Får man verkligen göra såhär?

Knappast någon har väl undgått det där med att jag medverkar i Storytels tävling där, i mitt fall, ”Kär lek?” kan bli ljudbok? Jo. Två veckor har det hållit på. Sista dagen att rösta är (var?) idag, och vet ni? Jag leder! Jag ligger etta! Jag har vunnit! HELT FANTASTISKT! Eller nä. Om det vore så att tävlingen slutat, men vi har ju inte fått någon tidsangivelse så jag mejlade och frågade. Fick följande svar:

”Eftersom det är sommartider har vi haft lite svårt att hitta inläsare till de böcker vi ska spela in. Därför har vi förlängt omröstningen på böcker en vecka så att några av våra inläsare ska hinna komma tillbaka från semestern. Omröstningen slutar därför om en dryg vecka (den 25:e).”

Så, bara för att förtydliga.
1. Röstningen är förlängd ytterligare en vecka.
2. Ingen av de tävlande har meddelats om detta, utan detta får jag veta när jag på tävlingsdagens slut mejlar och frågar efter vilken tid den slutar (ej dag!).
3. Anledningen är att en annan omröstning på hemsidan fått för lite röster (vår omröstning har emellertid massvis, massvis(!) med röster).
4. På hemsidan står det att röstningen pågår i två veckor.
5. Det står ingenstans att röstningsdatum kan ändras när som helst och utom tävlandes vetskap.

Nej, oroa er inte. Jag kommer inte att fortsätta sprida länk med önskemål och röstningar. Jag är klar med det nu. Och det har gått så bra. Folk har varit så snälla och hjälpsamma, trots mitt tjat! Och tänk att alla dessa snälla människor hjälpt till så att min roman kan få bli ljudbok. Så ser jag det, för att för mig slutar tävlingen idag. Det är bara trist att det ska sluta såhär. Jag känner mig bara så besviken. Hur kan man ändra datumet på en omröstning? Och utan att säga något? Och sista dagen?!

Jag har ju tyckt att Storytel kommit på en bra grej med detta Din Röst, men att göra såhär … Det känns så pinsamt. Tror de verkligen att jag kommer skriva till alla som stöttat mig ”Oj, tävlingen är visst inte slut. Rösta gärna! Sprid länken!”?

Bemötandet när jag påpekar detta och, tycker jag själv, ändå ganska sakligt påpekar att det inte går att fortsätta eftersom jag och mina medtävlare flera gånger sagt till dem som röstar, att det här är sista dagen? Svaret var som bara, det är så. Det är sommar nu och därför förlängs röstningen. Men jag menar. Ok att ha längre röstningstid, om det meddelats i början. Men det är så konstigt. De borde väl i så fall ha vetat redan då att det är sommar? Eller kom de på det nu, 16 juli?

Och för egen del, jag vill ju ha ett slut. Trodde jag skulle få fira idag, vara glad. Alternativt lite bitter, men ändå lättad över att omröstningen är slut. Att förlänga datumet på det här sättet är bara en fördel för dem som ligger sämre till. Ja, och för Storytel som tydligen hoppas och tror på att fortsätta få trafik i stil med alla de hundratals länkar vi gjort de senaste två veckorna.

Detta är bara ett sådant antiklimax för mig. Och nästan lite genant även om det inte är mitt fel, men alla som röstat och genomlidit ”bara en vecka kvar, bara fyra dagar kvar, på måndag slutar mitt tjat, imorgon slutar tävlingen, idag är sista chansen att rösta” … Jag hoppades ju på att få bara skrika ut tack tack tack tack idag …

Nåväl. Det jag egentligen undrar är om man verkligen får ändra datumet i en omröstning på det här sättet? Någon som vet?

😦

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Får man verkligen göra såhär?

 1. Nilmas Bokhylla skriver:

  Men usch, det tycker jag inte är okej. Förstår att du blir irriterad!

 2. helgessona skriver:

  Vilka fuskisar! Det borde de ha tänkt på tidigare… Alla vet väl att det är semestertider nu.

 3. Man skriver:

  Önskar att jag hade vetat och på så vis kunnat hjälpa dig med information, men jag kan inte annat än uttrycka medlidande för din skull. Själv röstade jag på din bok (utan att ens ha sett om ditt masstipsande här) såfort jag kom in på Storytel, och vill såklart se dig som segrare! Det som gör det hela sämre är att det var genom Ditt mejl som de ens informerade om denna ändring – dålig stil.

  Nåja. Jag hoppas att det löser sig!

 4. Hans ahlborg skriver:

  Tyvärr kan dom i princip göra som dom vill, men det visar på stor brist på professionalism hos dom… Yet another startup without…

 5. Frida skriver:

  Det är väl en grej att de inte kan spela in det riktigt än, men tävlingen kan väl vara avslutad i alla fall?? Och att man bara väntar en vecka extra innan de börjar spela in!? Så himla dåligt!

 6. Karin Berg skriver:

  Tror inte att de får göra så om det inte står någonstans ( finstilt ) att ändringar kan ske.

 7. Eli skriver:

  Vad trist, man tycker ju som Frida säger att de borde kunna avsluta tävlingen även om de inte kan spela in direkt efteråt..

 8. Storytel skriver:

  Tanken med Din röst är att det ska vara ett roligt initiativ där böcker som inte annars skulle bli ljudböcker lyfts fram. Vi vill absolut inte göra någon upprörd eller ledsen och har kanske inte riktigt insett hur mycket det betyder för en författare att få höra sin bok som ljudbok. Att vi har tre veckors röstning i stället för två beror på att vi behöver få ihop duktiga inläsare till de böcker vi ska spela in, och det tar tid. Ändringen gjorde vi för flera veckor sedan men hade missat att meddela författarna om det.

  De tre böckerna i topp den här veckan har alla varit väldigt populära och det skiljer få röster mellan dem. Det viktigaste för oss är att de som har varit med och röstat får höra de populäraste böckerna som ljudböcker. Därför har vi bestämt att låta spela in alla tre böcker den omgången.

  Vi hoppas att det gör både författare och framför allt de som har röstat fram böckerna glada. I slutändan är det hela meningen med Din röst, att bra böcker blir ljudböcker och att alla har roligt under tiden.

  /Storytel

  • malinthewriter skriver:

   Klart att det betyder mycket, särskilt som man ser andra jobba för att man ska vinna. Men hur kan man inte själv begripa att deltagarna blir upprörda över att datumet för tävlingen flyttas fram utan att man får veta det? Tidsändringen hade ju inte spelat någon roll om man fått veta den från början, men vad jag nu fått höra är att det var samma sak med den förra omröstningen? Att den blev förlängd utan att deltagarna fick veta något? Och att den dessutom förlängdes 2 gånger, totalt 5,5 veckor? (Ej 3)

   Meningen ”Vi hoppas att det gör både författare och framför allt de som har röstat fram böckerna glada.” gör mig också lite orolig. Som författare, och skapare av verket som är tilltänkt att bo hos er, vill jag också gärna vara glad.

 9. Åsa skriver:

  Någon på storytel kanske vill ha en annan vinnare. Har förlagschefen några släktingar med i tävlingen ?

 10. annagranstrom skriver:

  Nästan-grattis! Men surt. Riktigt surt. Och faktiskt orättvist.

 11. Katarina skriver:

  Grattis till din ljudbok!
  Njut av det nu 😉
  Med vänlig hälsning, Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s