Bokmässan 2012! Seminarier fredag 09.30-11.00

Nu har jag kommit till andra dagen på det seminarieprogrammet. För att göra det lite mer lättöverskådligt anger jag hur många B (som i Bokmässan of course) varje seminarium får av mig. Detta är ju helt personligt och högst individuellt, så bara för att något får B betyder inte det att jag inte tror att det är dåligt, bara att det inte är något för mig.

B = Jag lär inte finnas där
BB = Nja, men om jag är trött och sliten och har ont i fötterna kan det ju vara skönt att sitta en liten stund …
BBB =Inte helt omöjligt om inte något mer intressant dyker upp.
BBBB = Vill se!
BBBBB = SKA SE!

09.30–09.50
Jenny Ingårda, Kattis Ahlström
”Det är ju det här med ekonomin också …”
Hur är det att inte kunna vara med på aktiviteter vare sig i skolan eller på fritiden, att känna ansvar för familjen, att vara orolig för att bli vräkt eller att sälja sig själv för att överleva? Ett samtal mellan Kattis Ahlström, generalsekreterare bris, och Jenny Ingårda, projektledare bris, om barn i ekonomisk utsatthet.
Arr bris – barnens rätt I samhället

BB

09.30–09.50
Martin Jonols, Johan Unenge
Om att skriva så pojkar vill läsa
Ungdomars läsning av skönlitteratur har minskat de senaste åren och detta framförallt bland pojkar. men Martin Jonols och Johan Unenges böcker är populära bland killarna. Vad beror det på? moderator: Lena Andersson, förläggare.
Arr berghs Förlag

BB

09.30–09.50
Nils-Aage Larsson, Lars Lönnroth, Kay Glans
Facklitteraturen och det offentliga samtalet
Det är i facklitteraturen som den intressantaste samhällsdiskussionen förs men dagstidningarna recenserar allt färre böcker. Vad beror denna utveckling på och vilka konsekvenser får den? kay Glans, chefredaktör för respons, samtalar med Lars Lönnroth, tidigare kulturchef på svD, och Nils-Aage Larsson, förlagsredaktör på Daidalos.
Arr tidskriften respons

BBB

09.30–10.45
Det kreativa Norden
Vad är egentligen kulturella och kreativa näringar och hur påverkar de bilden av, och tillväxten i, ett område? med utgångspunkt i hur millenniumtrilogin påverkat sverigebilden lyfter vi blicken och diskuterar kulturella och kreativa näringars betydelse för Norden. Hur påverkar till exempel film och litteratur bilden av Norden? Kan musikbran- schen göra att fler vill åka hit på semester? Hur kan Norden stötta dessa näringar och ge aktörerna så bra förutsättningar som möjligt? medverkande: Ewa Björling, nordisk samarbetsminister och svensk handelsminister, Marit Kapla, konstnärlig ledare Göteborg International Film Festival, Joppe Pihlgren, senior advisor Generator sverige, Anna Hildur Hildibrandsdottir, Nordic music export, och Björn Ylipää, måltidsvisionär.
moderator: Christina Öhman, Interactive Institute.
Arr Föreningen Norden i samarbete med Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet

BBB

10.00–10.20
Karin Westin Tikkanen
Latinska ord idag
Visste du att virus betyder giftig utsöndring på latin? Att refug är det latinska ordet för tillflyktsort? Följ med på en lärorik resa där latinkännaren Karin Westin Tikkanen filosoferar kring svenska ord med koppling till latin.
Arr Historiska media

