Bokmässan 2012! Seminarier fredag 15.00-18.00

Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att publicera och gå igenom alla seminarier i bloggen. Tradigare uppdrag var det längesen jag gav mig själv, men det upphör nu. Jag kommer förvisso fortsätta att gå igenom dem, men ta bort en hel del som inte känns det minsta relevanta. Nu när jag gått igenom resterande på fredagens eftermiddagen kan jag i och för sig konstatera att bortfallet inte blev särskilt stort, men då många seminarier brukar filmas och läggas upp på nätet kan det vara bra att minnas vilka som var av intresse, även om jag omöjligen kan gå på alla under bokmässans dagar. Well, well. Here we go. 🙂 (De som är borttagna är alltså de som skulle ha fått B eller BB.)

B = Jag lär inte finnas där
BB = Nja, men om jag är trött och sliten och har ont i fötterna kan det ju vara skönt att sitta en liten stund …

BBB =Inte helt omöjligt om inte något mer intressant dyker upp (dvs, lär förhoppningsvis ses i efterhand i alla fall).
BBBB = Vill se!
BBBBB = SKA SE!

15.00–15.20
Monica Ekenvall
Aristoteles i en allt retorikare skola!
Vad innebär det att arbeta med retorik utifrån de aristoteliska principerna? Vi behöver medborgare som värnar demokratin, som kan säga nej tack och är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Monica Ekenvall, universitetsadjunkt, berättar
om Aristoteles som genom sina texter ger oss verktyg i vårt arbete med retorik.
Arr Utbildningsstaden AB

BBB

15.00–15.45
Jan Stolpe, Jesper Svenbro, Peter Englund
Om översättningens helgd
Årets klassikerutgåva utgörs av Erland Lagerlöfs originalöversättning av Homeros’ Iliaden och Odysséen. Akademiledamoten Jesper Svenbro, som skrivit inledningen, professor Jan Stolpe, som svarar för kommentarerna, och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund samtalar om översättningens svåra konst.
Arr Svenska Akademien

BBB (Väldigt många seminarier kring översättning i år. Intressant och kul, dock inte riktigt prio ett för mig :))
15.00–15.45
Jonas Nordling, Johanna Korhonen, Nils Erik Forsgård,
Britt-Marie Drottz Sjöberg
Vems yttrandefrihet vill vi försvara?
Efter förra årets dramatiska händelser – massakern i Norge och självmordsbombaren i Stockholm – insåg vi att Norden inte är den välfärdsidyll som vi länge trott. Populister och extremister har utnyttjat nya arenor där alla har en möjlighet att yttra sig. Hatpropaganda, rasism och fördomar sprids lätt på nätet och den är omöjlig att reglera enligt samma
praxis som gammelmedia. Yttrandefriheten är enligt nordiska värderingar en av demokratins viktigaste byggstenar. Kan man begränsa yttrandefriheten för ”samhällets bästa” eller ska samhället betala priset så att yttrandefriheten kan bevaras intakt?
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet, Johanna Korhonen, finländsk journalist, Nils Erik Forsgård, finlandssvensk
idéhistoriker och författare, och Britt-Marie Drottz Sjöberg, professor i socialpsykologi.
Moderator: Olav S. Melin, ansvarig för samhälls och medierelationer, tankesmedjan Magma Helsingfors.
Arr Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Kulturfonden
för Sverige och Finland och Tankesmedjan Magma

BBBB

15.00–15.45
Paul Muldoon, Jonas Ellerström
Poesin och fredsprocessen
Skrivande under Konflikten
Mer än 3 500 människor dödades under konflikten på Nordirland 1969–98, en period som ofta helt enkelt benämns ”The Troubles”. Konflikten och dess inverkan – på såväl människor som samhället – skildrades av en grupp unga, spännande poeter, däribland
Michael Longley, Paul Muldoon och nobelpristagaren Seamus Heaney, diktare som skulle komma att utgöra öns mest vältaliga och övertygande fredsförespråkare. Deras bitande, livfulla och ofta mörkt komiska verk är alldeles för mångsidiga för att kort och gott sammanfattas som ”konfliktpoesi”. De var emellertid poeter som föddes in i och skrev om oroligheterna. Pulitzer-vinnaren Paul Muldoon, enligt Times Literary Supplement ”den mest betydelsefulla engelskspråkiga poet som fötts efter andra världskriget”, samtalar med förläggaren Jonas Ellerström om författarens roll på Nordirland, då och nu, och
hur konflikt och fred återspeglas i hans egen poesi.
Moderatorer: Lars-Håkan Svensson, översättare
och litteraturvetare.
Språk: engelska
Arr Ireland Literature Exchange RÖSTER FRÅN IRLAND
Trude Marstein

