”Gå ner i vikt med mindfulness – finn din inre balans”, Thich Nhat Hanh & Lilian Cheung

Jag tror inte ni kommer hitta mig sittande på en stol, gnagande på ett äpple och fundera på att hela universum finns i det där äpplet. Att jag kommer att titta på det och tänka att molnen, regnet, jorden och solsken behövdes för att få det att växa.  Inte heller kommer jag att använda mejlmeditationen, det vill säga innan jag trycker på ”Skicka” andas in och tacka för det kraftfulla internet, och sedan andas ut och vara fullt medveten om vad jag gör med mitt mejl.

Det kan enkelt bli flummigt när det kommer till mindfulness. Många brukar fnysa och rynka på näsan när yoga kommer på tal. Och ja, väljer man att se allt det ”konstiga”, då kan det framställas nästintill psykotiskt men jag ser något bra i det här. Det är skönt att läsa en bok om hälsa som inte säger till mig att sluta med socker, sluta med mjöl, sluta med godis. Äta massor med fett men inga kolhydrater, eller tvärtom, eller något helt annat. Dieter och kommandon som garanterat utlovar resultat om man följer dem.

”Gå ner i vikt med mindfulness” fokuserar på något helt annat, nämligen att tänka. Och då inte nödvändigtvis tänka på vad du äter, utan varför. Att övervikt bottnar i något som finns inuti snarare än hur utsidan ser ut i spegeln är mer regel än undantag.

Boken tar upp det faktum att en miljard människor i världen idag är överviktiga. Det är inte heller någon slump att det ser ut så idag och inte för hundra år sedan. Nya vanor och den tekniska utvecklingen må vara till gagn i många avseenden, men för hälsan har den haft motsatt verkan.

(8/10)

Detta inlägg publicerades i 2012, Övriga förlag, Betyg 7-8, Bokrecension, Facklitteratur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Gå ner i vikt med mindfulness – finn din inre balans”, Thich Nhat Hanh & Lilian Cheung

  1. Hej, Det var ett bra inlägg tycker jag. Dagens vardagssnurr för de flesta människor gör att vi äter helt annorlunda. Jag har använt mindfulness mycket just nu i en fas av min viktnedgång. Har märkt att jag nästan är rädd för att va hungrig och tror inte att jag är ensam om det. Om du är nyfiken välkommen att läsa på http://blogg.fyratimmarskroppen.se/?p=1338
    🙂
    Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s