Bokmässan 2012! Seminarier söndag 11.00-13.00

11.00–11.45
Svensk måltidslitteratur
– hur speglar den våra liv?
Sedan mitten av 1990-talet kommer det ut en kokbok om dagen i Sverige, och man kan utan överdrift kalla svenskarna för världsmästare i kokböcker. Utgivningen fortsätter dessutom med oförminskad kraft, trots omvärldens alla kriser. I denna mångfald kan man både se en stark kvalitetsutveckling och hur trenderna avlöser varandra som en spegel av samhället.
Medverkande: Carl Jan Granqvist, professor och måltidsaktivist, Marcus Samuelsson, kock och krögare i New York, Johanna Kullman, kokboksförläggare, Jens Linder, kock och kokboksförfattare, Christina Möller, f d provkökschef, och Karsten Thurfjell, mat- och kulturjournalist.
Arr Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse

BBBB

11.00–11.45
Vad betyder pikanell?
Om Svenska Akademiens ordbok
Redan 1786 började arbetet med Svenska Akademiens ordbok, ett mastodontverk som beskriver svenskt skriftspråk från Gustav Vasas dagar till modern tid. Här finns något för de flesta som har det minsta intresse av språk, historia eller kulturhistoria. Den som letar efter gamla namn på växter eller djur får svar, översättaren hittar ord som stämmer i tid med ursprungstextens ålder, släktforskaren hittar förklaringar på utdöda ord och grammatikern kan fördjupa sig i böjningsmönster. En artikel som den om ”te” ger inblickar i teodling, teimport, tekokande, tedrickande och annat, och vill man veta varifrån ordet toalett kommer är det bara att läsa i SAOB. Och vad är nu pikanell för något?
Medverkande: Erik Andersson, översättare, Bo Lindberg, idéhistoriker, Anna Cullhed, litteraturvetare, Jan Trofast, kemist, och Anki Mattisson, ordbokschef.
Moderator: Peter Englund, ständig sekreterare.
Arr Svenska Akademien

BBB

11.00–11.45
Clara Lidström
Hemmafru eller makthavare?
Underbara Clara och bloggen som livsstil
Bloggande kvinnor som pysslar i sina hem. Är det en tillbakagång till ett kvinnligt 1950-talsideal vid spisen? Eller är det något annat som driver? En ung generation kvinnor som fått hundratusentals hängivna läsare har blivit en ny maktfaktor i medielandskapet. Möt en av Sveriges mest lästa bloggare Clara Lidström (Underbara Clara) i ett samtal om drivkrafter med Karin Adelsköld, bloggare, komiker och journalist.
Arr Bonnier Fakta

BBB

11.00–11.20
Brutus Östling
Konsten att fotografera
Digitalkameran har fått allt fler att börja fotografera fåglar och andra djur. Med tips och handfasta råd från ett av naturfotografins främsta namn Brutus Östling, öppnas en genväg till kunskaper det annars skulle ta dig många år att inhämta.
Samtalspartner: Per Faustino, förläggare.
Arr Norstedts

BBBB

11.00–12.00
Göran Rosenberg, Johanna Ekström, Tommy Körberg
Vad formar en människa?
Litterär gudstjänst
Kärlek, svek, sorg, glädje, motgång och medgång – våra erfarenheter i livet formar oss som människor. Men inte bara våra egna erfarenheter, utan även våra föräldrars och tidigare generationers. Hur påverkas ett liv av att en far överlevde Auschwitz, av en uppväxt där sanningen definieras av hur väl man lyckas formulera sig, av att ha lämnats bort som barn? Göran Rosenberg, Johanna Ekström och Tommy Körberg, alla aktuella med självbiografier, talar om vad som formar ett liv, under ledning av prästen Birgitta Westlin. Gudstjänsten direktsänds i Sveriges Radio P1.
Arr Se Människan/Svenska kyrkan och Albert Bonniers Förlag

BBB

11.00–11.20
Från Lasse Berghagens utsiktspunkt i Dalarna
Verklighet och dikt möts när Lasse Berghagen ser tillbaka på sin barndoms somrar och berättar en makalös historia i boken Flakmopedisten – en lustfylld berättelse fylld av många glada skratt.
Arr Piratförlaget

BBB

11.00–11.20
Birgitta Lindgren, Anitha Havaas
Lär dig snacka skandinaviska
Hur gör man sig egentligen förstådd när man pratar med danskar och norrmän? Snacka skandinaviska lär dig hur. Birgitta Lindgren, ordboksredaktör på Språkrådet, och Anitha Havaas, norskfödd retoriker och författare, är experter på nordisk grannspråksförståelse.
Introduktör: Anki Mattson, förlagsredaktör.
Arr Prodicta förlag

