Bokmässan 2012! Seminarier söndag 13.00-16.00

13.00–13.45
Tommy Körberg
Ett liv i rampljuset
Tommy Körberg är en av våra mest folkkära och mångsidiga artister. Han var popstjärna på 1960-talet, jobbade med Hasseåtage och har vunnit en dansbands-Grammis med Benny Anderssons Orkester. I sin frispråkiga självbiografi Sjung tills du stupar berättar Tommy Körberg om kärleken till musiken och om sin karriär från det första framträdandet som femåring fram till idag. Men här finns också de mörka sidorna av hans liv; kokainmissbruket, tiden bakom galler och hur det påverkat honom att han lämnades bort som barn.
I samtal med journalisten Carin Hjulström.
Arr Albert Bonniers Förlag

BBBB

13.00–13.20
Pär Johansson
I huvudet på en normalstörd
I sin nya bok I huvudet på en normalstörd berättar Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson om avgörande händelser i sitt liv och delar med sig av de erfarenheter som åren med teatern har gett honom.
Arr Bokförlaget Forum

BBB

13.00–13.20
Andreas Lundstedt
Mitt positiva liv
Artisten Andreas Lundstedt är en av få öppet hiv-positiva i den svenska offentligheten. Nu berättar han om sitt liv – om sjukdomens vardag, om musiken och turnéerna med Alcazar, om omgivningens syn på viruset, och om vägen till att känna att hiv faktiskt är en del av honom. Samtalspartner: Susanna Höijer, förläggare.
Arr Norstedts

BBB

13.30

13.30–13.50
Oddgeir Bruaset
Där ingen skulle tro att någon kunde bo
I den norska tv-serien Där ingen skulle tro att någon kunde bo har svenska tittare kunnat följa människor som valt att bo långt från staden, men nära naturen – i utkanten av utkanten. I boken med samma namn berättar författaren Oddgeir Bruaset med ord som tillförsikt, glädje och mening om deras liv.
Språk: norska
Arr Votum Förlag och Gullers Förlag

BBBB (Detta fascinerar mig, men kortseminarium är ju så … korta)

13.30–13.50

Glenn Hysén
Konsten att bita ihop och komma igen
Glenn Hysén, som ger ut självbiografin Ha de gott!, berättar öppenhjärtigt om sitt liv; om skandaler inom fotbollen, uppståndelsen kring hans homosexuelle son, kraschade äktenskap och om hans drömmar om framtiden.
Arr Ekerlids Förlag

BBB

14.00

14.00–14.45
Gered Mankowitz, Micke Sandström
Musikfotografi som konstform
Gered Mankowitz var något av Rolling Stones ”hovfotograf” under det tidiga 1960-talet. Som en av rockfotografiets pionjärer porträtterade han Swinging London och artisterna som frekventerade scenen. Mankowitz, som fortfarande är verksam, har genom åren stått bakom många klassiska skivomslag och porträttbilder på artister som Jimi Hendrix, Paul McCartney, Oasis och Eurythmics. Den svenske rockfotografen Micke Sandström i ett samtal med en levande legendar om hur bilden formar mode, stil och musik. Samtalsledare: Camilla Larsson, journalist.
Språk: engelska
Arr Reverb Förlag

BBBB

14.00–14.20
Camilla Eriksson
Retorikiska – för ord är makt
Att manipulera människor att göra som du vill fungerar inte särskilt bra. Det gör inte övertalning heller. Att övertyga kan fungera, men framförallt bör du sträva efter att få människor att låta sig påverkas. Camilla Eriksson, talskrivare och författare till Retorikiska, visar på ett lättillgängligt och entusiasmerande sätt hur du kan mönsteranpassa ditt budskap. Du blir mycket mera framgångsrik då.
Arr Liber

BBBB

14.00–14.45
Johanna Koljonen, Andreas Ekström
Carola är ingen främling
Hon har ett efternamn – men är Carola med helaSverige. Hon har vunnit Melodifestivalen tre gånger, sålt miljoner med skivor, sjungit med Johnny Cash och Povel Ramel och släpper aldrig sin Bibel, får hela Globen att svänga, kastar blomkrukor på Skansen och ber för de homosexuella. Journalisterna Andreas Ekström och Johanna Koljonen skildrar en av de mest folkkära och samtidigt mest säregna karriärerna i svenskt musikliv. De vill återupprätta Carola och samtalar här om sin nya bok Främling med förläggaren Svante Weyler.
Arr Weyler Bokförlag

BBB

14.30

14.30–14.50
Katarina Gospic
Så fattar hjärnan beslut
Vår beslutsfattande hjärna är hård men rättvis. Den strävar till exempel alltid efter rättvisa i samspelet med andra. Doktor Katarina Gospic bjuder på aha-upplevelser när hon förklarar hur vår hjärna styr små och stora beslut.
Arr Brombergs Bokförlag

BBBB

15.00–15.45
Ragnar ”RAX” Axelsson
Bilder från en snart förlorad värld
Få fotografer har valt att ägna sin karriär åt de nordligaste delarna av världen. Den isländske fotografen Ragnar ”RAX” Axelsson har gång på gång återvänt till Arktis i nästan tre decennier för att följa livet i jägarsamhällena på norra Grönland och Kanada. I böckerna Faces of the North och Last Days of the Arctic har han samlat höjdpunkterna från resorna genom norra hemisfären. Axelssons hyllade och prisbelönta dokumentärfotografier visar hur de snabba miljöförändringarna i Arktis hotar de traditionella samhällena.
Språk: engelska
Arr The Icelandic Literature Fund och Crymogea

BBBBB

15.00–15.45
Marcus Samuelsson
Från Addis Abeba till Harlem
Många känner säkert till framgångssagan Marcus Samuelsson, att hans restaurang The Red Rooster i Harlem gjort succé och att han lagat mat åt Barack Obama. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. I Oui, chef! berättar Samuelsson öppenhjärtigt om sin väg till toppen, från barndomen på västkusten, via jobbet som alltiallo på en krog i Göteborg, till Vita huset. Rättframt och ärligt berättar Samuelsson om sitt liv och vad han har offrat för att komma dit där han är i dag. Det handlar om identitet, yrkeskärlek och mat. Framför allt om mat. I samtal med Karsten Thurfjell, mat- och kulturjournalist.
Arr Albert Bonniers Förlag

BBBB

15.00–15.20
Petra Mede
Livet bakom scenen
Petra Mede berättar om ångesten när skratt byts mot tystnad och om de osannolika händelser som kantar turnélivet. Mede, som tillsammans med den svenska komikereliten ger ut boken Jag bombade!, talar ocensurerat om livet bakom kulisserna med bokens redaktör Aron Flam.
Arr Ekerlids Förlag
Petra Mede

BBB

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s