Bokmässan 2012! Seminarier lördag 10.00-13.00

10.00–10.45
Peter Fröberg Idling, Gunnar Ardelius
Berättande förbi tid och rum
Peter Fröberg Idling och Gunnar Ardelius har skrivit var sin nutidshistorisk roman som utspelar sig i 1950-talets Kambodja respektive 1960-talets Liberia. Fröberg Idlings Sång till den storm som ska komma är en kärlekshistoria och ett triangeldrama vars utgång får avgörande betydelse för den unge Pol Pot – och i förlängningen för folkmordet tjugo
år senare. I Ardelius Friheten förde oss hit anländer en svensk familj till Liberia där pappan fått jobb på ett svenskt gruvföretag. På plats i Afrika tvingas känslor
och konflikter snart upp till ytan. Hur fastnade författarna för en tid och en plats så långt från här och nu? Hur berättar man den historien? Samtalet leds av Rakel Chukri, kulturchef, Sydsvenskan.
Arr Natur & Kultur och Norstedts

BBB

10.00–10.20
Emma Hamberg
Rosengädda nästa!
Therese vantrivs med sitt liv. Bror vill rädda sina föräldrars äktenskap. De båda hamnar hos Jane som tar dem med på en resa som vänder upp och ned på allt. Emma Hamberg berättar om sin nya roman Rosengädda nästa!
Arr Piratförlaget

BBBB (Hoppas dock på ”sovmorgon” på lördagen men förhoppningsvis framtäder Emma på Piratförlagets egna scen. Gillar henne massor!)

10.00–10.45
Margot Wallström, Bengt Ohlsson
Wallströms väg ut i världen
Hur kom Margot Wallström, flickan från arbetarhemmet i Kåge, att ingå i en svensk tradition av internationellt engagemang på hög nivå? I biografin Margot följer författaren och journalisten Bengt Ohlsson henne i spåren, från barndomen i Norrlands inland till FN-arbetet i New York. Han har sett henne i stenhårda förhandlingar med krigsdrabbade
länder där övergrepp på kvinnor är vardagsmat, följt med på glamourösa välgörenhetsgalor och suttit vid köksbordet tillsammans med familjen Wallström. Margot Wallström och Bengt Ohlsson talar om drivkrafter, självbild och om Wallströms beslut att inte bli Socialdemokraternas partiledare.
Moderator: Görrel Espelund, journalist.
Arr Brombergs Bokförlag

BBBBB (Där rök nog min sovmorgon …)

11.00

11.00–11.45
Barbara Hendricks
En röst i världen
”Jag föddes nyfiken och har alltid varit öppen och sökande i alla riktningar”, skriver Barbara Hendricks i sin självbiografi Min röst. Nyfikenhet, stor begåvning och lyckliga omständigheter förde henne från enkla förhållanden i amerikanska södern till The Juilliard School of Music i New York och sedan vidare ut på världens stora operascener.
Barbara Hendricks är sedan många år även Goodwill-ambassadör för UNHCR och är bosatt i Sverige och Schweiz. Hon berättar om sitt liv och sin karriär som en av världens främsta operasångare med mer än tjugo roller på sin repertoar.
Samtalspartner: Anneli Dufva, kulturjournalist.
Arr Leopard Förlag

BBBB

11.00–11.45
Erlend Loe, Sjón
Arvet efter Eddan – den nordiska stilen?
Har moderna nordiska författare påverkats, direkt eller indirekt, av den klassiska Eddan? Finns det något i det drastiska, lakoniska uttrycket som har ärvts ner genom generationerna och som kanske till och med kan göra anspråk på att vara definitionen
av begreppet ”nordisk stil”? Norske Erlend Loe låter i sin senaste bok fvonk självaste Jens
Stoltenberg, ”landets statsminister, som är trött och lite deprimerad” inta huvudrollen, tillsammans med den före detta gång- och motionsentusiasten fvonk som nyligen har förlorat sitt jobb. Isländske Sjón arbetar just nu med avslutande
delen i trilogin om den tyske flyktingen Leo Löwe som hamnar på Island under andra världskriget. De inledande två böckerna, Dina ögon såg mig och Med skälvande tårar, är legendliknande berättelser med mytologiska övertoner. Erlend Loe och Sjón samtalar om sina författarskap och ställer sig frågan: Finns det en nordisk stil?
Moderator: Alberte Bremberg, journalist.
Språk: engelska och skandinaviska
Arr Alfabeta Bokförlag och The Icelandic Literature Fund

