14.00–14.45
Annika Elm Fristorp, Fredrik Lindstrand, Margareta Öhman
Lek och lärande i förskolan
I förskolan möter barn oändliga möjligheter att lära. I lek och andra aktiviteter utforskar, undersöker och experimenterar de för att komma underfund med olika aspekter av världen och tillvaron. men hur kan vi synliggöra barns lärande? undrar författarna Annika Elm Fristorp och Fredrik Lindstrand i boken Design för lärande i förskolan. Författaren Margareta Öhman lyfter leken och dess betydelse för barns utveckling och lärande i boken Det viktigaste är att få leka. ett samtal om läroplan, lärandemiljöer och barns aktiviteter och förutsättningar att lära, leka och skapa mening på förskolan.
moderator: Emma Stockhaus, förläggare.
Arr Norstedts och Liber
B
14.00–14.45
Niklas Orrenius, Olle Lönnaeus
Är extremisten också människa?
Hur skildras extremism, rasism och främlingsfientlighet i journalistik och skönlitteratur? Vågar skribenter se och beskriva extremisten även som människa, inte bara monster, och hur hanterar man att ett offer också kan vara förövare? med utgångspunkt i aktuella fall i malmö diskuterar journalisterna Niklas Orrenius och Olle Lönnaeus det faktum att journalistiken ofta blir svartvit, medan skönlitteraturen kan tillåta paradoxer och mer än en enda sanning. Niklas Orrenius är aktuell med reportageboken Sverige forever in my heart och Olle Lönnaeus med samhällsinriktade country noirromanen En enda sanning.
moderator: Dilsa Demirbag-Sten, journalist.
Arr Natur & Kultur och Damm Förlag
BBBB (Detta låter väldigt spännande!)
14.00–14.20
Moni Nilsson
”Att skriva lätt är svårt”
Hur går man tillväga för att fånga barnet som just knäckt läskoden? Hur skriver man lättläst – utan att kompromissa med berättelsen? Författaren Moni Nilsson har skrivit en ny serie lättlästa böcker för nybörjarläsarna: Äventyr i Paradiset.
Arr Lilla piratförlaget
BBB (Också intressant … Men kort)
14.00–14.20
Karolina Ramqvist, Stephan Mendel-Enk
Från skivrecension till skönlitteratur – tonåringars väg in i läsandet
Hur kan skolan använda nya medieformer för att locka unga att läsa? Författarna och journalisterna Karolina Ramqvist och Stephan Mendel-Enk samtalar med litteraturpedagogen Åsa Lundholm om hiphop, sportkrönikor och Youtube som ingångar till skönlitteraturen.
Arr myrios Novellförlag
BBB
14.00–14.20
Tobias Nielsén, Emma Stenström, Lena Adelsohn Liljeroth
Framtidens kultur
Docenten Emma Stenström och analytikern Tobias Nielsén, som sedan fem år driver bloggen Kulturekonomi.se, har under totalt 35 år följt området kulturekonomi. De har sett hur kulturekonomi fått en central position i både kulturpolitiken och företagens utveckling. Här i ett samtal med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Arr Volante förlag
BBB (Gillar också hemsidan skarpt, rekommenderas!)
14.00–14.20
Dag Sebastian Ahlander
Om att vara en glad gubbe – även som pensionär
Dag Sebastian Ahlander har skrivit en handbok för gubbar med 109 kloka råd om hur man bäst förvaltar livet efter 65. Hur man odlar sina fritidsintressen, firar livet med skumpa och på bästa sätt hjälper sina vuxna barn, och umgås med barnbarnen. I samtal med Cecilia Hagen, journalist.
Arr bonnier Fakta
BBB (Låter ju hur roligt som helst … 🙂 )
14.00–14.45
Maija Berndtson, Inga Lundén
Så bygger vi framtidens bibliotek
Samtidigt som Helsingfors är Årets designhuvudstad i världen 2012 (World Design Capital) inleds planeringen för att bygga framtidens bibliotek, granne med det nya musikhuset och Kiasma, museet för nutidskonst i centrala Helsingfors. biblioteket ska vara en dynamisk mötesplats för ordkonst och kreativitet. biblioteksdirektören vid Helsingfors stadsbibliotek Maija Berndtson samtalar med Inga Lundén, ordförande för svensk biblioteksförening, under ledning av Marianne Bargum, förläggare.
Arr Finlandsinstitutet, FILI – Finnish Literature exchange och Finlands ambassad i stockholm
B
14.00–14.45
Ronny Ambjörnsson, Monica Lauritzen
Glöm aldrig Key och Leffler!
1849 föddes två kvinnor som båda blev framstående författare under sin livstid, men som är relativt bortglömda idag. Vid sekelskiftet 1900 var ellen Keys namn på allas läppar, mitt i den feministiska och pedagogiska debatten. Hon var en stridbar person som slogs för yttrandefrihet och en av de första i sverige att kräva kvinnlig rösträtt. Anne Charlotte Leffler skrev dramatik, prosa och journa listik om tidens frågor, som kvinnors rätt till självständighet och kärlek och om klassklyftor, arbete och egendom. Ronny Ambjörnsson och Monica Lauritzen har i två biografier om Key och Leffler visat varför dessa författare är värda att lyfta fram och läsa även idag.
moderator: Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Arr Albert bonniers Förlag
BB
14.00–14.45
Gaute Heivoll, Merethe Lindstrøm
Minne och glömska
Merethe Lindstrøm belönades i år med Nordiska rådets litteraturpris för sin karga, vemodiga roman Dager i stillhetens historie. Gaute Heivoll fick förra årets bragepris för sin uppmärksammade debut, den självbiografiska Innan jag brinner. två starka författarskap i den norska samtiden möts i ett samtal där minnet och glömskan utgör en förutsättning för litteraturen. samtalsledare: journalisten Alberte Bremberg.
språk: norska och svenska
Arr Norstedts
BB (Måste läsa …)
14.00–14.45
Georg Klein, Bodil Jönsson, Fredrik Ullén
Tre forskare i kreativt samtal
Vad är egentligen kreativitet? Och hur uppnår man flow? Den framstående cancerforskaren George Klein har länge intresserat sig för frågorna och är redaktör för två böcker i ämnet. tillsammans med fysikern och professorn Bodil Jönsson, känd för sina tankar om tid, och Fredrik Ullén, hjärnforskare och hyllad konsertpianist, samtalar Klein om dessa spännande frågor.
moderator: Sharon Jåma, journalist.
Arr brombergs bokförlag
BBBB
Kommentar: Oh yeeez. Detta blir en knepig timme … :O