BBBB

10.00–10.45
Nils Erik Villstrand, Henrik Meinander, Ingvar Carlsson
Tre kyssar, två möten och en obesvarad kärlek
Några perspektiv på 1812 års politik
I efterdyningarna av Napoleonkrigen slogs den nya svenska utrikespolitiken fast på ett möte mellan två furstar, Alexander I och kronprins Karl Johan bernadotte 1812. mötet i Åbo hade betydelse för hela europas framtid och blev en grund för den långa linje i svensk utrikespolitik som kallas 1812 års politik. professorerna Nils Erik Villstrand och Henrik Meinander samtalar med f d statsminister Ingvar Carlsson om hur tre kyssar, två möten och en obesvarad kärlek kunde forma svensk utrikespolitik i tvåhundra år.
moderator: John Chrispinsson, journalist.
Arr svenska litteratursällskapet i Finland, Hanaholmen – kultur- centrum för sverige och Finland och Kulturfonden för sverige och Finland

B

10.00–10.45
Björn Jordell, Gunilla Herdenberg, Torsten Hökby
Digitalisering – är det verkligen så enkelt?
Digitalisering av vårt kulturarv är det bästa sättet att tillgängliggöra och bevara material. men varför är det så svårt att tillgängliggöra materialet? Varför är det så dyrt? Och vem ska stå för kostnaderna? ett samtal om de stora utmaningarna och hindren mot att digitalisera vårt kulturarv. medverkande: Björn Jordell, riksarkivet, Gunilla Herdenberg, Kb, och Torsten Hökby, riksantikvarieämbetet. moderator: Urban Rybrink, kommunikationschef, Kb.
Arr Kungl. Biblioteket

BBBB

10.00–10.45
Ulla Lindgren, Åsa Morberg
Mentorskap under introduktionsåret
Såväl erfarna som nyblivna lärare står inför en stor och spännande utmaning. rutinerade lärare ska bli mentorer – nyblivna lärare ska få en mentor. ett framgångsrikt mentorskap ställer krav på kloka, reflekterande mentorer, som på ett professionellt sätt kan bidra till att nybörjarlärarna får en bra start i yrket. Ulla Lindgren och Åsa Morberg, som båda har lång erfarenhet av mentorskap och nu är aktuella med boken Introduktionsåret, ger kon- kreta råd om vad som kan vara viktigt för rektorer, förskolechefer och mentorer att tänka på, och hur nyblivna lärare kan förbereda sig.
Arr Norstedts

B

10.00–10.20
Maria Farm
När mamma eller pappa dör
Varje år mister 3 000 barn i sverige en förälder. Hur kan man bemöta och samtala med ett barn i sorg? Maria Farm är aktuell med Sorgboken, som vänder sig till barn och unga som har förlorat någon men också till vuxna i barnets närhet. samtalspartner: Marie Augustsson, förläggare.
Arr rabén & sjögren

B

10.00–10.45
Susan Williams, Mats Svegfors, KG Hammar
Om Hammarskjöld blev mördad – vem gjorde det?
Dag Hammarskjöld dog 1961 när hans flygplan störtade i Nordrhodesia. Var kraschen en olycka eller angreps planet i luften? eller rentav: mördades Hammarskjöld efter nedslaget? Från första stund har det funnits omständigheter och vittnesmål som tydde på att hans död inte var en olycka utan orsakats av hans fiender. Den brittiska forskaren Susan Williams hävdar i boken Who killed Hammarskjöld? The UN, the Cold War and White Supremacy in Africa att den rhodesiska haverikommis- sionen förfalskade bevis, viftade undan obekväma vittnesmål och konstruerade ett förlopp som inte svarar mot verkligheten. susan Williams samtalar med Mats Svegfors, vd sveriges radio och tidigare ärkebiskopen KG Hammar om en gåta som gäckat eftervärlden i mer än femtio år. moderator: Marika Griehsel, journalist.
språk: engelska
Arr se människan/svenska kyrkan

B

10.00–10.45
Agneta Pleijel, Ulrika Knutson, Hanna Nordenhök
Ett försök att skapa en viss överblick, från min utkikspost”
Kulturjournalistiken då och nu
Agneta Pleijel rensade hemma förra sommaren och hittade gamla tidningsklipp, recensioner hon skrivit sedan fyrtio år tillbaka. Hon läste, gjorde ett urval och sammanställde boken Litteratur för amatörer – som inte bara ska ses som en samling litteraturkritik. För Agneta pleijel blev det ett möte med sig själv och ett återbesök i olika tidsklimat. Hur mycket har kulturjournalistiken förändrats se- dan hon började skriva om litteratur på 1960-talet? ett samtal med Ulrika Knutson och Hanna Nordenhök om kulturjournalistikens utveckling och villkor sett ur tre olika kritikergenerationers perspektiv.
Arr Norstedts

BBBB (Låter spännande!)

