanin, men, jag kunde även se att det räven gjort var helt normalt för den själv, och att inget skulle bli bättre om räven dödades på grund av sitt dåd. Ville de ha kaniner ute i bur så fick de väl bygga burar som kaninerna var trygga i, tyckte jag..
  Det jag menar är att när sådant här händer handlar reaktionerna många gånger om ett slags brott och straff – tänkande, vilket kan vara helt i sin ordning om det är en människa som begått brott mot en människa, men när det handlar om händelser mellan olika arter så tycker jag att det borde vara en självklarhet att ta hänsyn till de olika arternas naturliga beteende och vad man kan förvänta sig av dem, innan man handlar och utför åtgärder mot någon av parterna. I den processen är det viktigt att lägga sina känslor åt sidan och se sakligt på det som hänt.

  Gullig bild på vargvalpen förresten, men även där tycker jag man ska ha förmågan att se att det inte är en gullig pälsboll som man bara måste krama och klappa… Det är en avkomma till ett vilt djur, som ska respekteras och ges utrymme, de behöver få lämnas i fred. Oavsett hur vackra eller söta de är.

  Bra och inspirerande inlägg av dig Malinthewriter vill jag säga också.

  • malinthewriter skriver:

   På ett sätt visar dessa tillfällen att vi människor också är djur, för ofta blir det ytterst bestialiskt när något djur i det vilda ska skjutas. Det gränsar ofta till otäckt.

  • malinthewriter skriver:

   Håller också med om bilden, men tidningarna har så många creepy vargbilder just nu och bilden är väl tänkt att syfta lite till the swedish method.

 15. Jessica skriver:

  Hej Malin!
  Jag håller med dig i varje ord och mening. Jag har varit i Kolmården och träffat vargarna, en udda upplevelse där jag just där och då älskade mötet med dessa individer. Men sen när man läser om vargskräck så fort en varg synts till så äcklas jag över människans oförstånd och egoism. Skräck? Ja den som lyckas se en livslevande varg i frihet under sitt jordeliv anser jag ska vara lycklig. Och detsamma gäller med björn och björnstammen.

  • malinthewriter skriver:

   Håller helt med dig! Tror möten med vilda djur i de allra flesta fall har en mycket positiv inverkan på oss människor.

  • Cullingman skriver:

   Ja då måste jag vara lycklig Jessica, att den försökte döda min hund är väl inte relevant eller?

   • Jessica skriver:

    Att den försökte döda din hund var sorgligt, jag är själv hundägare och det låter inte alls som en rolig upplevelse. Det jag menade var att detta vanligtvis är ett mycket skyggt djur och procenten varg per människa i Sverige är så liten att det ska faktiskt mycket till om man får se någon i frihet. Var inte på något sätt att såra dig.

   • malinthewriter skriver:

    Det är knappast vad någon av oss menar.

 16. DagL skriver:

  Hej, jag är pappa till den kostnadsberäkning du citerar även om ej själva citatet. Jag tycker inte det är konstigt att det står en del i tidningarna om det första fallet på minst ett århundrande när vargar dödar en människa i Sverige.
  Det stod nästan ingenting i den enda morgonpapperstidning jag läst idag, det stod många gånger mer om någon som sprängt än bäverdamm. Händelsen tog upp ungefär en procent av förstasidan, jag tycker faktiskt det skulle stått mer och inte mindre. Det fick väsentligt mer utrymme när en före detta rovdjursföreningsengagerad skrev en debattartikel i tidningen för några dagar sedan. Jag bor i Norrland, så det kanske styrker din tes om det lägre intresset i Norrland.
  Jag tror risken för att en människa dör av en vargattack i det vilda är mycket liten åtminstone om vi inte ökar vargantalet. Getingar, fästingar, björnar, blixten, älgar och människor medför långt större risker.
  Djurparksvargar är vana vid människor och det är en annan typ av risker. Men människor tycker det är häftigt att vara nära vargarna och det kan sägas vara ett led i att öka acceptansen för vargar att visa dem och ge dem uppmärksamhet i djurparker. I detta fall var det en professionell erfaren skötare väl medveten om riskerna och som tydligen följde genomtänkta rutiner i en avskild del av parken. Vad som hänt är tragiskt och oväntat men ur allmän synpunkt hade det varit värre om det varit allmänheten som drabbats. Det finns definitivt ett allmännt intresse att fysiskt se ett intressant djur som varit historiskt mycket viktigt och måhända det mest kontroversiella djuret i Sverige. Jag vill inte förvisa vargen enbart till naturen och kritisera de som tycker de skall finnas i djurparker. Min uppfattning är dock att de vargar som deltog i den dödliga attacken skall skjutas av principiella skäl. Det är knappast acceptabelt att vargar som gått över tröskeln till att faktiskt döda människor skall leva vidare, och det finns en kraftig överproduktion av djurparksvargar, så på något sätt måste djurparkerna göra sig av med överskottet, så förlusten ur djurparkernas synpukt blir måttlig. Djurparkerna bör visa att de sätter människors säkerhet före djuren.

