3 tips för att snygga till din läs- och skrivblogg!

Tidningen Skriva hade i våras en guide för hur man kan få fler läsare till sin blogg, och den finns att läsa här. Men för egen del blev jag väldigt besviken när jag läste den, för den enda blogg de hade med som har anknytning till litteratur var Bokhora. Fokis (?!) må möjligen vara en framgångsrik bloggerska, men att blogga om kläder och att blogga om böcker fungerar inte riktigt likadant.

Häromdagen var det någon i ett internetforum som efterfrågade tips på hur man kan få fler besökare, så jag tänkte: Varför inte skriva några egna tips för bloggare i samma genre som jag själv? So, here it goes.

1. Typografi – Det första som avslöjar en amatör är en oläslig text. Vitt på svart fungerar inte. Rött på svart fungerar inte. Kortfattat, undvik någon text med svart bakgrund. Vill man vara på den säkra sidan, använd svart text på vit bakgrund. Använd ett vanligt typsnitt. Använd en vanlig storlek på texten (eventuellt något större, 12-14 pt är bäst). Kort sagt, hur lockande det än är att spejsa till det på sin hemsida med roliga typsnitt och olika färger görs det på bekostnad av sina besökares hjärnceller. Känner själv att jag förlorar några varje gång jag tittar bloggar som verkar ha någon form av åttiotalsdisko som tema. Keep it simple!

2. Presentation – Det är svårt att ta till sig info från en blogg där man inte vet något om huvudpersonen. Ha gärna en liten ruta eller en flik där man enkelt kan läsa lite om vem du är. Vad skriver du? Vad läser du? Även om dina läsare inte gillar samma genrer som dig så spelar det egentligen ingen roll. Personer som läser böcker läser bloggar som också är inriktade på andra genrer. Jag läser själv flera bloggar där jag vet att vi har helt olika smak, men det är roligt att läsa ändå.

3. Layout – När någon besöker en ny hemsida har man bara några sekunder på sig för att göra intryck. Vad vill du ge intryck av? Använd bannern på bästa sätt! På min banner ser man att: Jag skriver, även att jag givit ut en egen bok. Att jag läser, och det finns böcker i bilden varav en del titlar är mer synliga än andra, men man får lite koll på vad jag läser. Det står också Läser Skriver Filosoferar under titeln till höger, och det där med Filosoferar garderar mig lite. Jag bloggar mest om läsande och skrivande, men ibland förekommer det annat.

Så, vilket intryck vill du ge? Om du har en blogg där du vill ha läsare som skriver och läser böcker, ha inte ett bildkollage på familj, djur och landskap i headern. Det är slöseri med utrymme och ser ut som ”alla andra vanliga livsbloggar”. Däremot kan du ha ett bildkollage där dina djur tuggar på en bok, en sandstrand med penna och papper på, en bild där hela familjen sitter i soffan och läser. Visa direkt vad du bloggar om och vilka intressen bloggen fokuserar på!


Detta är de första grundläggande tipsen för att få en mer läsvänlig blogg. Återkommer med fler senare. Tänkte först att detta bara skulle bli ett inlägg, men kom på så många bra saker och vill gärna dela med mig (oavsett om det finns någon som bryr sig om dem eller ej 😉 ).

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 3 tips för att snygga till din läs- och skrivblogg!

 1. helgessona skriver:

  Jag hade också velat läsa om någon, om inte bokblogg så åtminstone nån åt kulturhållet. I min värld är det svårt att förstå hur vissa bloggar kan få så himlans många läsare.
  Ett annat tips : svara på andras bloggar och hänvisa till sin egen och att anmäla sin blogg till tex Knuff och bloggtoppen m.m.
  Och det där att visa på vem det är som står bakom bloggen är viktigt. Där måste jag bli bättre.

 2. michaelaberglund skriver:

  Bra tips 🙂

 3. Karin Berg skriver:

  Tycker att de kunde använda min och Petras bok ”Konsten att bokblogga”. Där står det en hel del. Kände likadant som dig när jag läste artikeln. De vet inte vad de skriver om. Dina tips är jättebra! Och som hon ovan skriver att länka är bland det bästa man kan göra. Ren och skär länkkärlek helt enkelt. 😉

 4. Bra tips 🙂
  det är också viktigt att synas hos andra, att skriva (relevanta) kommentarer i andra bloggar så att de, och andra, hittar till ens blogg.

 5. lovisawallerstrom skriver:

  Tack för bra tips, har svårt att formulera vad min egen nisch är. det kanske är något som man kommer på eftersom? hur var det för dig? var det självklart att blogga om skrivande?
  hälsningar Lovisa

 6. jenny skriver:

  Tack för tipsen! Kommer väl till pass eftersom jag obetänksamt nog och hux flux hoppat på en bloggutmaning, utan att någonsin ha bloggat förut. 🙂

 7. pernillaz skriver:

  Tack för tipsen, försöker bli bättre på att läsa bloggar. Har börjat själv med en blogg pezeru.wordpress.com och jag gillar att skriva. Måste nästan hålla igen lite för att inte vräka ur mig allt jag tänker på en gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s