Bokmässan 2012! Seminarier del 18, torsdag 17.00

17.00–17.45
Kristina Alexandersson, Ewa Thorslund, Amanda Stenberg, Elza Dunkels
Bra för vuxna, dåligt för barn?
Varför anses det bra när vuxna görs digitalt delak­tiga genom stora nationella kampanjer men ofta farligt och fel när barn är på nätet? Är det riktigt att kalla barn ”digital natives”? Och har alla barn verkligen möjlighet att vara digitalt aktiva? Vilken roll spelar klass och kön i detta sammanhang? Folkbiblioteket är en viktig demokratisk mötes­ plats, men har man kunskap, motivation och vilja att möta barnet på deras individuella nivå? I semi­nariet diskuteras dessa frågor ur olika perspektiv; från både forskning och profession. medverkande: Kristina Alexandersson, chef för Internet i sko­lan, Ewa Thorslund, direktör statens medieråd, Amanda Stenberg, processamordnare, tiotret­ ton, Elza Dunkels, lektor Umeå Universitet. moderator: Sara Sivre, kommunikatör och pro­ jektledare, Kultur i Väst.
Arr bbC – barnbibliotekscentrum Kultur i Väst, Institutionen bib­ lioteks­ och informationsvetenskap/bHs, Högskolan i borås

B

17.00–17.20
Charlotte Ramel, Emma AdBåge
Smarta små upptäcker skolan
Att börja skolan är stort och redan i förskolan är barnen nyfikna. Smarta små upptäcker skolan är en bok som gläntar på dörren till en värld full av överraskningar. boken utgår från fantasin och lus­ten att lära sig – barnens naturliga drivkrafter. ett samtal mellan illustratörerna Charlotte Ramel och Emma AdBåge om lärande med lekfullhet och humor.
moderator: Birgitta Westin, förläggare.
Arr rabén & sjögren

B

17.00–17.45
Johan Cullberg, Jenny Tunedal
En diktares kompost – om Gunnar Ekelöf
Är fiktionen sannare än självbiografin? poeten Gunnar ekelöf försökte i självbiografiska texter att närma sig sin barndom, men kom sällan under ytan. I stället är det hans dikter som banar väg för berättelsen om de tidiga åren i hans liv. Det menar psykiatriprofessor Johan Cullberg i sin biografi om Gunnar ekelöf, En diktares kompost. Här finns en kaotisk och smärtsam barndom. pappan var svårt sjuk och dog när ekelöf var åtta år. relationen till mamman var ambivalent. Johan Cullberg samtalar med kritikern och poeten Jenny Tunedal om san­ning, fiktion och poesins möjligheter.
moderator: Björn Linnell, senior advisor, Natur & Kultur.
Arr Natur & Kultur

B

17.00–17.20
Solveig Olsson-Hultgren
Flickornas historia – ett osynligt kapitel?
Solveig Olsson-Hultgren berättar om sin skön­litterära serie där sista boken, Fyra systrar, knyter ihop kvinnors liv och historia, kamp och drömmar, under hela 1900­talet.
Arr bokförlaget Opal

B

17.00–17.20
Claes-Göran Wetterholm
Titanics myter och människor
Fartygshistorikern och författaren Claes-Göran Wetterholm, en av världens främsta kännare av titanic, berättar om människorna ombord och om myterna kring förlisningen för 100 år sedan. Hur har det legendomsusade fartyget kommit att på­verka författarens liv?
Arr ekerlids Förlag

BB

17.00–17.45
Åke Lundqvist, Björn Wiman, Ulrika Milles
Från Strindberg till Strage Den svenska kulturjournalistikens historia
Långa och lärda artiklar skrämmer bort läsaren!” så tänkte man i Dagens Nyheters barndom. trots detta blev tidningens kulturredaktion en plats för stora debatter och stora kritiker, och dess profil har varit ömsom kulturradikal, kulturkonservativ, vän­sterradikal och populärkulturell. Åke Lundqvist, som skrivit Kultursidan om Dagens Nyheters kul­ turbevakning genom åren, samtalar med Björn Wiman, DN:s kulturchef, och Ulrika Milles, jour­nalist, om DN­kulturens växlingsrika historia, från strindberg till dagens populärkulturella krönikö­rer.
moderator: Stefan Eklund, chefredaktör på borås tidning.
Arr Albert bonniers Förlag

BB

17.00–17.45
Ingrid Olsson, Kerstin Lundberg Hahn, Lin Hallberg
Relationer på mellanstadiet
ett klassrum är fyllt av hierarkier och informella regler. För många elever hör maktkamp och utan­förskap till vardagen. Hur kan man med böckernas hjälp närma sig svåra saker i skolan? möt tre för­fattare som skriver med hög igenkänningsfaktor om livet mellan fyran och sexan: Ingrid Olsson, Kerstin Lundberg Hahn och Lin Hallberg. moderator: Annica Carlsson Bergdahl, journa­ list.
Arr rabén & sjögren

B

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s