10.00–10.20
Dan Landmark, Ingrid Wiklund
Litteraturen, språket, världen
Varje lärare möter elever från skilda delar av världen i sina klasser. Vilka positiva konsekvenser bör detta få för litteraturläsning och litteraturundervisning i de högre årskurserna? Hur får man in ett andraspråksperspektiv?
Arr studentlitteratur

BB

10.00–10.20
Mikael Niemi
När katastrofen drabbar
en dag brister den stora kraftverksdammen, en dånande vägg av vatten sveper fram och tar med sig allt, människor och hus, på sin väg längs med Lule älvdal. Mikael Niemi berättar om romanen Fallvatten.
Arr piratförlaget

BB

10.00–10.45
Maria Nilsson Thore, Eva Eriksson, Kristina Digman
Att skapa en bilderbok
Hur går det egentligen till när en bilderbok blir till? Vad börjar man med? Utgår man alltid från en berättelse, eller kan en bild rentav vara utgångspunkten? tre bilderbokskonstnärer berättar om hur de arbetar med text och bild, om hur samarbetet med en författare kan fungera samt ger oss en inblick i skapandeprocessen genom opublicerade skisser, idéer som aldrig blev av, och kanske en och annan fadäs också… medverkande: Maria Nilsson Thore, Eva Eriksson och Kristina Digman. moderator: Eva Dahlin, litterär chef, bonnier Carlsen.
Arr bonnier Carlsen

B

10.30–10.50
Lin Hallberg
Kompisar, bästisar, svikare och mobbare
Lin Hallberg har på nära håll upplevt hur det kan gå till när ett barn blir utsatt för mobbing. som engagerad klassförälder fick hon en unik inblick i klassens dynamik och hierarkier. erfarenheterna inspirerade till Kompisboken, Bästisboken, Svikarboken och Kärleksboken, som nu ges ut på nytt. I samtal med förläggaren Sofia Hahr.
Arr rabén & sjögren

BB

10.30–10.50
Felicia Feldt
Felicia försvann
en av vårens mest omtalade böcker var Felicia Feldts skildring av sin uppväxt som dotter till ”sveriges bästa barnuppfostrare”, Anna Wahlgren. Här berättar hon om hur hon återfann sig själv. I samtal med Svante Weyler, förläggare.
Arr Weyler bokförlag

BB

10.30–10.50
Bodil Jönsson och nyfikenheten
som barn söker vi oss spontant till det meningsfulla. Längre fram i livet får vi för oss att vi har ont om tid och väljer det kortsiktigt nödvändiga. När så pensioneringen kommer och det finns all tid i världen för det meningsfulla, finns inte barndomens spontana sökförmåga kvar. Bodil Jönsson förklarar hur vi kan hitta tillbaka till nyfikenheten igen.
Arr brombergs bokförlag

BBB

10.30–10.50
lon Wikland, Mark Levengood
Hon tecknar för barnet inom sig
Ilon Wikland, 82 år, tycker fortfarande att det roligaste som finns är att teckna. Hon har gett liv till Astrid Lindgrens figurer, såsom Karlsson på taket, ronja rövardotter, madicken och barnen i buller- byn och har också givit ut flera egna böcker. Hon samtalar med Mark Levengood om att ha kvar lusten, ständigt hitta ny inspiration och att vara en världsstjärna i ryssland.
Arr brombergs bokförlag

BB

En bra start på fredagen. En hel del som är lite intressanta, men inget som känns som ett måste.

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s