”Sista testamentet”, James Frey

Ben Zion är med om en otäck olycka som ingen människa borde överleva, men det gör han. Och kring denne man kretsar ”Sista testamentet”. Det är lite svårt att riktigt begripa vad den handlar om. Flera har frågat mig under läsandets gång vad den handlar om, men jag kan aldrig riktigt förklara det. Eller jag vet inte hur jag ska förklara det utan att det låter väldigt flummigt. Den handlar om en man som många i omgivningen refererar till som Messias. Han sprider kärlek, hopp och ännu mera kärlek.

Boken är indelad i sexton kapitel varav alla är skrivna utifrån olika perspektiv, men alla människor har någon sorts anknytning till den här Ben Zion. Det är intressant, medryckande och annorlunda. Några kaiptel i bokens mitt kändes något repetativa så jag skummade mest igenom dem, det stod samma sak om och om igen, men förutom det är det en riktigt inspirerande, sorglig och tänkvärd roman. Sedan vet jag inte riktigt om det är en helhjärtad roman då den här Ben tydligen har funnits och bokens innehåll bygger på samtal från just människor som på ett eller annat sätt var bekanta med honom.

Språket är bra, förutom att det genomgående skrivs och istället för att vilket var störande. Varför det skrevs så förstår jag inte. Dessutom var de olika rösterna ofta mycket lika varandra. Förvisso var karaktärerna också detsamma, fattiga knarkare som bodde i getton, men lite mer variation hade inte gjort något.

Texten i boken är också vänsterställd och någon avstavning används inte vilket gör att texten på flera håll ser förskräcklig ut då den innehåller många långa ord. Men summa sumarum en riktigt bra bok!

(8/10)

Detta inlägg publicerades i 2012, Betyg 7-8, Bokrecension, Gilla böcker, Relationer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Sista testamentet”, James Frey

  1. annagranstrom skriver:

    Jag ÄLSKADE den boken. Läste den förvisso på engelska, och hans språk är ju speciellt. Har läst två böcker på svenska och resten på engelska av honom, och det blir ju lite skillnad.

    Håller med om att den är svårt att beskriva, dock…

  2. bokdivisionen skriver:

    Haha, när jag läser din text får jag bilden av att boken egentligen är bra MEN… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s