  • malinthewriter skriver:

   Tack för din kommentar! Håller med dig om att det finns betydligt farligare djur än vargar. Det är ju också en god tanke om ökad acceptans med att vara nära dem på en djurpark, men det är inte första gången det händer något på en sådan och varje gång blir många upprörda och säger att vi inte borde ha varg i Sverige. Det lustiga är ju att även om vargen skulle utrotas tror jag nog vargarna på djurparkerna skulle bli kvar, och det är ju där det händer olyckor. Att besökare ska klappa rovdjur, om så bara på en djurpark, sänder för mig ut fel signaler. Meningen med mitt inlägg är egentligen bara att många vuxna människor överlag har mycket dåliga kunskaper om naturen.

  • malinthewriter skriver:

   Vad det finns för principiella skäl att skjuta vargarna vet jag dock inte riktigt. Som jag har förstått det var kvinnan stor djurvän och van vid vargarna. Det är mycket olyckligt det som hänt men att skjuta dem rakt av utan undersökningar gör ingen skillnad.

   • nanette skriver:

    jag håller med att dom bör skjutas. jag vill iallafall inte gå på kolmården och veta att dom där vargarna där har dödat en människa. inte spec trevligt. en hund som attackerar avlivar man nästan alltid. visst en hund är ett tamdjur men även den kan bli pressad och iilla behandlad och gå till attack och då är det alltid hundens fel . tyvärr. nu är jag ingen vargälskare överhuvudtaget. vi har haft varg här som rev så mkt får att det blev skyddsjakt på den till slut tack och lov. hon var inte spec skygg och gick i älgdrevet utan att bry sig märkbart. jag som har tamdjur tycker det är obehagligt med varg runt knuten. behöva stängsla med rovdjurs staket för massor av pengar. sen kan vi ju faktiskt bara hoppas att obduktionen visar att hon dött pga sjukdom . det är väl inte särskilt troligt men för hennes anhörigas skull hoppas jag att det är så

   • malinthewriter skriver:

    Men finns det inte tigrar, lejon och massor med potentiellt farliga djur där? Det är inte riktigt jämförbart med hund eftersom det är ägaren som är ansvarig för hur sin hund beter sig. Vargarna ägs ju inte av någon på det sättet, men om det behövs beviljas det ju skyddsjakt. Sedan bör man kanske också påminna sig om att vore det inte för vargen skulle vi inte ha några hundar heller. Skogen är ju full av farliga djur. Hur många hundar blir inte dödade av älgar, både under jakt och annan tid? Och hur många dör inte i bilolyckor för att det springer älgar längs vägarna? Vad jag menar är att det finns många djur som är betydligt farligare än vargen, men att den lätt blir utmålad som det allra farligaste djuret vi har. Vi har också tamdjur och för dem är ju både ormar, getingar, rävar och mårdar farliga.

 17. Fia Filur skriver:

  Bra och tänkvärt inlägg! Blir ledsen när jag läser om The Swedish Metod.
  Men det där med isbjörnen var kul, kan du inte ta kort på en nästa gång du är hemma, hehe 🙂

 18. tant björn skriver:

  Ja de skrämmer mig också.
  Så himla bra skrivet!

 19. Lars-Henrik Eriksson skriver:

  Jag vet inte heller hur många spenar en ko har. Varför borde jag veta det om jag inte på något sätt är inblandad i koskötsel? (4 är det tydligen enligt Wikipedia.)

  Jag tycker att det är en kunskap av helt annat slag än att kunna skilja på räv och ekorre — för att inte tala om att fiskpinnar inte fiskas upp ur sjön.

  • malinthewriter skriver:

   Brister i allmänbildning påstår jag.

