Bokmässan 2012! Seminarier del 10, torsdag 12.00 forts.

12.00–12.45
Lawen Mohtadi, Rosa Taikon, Thomas Hammarberg
De bortglömda sidorna av Katarina Taikon
Katarina Taikon är idag mest känd för sina självbiografiska böcker om Katitzi. Men hon var också en av de starkaste förkämparna för mänskliga rättigheter i Sverige på 1960- och 1970-talen. Tillsammans med sin syster, silversmeden Rosa Taikon och andra kulturpersonligheter, aktivister och politiker kämpade hon för romernas rätt till bostäder, skolgång och inkludering i samhället. Journalisten Lawen Mohtadi, aktuell med Den dag jag blir fri, en biografi om Katarina Taikon, samtalar med Rosa Taikon och Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och en av dem som har störst inblick i romers situation i Sverige och Europa.
Moderator: Björn Linnell, senior advisor, Natur & Kultur.
Arr Natur & Kultur

BB 

12.00–12.45
Jens Dolin, Jan-Eric Gustafsson, Patrik Scheinin
Varför är eleverna i Finland så duktiga?
Om nordiska skillnader i utbildningen 
Det finns stora skillnader mellan elevernas färdigheter i de nordiska länderna. Finland har de senaste åren ofta framställts som modelland. Att eleverna i ett helt land genomsnittligt presterar bättre än eleverna i grannlandet kan kanske förklaras genom skillnader i de nationella utbildningssystemen. Eller kan framgångarna bäst förklaras genom de rent praktiska och pedagogiska metoderna i klassrummen? Hur kan de nordiska länderna lära av varandra och dela med sig av de guldkorn som höjer kvaliteten i skolorna? Ett samtal mellan experter från utbildningssektorn i de nordiska länderna. Medverkande: Jens Dolin, institutionschef och lektor Köpenhamns universitet, Jan-Eric Gustafsson, professor Göteborgs universitet, och Patrik Scheinin, professor Helsingfors
universitet.
Moderator: Gun Oker-Blom, direktör Kulturkontakt
Nord.
Språk: skandinaviska
Arr Kulturkontakt Nord i samarbete med Nordiska ministerrådet
och Nordiska rådet

BB 

12.00–12.20
Åsa Falk-Lundqvist
Entreprenöriell pedagogik – att utmana och erövra lärandet
I boken Entreprenöriell pedagogik i skolan beskrivs hur lärare kan stimulera och hitta elevers drivkrafter. Åsa Falk-Lundqvist, en av bokens författare, talar om kärnan i det entreprenöriella lärandet.
Arr Liber

12.00–12.45
Gunilla Herdenberg, Svend Larsen, Vigdis Moe Skarstein
Nationella biblioteksstrategier
Nordiska erfarenheter
Nationella biblioteksstrategier finns sedan några år i Danmark, Norge och Finland men inte i Sverige. Kungliga biblioteket bjuder in nordiska kollegor för ett samtal om deras erfarenheter av nationell biblioteksstrategi. Medverkande: Gunilla Herdenberg, KB, Svend Larsen, Statsbiblioteket i Århus, Vigdis Moe Skarstein, Nasjonalbiblioteket, Oslo.
Moderator: Urban Rybrink, kommunikationschef,
KB.
Arr Kungl. biblioteket

12.00–12.45
Borta bra, men hemma bäst?
Varför väljer vi gärna närproducerat även när det gäller litteratur? Är utländska böcker svårlästa eller främmande? Är det krångligare att leta sig fram?
Förläggare med översatt litteratur som specialitet ger oss en orienteringstur i vad som är spännande med det utländska och vilket utbud som finns, men ger oss även en inblick i vad förläggarna själva väljer bort eftersom det inte passar svenska läsare.
Medverkande: Per Bergström, Rámus förlag, Helen Enqvist, Sekwa, Erik Larsson, Astor förlag, Ingemar Nilsson, 2244, och Dorotea Bromberg, Brombergs Bokförlag.
Moderator: Harald Hultqvist, bokhandlare och bokexpert i SVT:s Antikrundan.
Arr Eunic

BBBB 

12.00–12.45
Anna-Clara Tidholm, Ulla Rhedin
Den lekande läsaren
Är det konceptet “den lekande läsaren” som är hemligheten bakom Anna-Clara Tidholms framgångar med skönlitterära småbarnsbilderböcker? I 20-årsjubilerande Knacka på! upphöjde hon boken till lek genom att låta läsaren träda in i dramaturgin och sköta öppnandet av dörrar in till olika lek- och livsvärldar. Vad innebar detta för den samtida svenska småbarnsbilderbokens teori och estetik? Och hur har hon tänkt vidare i böckerna Okej!, Grattis! och Kolla!? Bilderboksskaparen Anna- Clara Tidholm och bilderboksforskaren Ulla Rhedin diskuterar barnets allra första möten med boken som lek och kultur.
Arr Alfabeta Bokförlag

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s