BBBBB

11.00–11.45
Michelle Paver
Den livsfarliga researchen
Michelle Paver om att våga livet för sina böcker
Research kan göras på många olika sätt. I den brittiska ungdomsboksförfattaren Michelle Pavers fall kan det innebära att resa till jordens mest otillgängliga platser och tvinga i sig saker som sälspäck, grankåda och sjögräs. Eller att bli attackerad av en ilsken svartbjörnshona. Allt för att få en äkta känsla för hur det var att leva under stenåldern,
den period som hennes framgångsrika serie Vargbröder utspelar sig under. I hennes kommande bokserie Bronsdolken förflyttar vi oss till Medelhavet
under bronsåldern. Hur har researcharbetet sett ut inför detta stora bokprojekt?
Moderator: Rickard Olsson, journalist.
Språk: engelska
Arr Semic

BBBB (Det låter om inte annat himla spännande!)

11.00–11.45
Björn Ranelid
Två kvinnor, två livsöden
Björn Ranelids senaste roman Tyst i klassen! bjuder på två starka kvinnoporträtt. Karin Lilja är mor till sex söner, hustru till en supande man och bor med sin familj i ett område med nödbostäder i Malmö på 1950-talet. Hon läser Lagerkvists Barabbas och finner en märklig tröst i den, och trots fattigdom och trångboddhet tar hon sig an den lilla
Kristina, som är någon annans dotter men som blir som hennes egen. Kristina för med sig något nytt in i den prövade familjen och hittar sin egen väg; hon gör en klassresa och bestämmer sig för att läsa till präst. Tillsammans med KG Hammar, ärkebiskop
emeritus, samtalar Ranelid om ordet och litteraturen och den gudomliga berättelsen.
Arr Albert Bonniers Förlag och Se människan/Svenska kyrkan

BBBBB (Aaaah tyckte så mycket om den boken! Måste det vara så mycket bra lördag klockan 11? :/ )

11.00–11.45
Rosa Liksom
När öst möter väst
En ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen till Mongoliet för att studera grottmålningar. Den lilla trånga kupén delar hon med en vodkapimplande buse som under den flera veckor långa resan berättar hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjetunionen. Den finska författaren, filmaren, seriemakaren och konstnären Rosa Liksom fick Finlandiapriset 2011 för sin absurda, poetiska och mångbottnade roman Kupé nr 6, en historia om en tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen.
Samtalspartner: Janina Orlov, översättare.
Språk: svenska och finska
Arr Wahlström & Widstrand och FILI – Finnish Literature

BBB (Boken låter jättebra, men jag har dock inte någon bra erfarenhet av översatta seminarier. Känns som om jag lika gärna kan se det hemma sen :))

11.00–11.20
Mattias Göransson, Jan Guillou
Sveriges största rättsskandal
Den 13 januari dog journalisten Hannes Råstam. Ända till slutet arbetade han och journalisten Mattias Göransson med manuset till Fallet Thomas Quick. Här får vi berättelsen om Sveriges kanske största rättsskandal genom tiderna. Ett samtal
mellan Jan Guillou och Mattias Göransson.
Arr Ordfront förlag

BBB

11.30

11.30–11.50
Namdar Nasser, Anja Malmberg
Found in translation
Vanligtvis finns det en text och en översättare som behärskar två språk. Hur fungerar det om det finns en text men två översättare som behärskar var sitt språk? Namdar Nasser, översättare och författare, och Anja Malmberg, fil dr i svenska, berättar om att mötas i språk och att hitta rätt ord och uttryck.
Arr Översättarcentrum