BBB

15.00–15.45
Trude Marstein, Kirsten Hammann
Nordiska tvåsamhetsrelationer år 2012
I Ingenting att ångra speglar norska Trude Marstein, genom en ström av tankar, inre bilder, ord i makarna Heidi och Vegards huvuden, nutidsmänniskans upptagenhet av sig själv och sina behov. Hon leker med våra föreställningar om äktenskap, barn, relationer och sex. I danska Kirsten Hammanns underfundiga kärlekskomedi Se på mig vill Julie desperat ha ett barn och Sune längtar lika desperat efter ett genombrott som författare.
Gradvis sker en förskjutning av moralen, där varje steg verkar ofarligt men vars slutpunkt framstår som ödesdiger. Som ett tvärsnitt ur samtiden skildrar dessa högaktuella författare tvåsamhetsrelationer år 2012. De diskuterar här böckerna, författarskapet och sina skilda grepp att handskas med ett likartat tema.
Moderator: Maarja Talgre, journalist.
Språk: skandinaviska
Arr Kabusa Böcker

BBB
15.00–15.45
Christer Mattsson, Qaisar Mahmood, Margot Wallström
Hur lär man ut tolerans?
Är tolerans gentemot andra människor och idéer något vi bara har, eller går det att lära sig ökad tolerans?
Medverkande: Christer Mattsson (Ingen blir nazist över en natt) kommer i höst med en lärobok om hur man undervisar för tolerans och mot rasism i skolan.
Qaisar Mahmood, tidigare huvudsekreterare i Integrationspolitiska
kommittén, är aktuell med Jakten på svenskheten där han rest 900 mil på mc i jakten på
det svenska. Margot Wallström, styrelseledamot i Teskedsorden och tidigare FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig
och andra konflikter. Tillsammans med moderatorn Björn Linnell, senior advisor Natur & Kultur, utforskar de ämnet tolerans och hur man genom undervisning
kan hjälpa elever till ökad tolerans.
Arr Natur & Kultur och Teskedsorden

BBBB

15.00–15.20
Johan Theorin
På stort Alvar
Johan Theorin som satt Öland på den svenska spänningskartan är åter tillbaka på den sägenomspunna ön. Här samtalar han med sin förläggare Åsa Selling om den öländska berättartraditionen, om kusliga hundar, mordiska svanar och döende arkeologer.
Arr Wahlström & Widstrand

BBB

15.30

15.30–15.50
Nina Burton
En vindlande resa i geografi och tid
I Flodernas bok följer Nina Burton Rhône, Rhen och Themsen från flodens källa till havet. Det är en essä som vindlar sig fram i geografi och tid, där Burton knyter ihop kulturhistoria, miljö och naturens mirakel med sitt eget liv – och ger oss en
ovanlig bild av Europa.
Arr Albert Bonniers Förlag

BBB

15.30–15.50
Martin Widmark, Mats Vänehem
Röde orm för barn
Hur ”korrekt” måste man vara när man skriver om historia för barn? Får man hitta på, eller måste man hålla sig till arkeologiska fakta? Martin Widmark har tillsammans med arkeologen och illustratören Mats Vänehem skapat serien om Halvdan Viking.
I samtal med Jeanna Eklund, förlagsredaktör.
Arr Bonnier Carlsen

BBB

15.30–15.50
Axel Odelberg
Hedin och Hitler – vänner för livet
Var Sven Hedin verkligen övertygad nazist och vilken roll spelade han i kontakterna mellan Nazityskland och Sverige? Axel Odelberg, aktuell med Vi som beundrade varandra så mycket, berättar om den uppburne äventyraren och den brutale diktatorn som i så hög grad såg upp till varandra.
Samtalspartner: Stefan Hilding, förläggare.
Arr Norstedts