  • Lars-Henrik Eriksson skriver:

   Jorden är inte helt rund, den är något avplattad vid polerna. Det kan man mycket riktigt googla. Man kan också hävda att det hör till allmänbildningen att veta det. Jag skulle säga att det är en kunskap som för de allra flesta människor spelar ungefär lika stor roll i praktiken som antalet spenar hos en ko.

   Jag håller f.ö. helt med dig i sakfrågan angående vargen, men det vore bra med lite mer ödmjukhet inför olika människors bakgrund och de kunskaper de har med sig därifrån.

   (Hoppas att detta inlägg hamnar på rätt ställe .. det såg lite skumt ut när jag lade in det.)

   • malinthewriter skriver:

    Då ju de flesta av oss druckit några tusen liter mjölk under sin uppväxt ser jag det inte riktigt som jämförbart. Och ödmjukhet? Det var bara exempel på att människors kunskap om naturen och vilda djur i många fall blir sämre och sämre. Om du dessutom håller med mig förstår jag inte varför du försöker dumförklara mig med att peka ut detaljer och läsa in sådant som inte står.

 20. Pingback: Vargattacken, en tragisk olycka. | Varghjärta

 21. arrami54 skriver:

  Ditt inlägg är underbart, bugar mig och applåderar. Du styrker något jag länge misstänkt, män fick ca 30% mer muskler, kvinnor fick generellt ca 30% mer hjärna! 😉

 22. Ann B skriver:

  Så bra du skrivit Malin, delar med mig på fb… Tack för dina kloka sanningar!

 23. Ann B skriver:

  Då bra skrivet Malin, delar med mig på fb.

 24. tankekatten skriver:

  Så otroligt bra skrivet! Man måste alltid komma i håg att det är vilda djur som agerar efter sin instinkt. Jag tror dock att de på Kolmården har en sund inställning till djuren men det som skrämmer mig är det du skriver om hur andra människor ska uppfatta det hela. Hur man kommer att se på den vilda vargen.
  Sedan angående okunskap om djur så stöter jag ofta på konstiga frågor från vuxna människor angående mina höns. Vet inte alla att hönor i snitt lägger ett ägg per dag? Att det inte måste finnas tupp för att det ska komma ägg. (vi har tupp) osv.

 25. Håller fullständigt med dig!!!

 26. Johanna skriver:

  Sjukt bra skrivet!!!

 27. Pia Möller skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag är helt på din linje!

 28. Eli skriver:

  Bra rutet!!

 29. bergqvist95 skriver:

  Håller med delar av det hela, men sveriges vilda vargstam börjar bli ett växande problem. Dels så har arbete med lös hund i många revir blivit omöjligt pga risken för attacker. Visst antalet hundar som attackerats per år har minskat lite, men det beror på att knappt någon vågar ha sin hund lös längre.
  Vad gäller attacker på andra tamdjur så som får osv så har det inte minskat. Att bygga varg ”säkra” stängsel är onådligt dyrt och regeringen stödjer bara med 50% av dessa kostnader. Detta gör att bönder blir ännu mera utsatta i sverige, så vit ja vet så har vi redan rekordlågt antal bönder i sverige? Sedan så tar det alldeles för lång tid innan skyddsjakt beviljas, en varg som attackerat 1 gång utan problem kommer göra det igen pga gratis mat. I Sverige tror regeringen att vi har grovt runt 500 vargar. Sedan 2st vargar vandrade över från Finland så har man räknat ut att man endast behöver ca. 150-200 vargar i sverige för att stammen ska vara genetiskt frisk. Så varför detta extra antal?
  Sedan är varg flockars revir katastrofala för naturen i sig, regeringen vill att det ska finnas ca 6-7 älgar per 1000 kvadratkilometer, i stora revir så ligger det runt 3 älgar på 3000 kv.kilometer. Vad gäller rådjur så är de nästan obobefintlig i dessa revir. (Regeringen gjorde inventering med helikoptrar i båda fall.) Så man kan inte säga att de bidrar till en ”biologisk mångfald”. Sveriges natur klarade sig med extremt lågt vargantal i ca 150 år, varför skulle vi behöva vargen nu?
  Flera tiotals år med inventeringar och arbete är bortkastat vad gäller andra djur i dessa revir.
  Missförstå mig inte, jag vill inte utrota vargen men stammen måste minska eller åtminstone stanna av i tillväxten för att det hela ska vara hållbart på sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s