Nästa bok dröjer

Idag har jag tagit ett beslut. I veckor, månader, har folk frågat när nästa bok kommer. Egentligen sedan ”Kär lek?” kom ut förra året har frågeställningen repeterats om och om och om igen. Det är givetvis en ynnest, något väldigt roligt och motiverande. Men. Det har av olika anledningar tagit betydligt längre tid än planerat att skriva och redigera ”Sanning och konsekvens”. Den känns ännu inte klar. Och jag vill låta den vila, läsa igen, redigera mer. Jag vill bli nöjd och det är jag inte och det är en bit kvar dit.

Människor börjar bli otåliga. Flera gånger har jag skjutit upp datumet för när boken kan tänkas komma, men nu bestämmer jag att det finns inget datum, och nästa datum kommer att vara det sista. Det definitiva. Det lär säkert dröja två månader. Kanske mer. Även om boken vore klar om två veckor ska den layoutas, skickas till tryck. Och jag befinner mig på olika platser nu och sen så vet inte var den leveransen skulle hamna. Antagligen på fel ställe. Jag arbetar också med ett annat bokprojekt som jag prioriterar allra först, det om Gallejaur. Sedan jobbar jag som frilansredaktör för ett annat förlag. Jag egentligen varken kan eller vill prioritera det skönlitterära just nu.

Den sista och slutliga aspekten till detta beslut är kombinationen tid och pengar. Det kostar ungefär 15 000:- med tryck, logistik och lite små reklamgrejer att göra uppsättningen. Även om det antagligen är pengar jag ganska snabbt skulle jag få tillbaka behövs också mycket tid. Tid till marknadsföring, paketering, mejla journalister, tidningar, bloggare, bokhandlare och så vidare och så vidare … Och det är just det … Att marknadsföra något jag vet att jag inte är riktigt nöjd med, det kan jag inte göra. Det vill jag inte göra, i synnerhet som jag verkligen tror att det kan bli riktigt bra om jag tar mig tid att göra det ordentligt. Dessutom är det något jag verkligen tycker är roligt och inte något jag vill kasta bort på grund av stress. Och därför får det helt enkelt vänta.
Så det så.

Detta inlägg publicerades i Sanning och konsekvens, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Nästa bok dröjer

 1. Johan Lindback skriver:

  Klokt att vänta. Det går inte att stressa fram bra böcker. Det vore trist om du stressade för att bli färdig med den, och sen kände efter publiceringen att du inte var nöjd med den. Läsarna klarar faktiskt att vänta, det är få författare som lyckas hålla ett tempo på en bok per år.

  • malinthewriter skriver:

   Det var ju det jag var lite orolig för, och antagligen hade jag även känt så om jag givit ut den nu. En bok per år vore ju inte så svårt om man nu kunde hålla sig till en bok åt gången … 🙂

 2. Annika skriver:

  Mycket klokt beslut. Många har fallit på att förlagen pressat fram en ofärdig produkt. Det behöver inte du göra.

 3. Hanna Lans skriver:

  Gör du dina omslag själv? Jag tyckte ditt förra var skitsnyggt och tycker detsamma om detta!

 4. Jessie skriver:

  Det gör inget att vänta, även om jag gärna vill läsa den! Fick mersmak efter testläsandet. Men det viktigaste är att du själv är nöjd med den, så det är bra att du tar den tid du behöver. 🙂

 5. Fia Filur skriver:

  Tycker du är smart som väntar tills det känns rätt, både psykiskt och tidsmässigt! Det viktigaste är att slutprodukten blir något som kan stå för och som du är nöjd med.

 6. Sue skriver:

  Klokt att vänta! Ser fram emot att få läsa den nu när man fått en teaser 🙂 Lycka till med allt!! (inkl Train along)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s