Bokmässan 2012! Seminarier del 15, torsdag 15.00

Fortsätter med seminariegenomgången. Seminarieprogrammet finns i sin helhet här.

B = Jag lär inte finnas där
BB = Nja, men om jag är trött och sliten och har ont i fötterna kan det ju vara skönt att sitta en liten stund …
BBB =Inte helt omöjligt om inte något mer intressant dyker upp.
BBBB = Vill se!
BBBBB = SKA SE!

15.00–15.20
Anders Broberg, Malin Broberg

Anknytning i förskolan

Barn har ett stort behov av att utveckla nära relationer till personalen på förskolan. men hur får pedagogerna barnen att känna sig trygga och sedda? medverkande: Malin Broberg och Anders Broberg, författare till boken Anknytning i förskolan. moderator: Björn Linnell, senior advisor Natur & Kultur.
Arr Natur & Kultur

B

15.00–15.45
Arktis – det nordliga Norden Samer, inuiter och främjandet av ursprungsfolkens språk

Hur undervisar man på ett språk där tidsenliga läromedel inte alltid finns tillgängliga? ett samtal om villkor och utmaningar för undervisning i och på minoritetsspråken inuktitut och samiska, litteraturens roll i dessa språk, samt hur Internet påverkar språkutveckling, undervisning och möjligheten att hålla minoritetsspråk levande. medverkande: kanadensarna Michèle Therrien, etnolingvist och lärare i inuktitut, och Daniel Chartier, forskare specialiserad på inuiternas litteratur, i ett samtal med Iréne Stoor, samisk lärare i Kiruna, och Charlotta Svonni, samisk lärare i Umeå och ledamot i sameskolstyrelsen. paneldiskussionen inleds med ett spoken wordframträdande av Taqralik Partridge, inuit från norra Quebec.
moderator: Maria Carling, reporter svenska Dagbladet. språk: engelska

Arr Kanadas Ambassad, Institutet för Kanadastudier vid stockholms universitet och Lärarnas riksförbund

BBBBB (Vis av förra årets bokmässa så kan mingel få företräde … :O )

15.00–15.45
Bilderbokens poetik – kan den formuleras?

Vad är det unika med bilderboken som konstnärligt medium? Kanske är det dess komplexitet och det finstämda samspelet mellan bild och text – men behöver uttrycksmedlen skärpas till för att konstformen ska behålla sin position? på Nordiska Akvarellmuseet i skärhamn pågår nu idédiskussioner och textproduktion för att skapa en bilderbokspoetik, en bok som på nordisk grund ska undersöka, ifrågasätta, agitera och sprida kunskap om bilderbokens potential som konstform. medverkande: Ulla Rhedin, bilderboksforskare och kritiker (sverige), Gro Dahle, författare (Norge), Gunna Grähs, illustratör (sverige), Ole Dalgaard, författare (Danmark). presentatörer: Eva Fred, Kultur i Väst och Lena Eriksson, Nordiska Akva­ rellmuseet.
språk: skandinaviska
Arr Kultur i Väst, Nordiska Akvarell­ museet, Daidalos, Nordiska minis­ terrådet och Nordiska rådet

BB

15.00–15.20
Sofia Grönkvist, Lotta Polfeldt

Stödhelgsmodellen – att stödja familjer i kris

brIs, rädda barnen och röda Korset har arbetat fram en modell där hela familjen får stöd – parallellt och samtidigt. Vad kännetecknar en familj i kris, vad är till hjälp och hur kan professionella stödja? medverkande: Sofia Grönkvist, socionom och projektledare på brIs, och Lotta Polfeldt, socionom leg psykoterapeut på rädda barnen.
Arr brIs – barnens rätt i samhället

BB

15.00–15.20
Cecilia Östlund, Anne-Marie Karlsson

Bokprovning

Cecilia Östlund och Anne-Marie Karlsson från svenska barnboksinstitutet presenterar statistik över 2011 års barn- och ungdomslitteratur, följer upp tendenser och spanar efter vilka trender som redan nu går att urskilja i 2012 års utgivning.
Arr svenska barnboksinstitutet

B

15.00–15.45
Finns Norden?

Kan man tala om ett litterärt Norden? Är det enbart i sverige som intresset för de andra nordiska ländernas litteratur tycks ljummet, eller är det annorlunda i de andra nordiska länderna? Vad översätts/översätts inte mellan de olika nordiska länderna, och varför? Vilka är förutsättningarna för nordisk utgivning och översättning i de olika länderna? Och hur går vi tillväga för att närma de olika litteraturerna till varandra? medverkande: redaktör Lene Wissing, Danmark, författaren och översättaren Staffan Söderblom, sverige, författaren Steinunn Sigurðardóttir, Island, Tiia Strandén, FILI, Finland och Bendik Wold, journa­ list och förläggare, Norge.
moderator: Linn Ullman, norsk författare. språk: skandinaviska
Arr Översättarcentrum

BBBB

15.00–15.20
Katerina Janouch
Familjeliv och relationer

Katerina Janouch berättar om sin romanserie med barnmorskan Cecilia Lund och hennes stora familj i centrum. I årets bok Modershjärtat ryms familjeliv, svek och förbjudna känslor, samt mörka händelser ur det förflutna.

Arr piratförlaget

BBB

15.00–15.45
Norman Manea

En rumänsk odyssé Norman Manea om återvändandets svåra villkor

Odysseus hemkomst är en scen som har spelats upp otaliga gånger, både i litteraturen och i verkliga livet. Det är alla återvandrares berättelse. Vare sig man återvänder från en självvald eller en påtvingad exil, och vare sig det rör sig om en individuell eller en kollektiv återkomst har alla samma erfarenhet: man får börja om från början. I rumänske Norman Maneas memoarbok Huliganens återkomst tas läsaren med genom ett halvsekel av rumänsk historia. Den sträcker sig från transnistriens arbetsläger till New Yorks judiska diaspora och däremellan ryms deportation, förtryck och exil – nya skal som författaren får bära och sedan kasta av sig under sitt liv. Kring detta samtalar Norman manea, vars internationella genombrottsroman nu finns på svenska, med Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.
språk: engelska
Arr rumänska Kulturinstitutet och 2244

B

15.00–15.45
Jan Kjærstad

Kärlek och litteratur

I Jan Kjærstads senaste roman Normans område handlar det om kärleken till en kvinna och kärleken till litteratur. Är det två sidor av samma sak? Kan kärlekens och litteraturens inneboende krafter få oss att ändra våra perspektiv? Jan Kjærstad talar om vad kärleken och litteraturen betyder för oss tillsammans med litteraturkritikern Åsa Beckman.

Arr bokförlaget Atlantis

BBB

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s