Bokmässan 2012! Seminarier del 11, torsdag 13.00

Fortsätter med seminariegenomgången. Seminarieprogrammet finns i sin helhet här.

13.00–13.45
Ett sagolikt projekt
Sedan några år tillbaka pågår ett av Nordens största litterära översättningsprojekt. För första gången översätter man med samlade ansträngningar alla de isländska släktsagorna och kortsagorna från isländska till svenska, danska och norska. Omkring sextio nordiska översättare deltar i projektet, därav tjugo från sverige. redaktörerna Kristinn Jóhannesson, Karl G. Johansson och Gunnar D Hansson beskriver arbetet med projektet och visar exempel från de pågående översättningarna. Översättarna Anna G. Grönberg och Inge Knutsson talar om problem som en översättare kan stöta på i sitt arbete.

Arr saga Forlag reykjavík och the Icelandic Literature Fund

BBB (Intressant med översättningar)

13.00–13.20
Jenny Jägerfeld, Åsa Anderberg Strollo, Sara Ohlsson
Erotik för unga
Het är en samling erotiska noveller för unga, där tio ungdomsboksförfattare väcker förbjudna känslor och lust, testar gränser och bryter pekpinnar. Hur påverkar författarnas egna hämningar och intentioner skrivandet? blir man generad när man skri­ver? Kåt?
Arr Gilla böcker

BBB (Gillar ju alla tre författare väldigt mycket men …)

13.00–13.45
Louise Hoffsten, Martin Widmark, Simon Kyaga
Skolan och kreativiteten

Hemma hos musikern Louise Hoffsten står en liten staty som föreställer en flicka. på hennes rygg och axlar finns små underliga figurer, Orgierna. ”I hela mitt liv har de funnits vid min sida. När jag sjunger så känner jag ibland hur de dansar.” Detta blev utgångspunkten för allkonstverket Där orgierna dansar med text av martin Widmark och musik av Hoffsten – en saga om kreativitet. Vad händer egentligen när vi skapar? Varför är det viktigt med musik, teater, bild och skrivande i skolan, och vilka blir konsekvenserna när man drar ner på de kreativa ämnena? ett samtal om kreativitet mellan Louise Hoffsten, Martin Widmark och Simon Kyaga, forskare i medicinsk epidemiologi som bland an­ nat studerat hjärnan och kreativt skapande. moderator: Gunilla Kindstrand, journalist.

Arr bonnier Carlsen

BBB

13.00–13.45
Arno Camenisch, Eugène, Ann Helén Laestadius
Multikulturella författarskap – om ursprung, minoriteter, språk och identitet

Arno Camenisch är den rätoromanska litteratu­rens senaste stjärnskott, gränsöverskridande i ord och handling växlar han mellan olika språk och uttrycksformer. Eugène föddes i bukarest och flyttade till schweiz vid sex års ålder sedan hans föräldrar beviljats politisk asyl där. I boken La val- lée de la jeunesse skildrar han på ett fängslande sätt sin uppväxt och de kulturkrockar han upplevt. Ann Helén Laestadius, är same och skriver på svenska om den språkliga kampen, utanförskapet och rikedomen som finns i gränslandet mellan samisk och svensk kultur. möt dessa mångkultu­rella författare i ett samtal med professor Ingmar Söhrman, Institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet, och Françoise Sule, uni­ versitetsadjunkt i franska, stockholms universitet, om ursprung, minoriteter, språk och identitet. språk: engelska med konsekutiv tolkning för eugène

Arr schweiziska Ambassaden i samarbete med pro Helvetia och rabén & sjögren

BB (Låter intressant och kan säkert vara det, men var på ett par samtal med tolkar förra året och det var lite prozaceffekten på dem alltså. Kan vara bättre att se hemma)

13.00–13.45
Carl Otto Werkelid, Claes-Bertil Ytterberg, Marie Lundquist
Tranströmer, en mystiker som inte predikar

Att läsa eller höra tomas tranströmers poesi är som att uppleva en skaparakt. bilder som läggs i ett framkallningsbad och träder fram i sin vardag­ liga enkelhet – en enkelhet som samtidigt bär på svindlande betydelser. teologen kan känna närva­ron av sin gud och mystikern av sin, men poeten själv ger aldrig företräde för någon tolkning. Kan­ ske är den fruktbara teologin något som har mera gemensamt med konstnärligt skapande än med positivistisk vetenskap? med detta som utgångs­punkt samtalar Carl Otto Werkelid, journalist och kulturråd vid svenska ambassaden i London, Claes-Bertil Ytterberg, biskop emeritus i Väster­ås stift och poeten Marie Lundquist.
moderator: Åsa Beckman, journalist.
Arr se människan/svenska kyrkan och Albert bonniers Förlag