BBBB

11.30

11.30–11.50
Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg
Striden fortsätter i Engelsfors
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg berättar om sitt samarbete kring Cirkeln, Eld och Nyckeln (utkommer 2013). Hur bygger man en trovärdig magisk värld i vår egen verklighet?
Moderator: Marie Augustsson, förläggare.
Arr Rabén & Sjögren

BBBB

12.00

12.00–12.45
Jonas Helgesson, Camilla Westerdahl
Hinder är till för att övervinnas
Redan som tioåring bestämde sig Jonas Helgesson, född med en svår cp-skada, för att inte bli en av Hjälpmedelscentralens stammisar. Men väldigt få trodde väl att han skulle bli stå-upp-are, föreläsare och författare, nu aktuell med sin tredje bok Etiketter sätter man på julklappar – inte på människor. 1997 förändrade en bilolycka allt för den då 29-åriga Camilla Westerdahl. Efter flera operationer och drygt ett år i koma vaknade hon mot alla odds upp, utan vare sig minne, tal eller rörelseförmåga. Hennes debutbok Skrivet i vatten – berättelsen om mitt liv är en stark, livsbejakande berättelse om att aldrig ge upp. Författarna talar om att kämpa mot sina svårigheter och se utmaningen i varenda orealistisk dröm.
Moderator: Kattis Ahlström, journalist.
Arr Libris, Kabusa Böcker och Studieförbundet Bilda

BBBB

12.00–12.20
Camilla Grebe, Åsa Träff
Systrar i mord
Hur är det att skriva böcker tillsammans med sin syster? Camilla Grebe och Åsa Träff berättar om detta, om utlandssuccén och framför allt om den tredje boken om terapeuten Siri Bergman, Innan du dog.
Arr Wahlström & Widstrand

BBB

12.00–12.45
Nina Björk, Ingrid Sommar, Susanne Helgeson
Livsdrömmar, politik och moral
Konsumtion ur ett hållbarhetsperspektiv
Är människan en varelse som med sina drömmar strävar efter förändring och förbättring – av såväl världen som det egna livet? I så fall är det hög tid att rannsaka sina konsumtionsvanor och börja bry sig mera om skillnaden mellan etiskt försvarbara varor och skräp. Författaren och kulturskribenten Nina Björks nya bok Lyckliga i alla sina dagar diskuterar de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling i Sverige. Och i Köp dig fri! efterfrågar designjournalisterna och författarna Ingrid Sommar och Susanne Helgeson nya fungerande föreställningar om vad god konsumtion och bra design kan vara i dagens globala värld.
Moderator: Andreas Ekström, journalist.
Arr Bokförlaget Arena och Wahlström & Widstrand

BBBBB

12.00–12.20
Daniel Rydén
101 historiska misstag – flipp eller flopp?
Om Alexander Fleming hade diskat bort möglet.
Om ryske tsaren inte sålt Alaska till USA. Journalisten
Daniel Rydén kåserar kring historiska missar. Lär av
andras misstag, du hinner aldrig göra alla själv!
Arr Historiska Media

BBB

12.00–12.20
Rickard Olsson, Sanna Sabel, Anna Smids
Vet du bäst?
Med säker hand och snabb tunga leder Rickard Olsson de vetgiriga frågesportskombattanterna i Vem vet mest. Men hur allmänbildad blir man egentligen av att vara programledare? Och vilka är det som skriver frågorna till frågeprogrammen? Anna Smids och Sanna Sabel har jobbat som frågesportsmakare sedan 1990-talet. Nu är de tre aktuella med frågesportsboken som också är ett spel: Frågor och svar – Vet du bäst?
Arr Bokförlaget Semic

BBBB

12.00–12.20
Katerina Janouch, Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Zinat Pirzadeh
Livspusslet, hur gör man?
Karriären, familjen, heminredningen, träningen, vännerna, studierna, bloggen, twittrandet – hur ska allt hinnas med? Möt kvinnorna som delar med sig av sina liv och erfarenheter i antologin Livspusslet – hur gör man?. Författarna Katerina Janouch, Mari Jungstedt, Camilla Läckberg och Zinat Pirzadeh samtalar under ledning av Alexandra Charles, ordförande i 1,6 miljonerklubben.
Arr 1,6 miljonerklubben

BBBB

12.30

12.30–12.50
Camilla Henemark, Carina Nunstedt
Adjö ljuva livet!
Camilla Henemark, internationell stjärna i Army of Lovers, umgicks med företagsledare, idrottsstjärnor och maktelit. Fallet ner i missbruk och psykisk sjukdom blev brutalt. Ett samtal med Carina Nunstedt som skrivit ner hennes minnenmi boken Adjö ljuva livet!
Arr Bokförlaget Forum

BBBB

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s