BBB

16.00

16.00–16.20
Stefan Gurt
Så dödar vi en människa
Hur ska vi ta hand om våra gamla? Hur vill vi själva åldras och dö? Stefan Gurt samtalar med förläggaren Christian Manfred om sin bok Så dödar vi en människa, en stark uppgörelse med äldrevården i Sverige.
Arr Wahlström & Widstrand

BBBB

16.00–16.20
Lena Ebervall, Per E Samuelson
Skyldig eller oskyldig?
Han var under två decennier Sveriges mest hatade man. Hans namn var Olle Möller. I Mördaren i folkhemmet skriver advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson – i romanens form – om det största mordmålet i modern historia.
Arr Piratförlaget

BBB

16.00–16.20
Christina Löfving
Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen – hur funkar det?
Christina Löfving, författare och ”it-mamman” på nätet, talar om digitala verktyg och sociala medier, samt hur de kan användas för att skapa en relevant skola utifrån Lgr 11.
Arr Liber

BBB

16.00–16.45
Nina Ulmaja, Lotta Olsson
ABC å allt om D
Har du någonsin undrat varför bokstaven S ser ut som den gör eller hur man skriver ”Varning för farlig hund!” med luffarskrift? Formgivaren Nina Ulmaja har skrivit och illustrerat en annorlunda ABC-bok som tar ett helhetsgrepp på våra bokstäver
och alfabetet – hur bokstäverna uppstått, ser ut och allt de används till. I ABC å allt om D finns svar på frågor om alfabetet du inte ens visste att du ville ha svar på. Nina Ulmaja och Lotta Olsson, poet, barnboksförfattare och versvirtuos, i ett samtal om bokstavslust, ordtörst och människans mest magiska uppfinning – skriften – under
ledning av Lars Gunnar Andersson, professor i modern svenska.
Arr Bonnier Carlsen

BBBB (I loooove Nina Ulmaja! Dock det här med barnböcker …)
16.00–16.45
Emine Sevgi Özdamar, Peter Waterhouse, Arno Camenisch
Tre länder, ett språk:
Tyska som litterärt förstahandsval
Många författare som skriver på tyska är uppväxta med olika språk. De tar med sig sina erfarenheter över gränserna och skriver kanske inte ens på sitt modersmål. Hur hänger språket, den kulturella identiteten och skrivandet ihop? Hur påverkas litteraturen av de olika traditioner och de kulturella bakgrunder som författarna har präglats av? Och inte minst: Varför väljer man tyska som sitt litterära språk? Välkommen till ett samtal med Emine Sevgi Özdamar, Tyskland, Peter Waterhouse, Österrike, och Arno Camenisch, Schweiz, under ledning av kritikern och litteraturvetaren Ingrid Elam.
Språk: tyska
Arr Goethe-Institut Schweden, Schweiz Ambassad, Österrikes
Ambassad

BBB

16.00–16.45
Norden eller Europa – måste vi välja?
Hur viktig är förståelsen av de nordiska språken egentligen? I en undersökning gjord av Skolverket svarade 33 procent av svensklärarna att de inte alls tar upp grannspråken danska och norska i undervisningen. Medan näringslivet i de nordiska länderna knyter allt starkare band med varandra, riskerar kunskaperna i de nordiska språken att försämras. Enligt Niall Ferguson, professor i historia vid Harvard, kommer de nordiska länderna i framtiden att bilda en egen union tack vare det tätt sammanflätade näringslivet.
Är detta en möjlig framtid, eller har den nordiska samhörigheten tappat sin betydelse till
förmån för en europeisk gemenskap? Måste vi verkligen välja mellan Norden och Europa? Medverkande: Bo Andersson, generalsekreterare Föreningen Norden, Anna Hannesdóttir, universitetslektor och docent, svenska/nordiska språk, Cecilia Hansson, författare, översättare och skrivpedagog, Erik Larsson, VD Sanoma Utbildning, och Metta Fjelkner,
ordförande Lärarnas Riksförbund.
Moderator: Sharon Jåma, journalist.
Arr Lärarnas Riksförbund