BB (Måste läsa Tranströmer …)

13.00–13.45
Bibliotekariernas kompetens i framtidens bibliotek
bibliotekarier har kunskaper som behövs och är till nytta för samhället, men ytterligare kompetenser behöver utvecklas för att passa i framtidens bib­liotek. Det handlar bland annat om teknisk kom­petens, systemförståelse, metodik och inte minst akademikerkompetens. I rapporten Bibliotekariens framtida arbetsmarknad ger DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, sin syn på framti­dens bibliotek. med utgångspunkt i rapporten samtalar Linnéa Sjögren, en av rapportens skri­benter och bibliotekarie vid Chalmers i Göteborg, med Sofia Lundgren, student på bibliotekshög­skolan, Anna Åkerberg, bibliotekarie på Informa­ tions­ och lånecentralen i malmö, Karin Linder, förbundsordförande DIK, och Pernille Drost, bib­liotekarieförbundets ordförande i Danmark, under ledning av Katarina Pietrzak, journalist.
Arr DIK akademikerfacket för kultur och kommunikation

B (Inte riktigt mitt gebit, men ändå kul med så mycket om biblioteken)

13.00–13.20
Finn Zetterholm, Cannie Möller
Sprickorna i väven

Verkligheten är inte en utan flera, dolda för oss i tid och rum. Cannie Möllers och Finn Zetterholms böcker rör sig i gränslandet mellan dessa världar som belyser magisk realism: hemliga förbindelser och dörrar som öppnar sig mot det oväntade.
Arr bokförlaget Opal

BB

13.00–13.45
Maria Fröjdh, Louise Bratt, Malin Alfvén, Fredrik Backman
En ny bibel för föräldrar

Amning, sömn, trots och uppfostran … Hur ska man göra, hur ska man tänka, hur ska man förhålla sig? sådana frågor har föräldrar ställt sig i alla tider – men vad är det viktigaste för en nybliven föräld­er 2012? med utgångspunkt i den nya föräldrabi­beln Vi Föräldrars stora bok om barn samtalar en av författarna till boken, Maria Fröjdh, med Louise Bratt, chefredaktör för Vi Föräldrar, författaren Fredrik Backman och psykologen Malin Alfvén om hur det moderna föräldraskapet ser ut. moderator: Kattis Ahlström, generalsekreterare brIs.

Arr bonnier Fakta och Vi Föräldrar

B (Räckte med att läsa de tre första orden …)

13.00–13.45
Sverker Sörlin, Anders Ekström
Vem behöver humaniora?
Debatten om den humanistiska kunskapens posi­tion är infekterad. ena sidan hävdar att forskning­ en och undervisningen är i kris, den andra sidan att den är oviktig. men hur är det samhälle beskaf­fat som ifrågasätter värdet av humaniora? Och är debatten ens formulerad utifrån en korrekt verk­lighetsbeskrivning? Anders Ekström och Sverker Sörlin samtalar utifrån sin aktuella debattbok Alltings mått med Karin Johannisson, professor emeritus i idé och lärdomshistoria.
Arr Norstedts

B (För mig är det ju så glasklart att humaniora är viktigt. Punkt slut)

13.00–13.20
Catrin Tufvesson
Är din skola utformad för elevernas lärande?

enligt våra lagar och riktlinjer ska skolan och ut­ bildningen vara tillgänglig för alla. Är det så? Vad ger ökad tillgänglighet för eleverna? tekn. dr Catrin Tufvesson visar exempel och resonerar kring vilka krav vi behöver ställa, för att lärmiljön ska ge det stöd som eleverna behöver för sitt lä­rande.
Arr specialpedagogiska skolmyndigheten

B

13.00–13.20
Ann-Marie Åsheden
Hans Holmérs förbannelse

efter palmemordet följde journalisten Ann-Marie Åsheden mordutredningen på nära håll inifrån polishuset. Först nu kan dessa avslöjande tidsdo­kument publiceras. Det är en berättelse om Hans Holmérs tilltagande desperation och en oroande redogörelse för inkompetens och prestige bland åklagare och poliser. samtalspartner: Stefan Hilding, förläggare.

Arr Norstedts

BBB (Vet inte så mycket om det, men låter lite intressant)

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s