BBBB

12.00

12.00–12.45
Peter James, Varg Gyllander, Kristina Ohlsson
Hur autentisk måste man vara?
Trovärdighet är en viktig komponent i god kriminallitteratur – kanske den viktigaste? För att skapa en trovärdig handling använder sig kriminalförfattare av olika grepp. Den engelske deckarförfattaren Peter James har utvecklat ett nära samarbete med polisen i Sussex och spenderar i genomsnitt en dag i veckan med dem. Hur utnyttjar Varg Gyllander sin roll som pressekreterare hos Rikskriminalpolisen när han skriver deckare? Och hur återspeglar sig Kristina Ohlssons bakgrund som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen i hennes böcker? Skiljer sig förutsättningarna för att göra research i
England och i Sverige? Under ledning av deckarkritikern Maria Neij diskuterar de tre författarna trovärdighet och autenticitet i dagens deckare.
Språk: engelska
Arr Damm Förlag, Massolit Förlag och Piratförlaget

BBBB (Eftersom jag själv har noll koll på krimverksamhet har jag funderat en del kring detta. Intressant!)

12.00–12.45
Ingrid Elam, Johanna Ekström, Felicia Feldt
Vem är jag?
De senaste åren har den litterära debatten till stor del handlat om sanning kontra lögn, självbiografi kontra fiktion, och om vem i texten som egentligen talar som ”jag”. I sin essä Jag. En fiktion går Ingrid Elam till botten med hur litteraturens ”jag” använts i historien, och hur det återspeglar sig i vår tids litteratur. Johanna Ekström och Felicia Feldt har båda skrivit böcker med det egna jaget i centrum. Johanna Ekströms Om man håller sig i
solen är en uppgörelse med en uppväxt där sanningen definieras av hur väl man lyckas formulera sig. Om man hela livet tvingas befinna sig i solen – vad händer när man går in i skuggan? I uppmärksammade Felicia försvann berättar Felicia Feldt om en barndom och om de spår den satt i den vuxna kvinnan.
Moderator: Daniel Sandström, chefredaktör på
Sydsvenskan.
Arr Albert Bonniers Förlag och Weyler Bokförlag

BBB

12.00–12.20
Catharina Ingelman-Sundberg
Kaffe med rån
När rationaliseringarna på hemmet går över styr gör pensionärerna revolution. De börjar begå brott för de har sett att man har det bättre i fängelset. Catharina Ingelman-Sundberg, som givit ut en rad historiska romaner, ger sig in i humorgenren och berättar om research på lyxhotell och i den kriminella världen.
Arr Bokförlaget Forum

BBB

12.00–12.45
Martin Ingvar, Gunilla Eldh
Hjärnan bästa hjälpen mot smärtan
Hör du till den miljon svenskar som har så ont att det hindrar dig att leva fullt ut? Trots att så många plågas av värk finns det anledning att vara hoppfull. De senaste årens hjärnforskning gör att vi kan förstå smärta på ett nytt sätt. Därmed öppnas också nya vägar till effektiv smärtlindring. Hjärnforskaren Martin Ingvars föreläsning handlar om
kopplingen mellan smärta, hjärna och beteende. Därefter följer ett samtal mellan Gunilla Eldh och Martin Ingvar, författarna till Hjärnkoll på verk och smärta. Seminariet vänder sig både till dig som är drabbad och till dig som behandlar personer med långvarig smärta.
Moderator: Björn Linnell, senior advisor, Natur & Kultur.
Arr Natur & Kultur

BBB

12.30–12.50
Daniel Goldberg, Linus Larsson
Minecraft – en svensk succé i spelvärlden
Med över 27 miljoner spelare är Minecraft ett av världens populäraste datorspel. Allt började för två år sedan när Markus ”Notch” Persson förverkligade en dröm. Journalisterna Daniel Goldberg och Linus Larsson samtalar med förläggaren
Stefan Skog.
Arr Norstedts

BBBB

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s