BBBBB (Som boende på gränsen till Danmark har jag själv upptäckt hur bra det hade varit med i alla fall liiite kunskap om de andra nordiska språken …)

16.00–16.45
Sten Rylander, Per Wästberg
Nelson Mandela, ANC och Sydafrika
Perspektiv och utsikter Nelson Mandela är en av vår tids största ikoner.
Hans kamp mot apartheid gav honom 27 år i fångenskap och efter frigivningen valdes han
sensationellt till Sydafrikas president. ANC – som firar 100 år i år – var länge synonymt med hans namn. F d ambassadören Sten Rylander har skrivit
en unik biografi om den sydafrikanske ledaren, Nelson Mandela: tolerans och ledarskap. Med trettio års erfarenhet från södra Afrika bär Rylander med sig rika erfarenheter från en kontinent i förändring. Han samtalar med författaren Per Wästberg, som
sedan mer än femtio år har ett starkt engagemang i Sydafrika, och journalisten Marika Griehsel om en levande ikon som lyckades bana väg för ett demokratiskt
styre i Sydafrika. Vad händer den dag Nelson Mandela går bort och hur kan ett positivt
och levande arv efter honom säkerställas?
Arr Historiska Media

BBBB

16.30

16.30–16.50
Per Arne Dahl
Något att hoppas på när det värsta har hänt
Utøya och Oslo 2011, tsunamin i Indiska oceanen 2004 och Estonia 1994. Vad finns det att hoppas på vid stora nationella katastrofer eller personliga förluster? Norske prästen Per Arne Dahl talar om krishantering och hopp.
Språk: norska
Arr Libris förlag

BBBB

16.30–16.50
Lars Pettersson
Samiska mord
Kautokeino, en blodig kniv är en rafflande deckare som utspelar sig i Sameland i norra Skandinavien. En berättelse om lag och moral. Om vårt moderna
rättssamhälle i konflikt med traditionen. Här samtalar författaren Lars Pettersson med Ingegärd Waaranperä, journalist.
Arr Ordfront förlag

BBBB (Har även boken hemma, verkar jättebra. Kommer dock ej hinna läsa den innan Bokmässan)

17.00

17.00–18.15
Ett år efteråt
Det har gått ungefär ett år sedan katastrofen på Utøya, sedan Sannfinländarnas seger i det finska valet och sedan en ny dansk regering gjorde slut på det invandrarfientliga Dansk Folkepartis makt över regeringspolitiken. Och Island har hävt sig upp ur finanskatastrofen och också i det stillastående Sverige tycks det ske en rörelse i politiken. Den danska författaren Janne Teller, författaren PO Enquist från Sverige, poeten och författaren Claes Andersson från Finland, norska Cathrine Sandnes, chefredaktör Samtiden, och den isländske författaren Einar Már Guðmundsson reflekterar kring det politiska och mentala klimatet i de nordiska länderna.
Moderator: Carl Tham, ABF.
Arr ABF Stockholm

BBBBB

17.00–17.45
Mikael Niemi, Erlend Loe
Finsk humor inspirerar nordiska författare
Den finländske författaren Arto Paasilinna har nyss fyllt 70 år och har skrivit böcker i ett halvt sekel. Flera av hans romaner har översatts till de övriga nordiska språken och vi är många som skrattat med hans udda karaktärer och dråpliga berättelser i moderna klassiker, som Kollektivt självmord och Harens år. Men hur ser Arto Paasilinnas litterära
arv ut – vilka nordiska författare har inspirerats av honom? Mikael Niemi från Sverige och norske Erlend Loe berättar om sitt förhållande till den finska humorns mästare.
Moderator: Sanna Posti Sjöman, frilansjournalist och chefredaktör för kulturtidskriften Sheriffi.
Språk: skandinaviska
Arr Piratförlaget och Brombergs Bokförlag

BBBBB (Oh CRAP. Det körde visst ihop sig på fredagens sista timme. Men Erlend Loe … tror inte jag kan vara utan honom. Och dessutom känns det väl som en bättre avslutning på dagen för att ha ett gott humör för resten av kvällen. Mhm. Vi säger så)

 

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s