Praktiska tips inför Bokmässan

Jag får en del frågor och ser att det cirkulerar mycket funderingar kring praktiska grejer i anslutning till Bokmässan. Jag tänkte därför samla lite tips här. Först en del basic som jag skrev om förra året, men med några tillägg på slutet. Enjoy!

Att tänka på innan du går till mässan:
* Bekväma skor, särskilt om du mest tänker gå runt bland alla montrar. Man går extremt mycket. Ska du vara där alla dagar är det ännu viktigare för att inte få skoskav första dagen vilket ju då gör resterande tre dagar något mindre trevliga (ja, jag erkänner att jag gjort det själv).
* Skavsårsplåster. Med anledning av punkten innan. Det är bra att ha med sig om det skulle dyka upp något, men något jag ännu hellre kan rekommendera är att köpa kirurgtejp (tror jag det heter) på Apoteket och tejpa lite hemma innan man tar på sig skorna. Förebyggande och vansinnigt mycket billigare än att köpa skavsårsplåster för varenda liten blemma.
* Ryggsäck, särskilt om du mest tänker gå runt bland montrar och handla böcker. Det blir snabbt tungt, väldigt snabbt. Många går dessutom runt med såna där små väskor på hjul som pensionärer har när de handlar på Ica (vet ej vad de heter som ni förstår, haha!).
* Handlar du många dyra och tunga böcker på ett ställe kan det vara en idé att fråga om du får ha kvar dem i montern till dess att du går hem.
* Ta gärna med något ätbart och något att dricka. Köerna kan vara extrema, särskilt under lördag och söndag. Dessutom svårt att hitta. Sparar tid!
* Ha sköna kläder, lite finare än vardagskläder tycker väl jag man kan ha, gärna i lager som är enkla att ta av. Det är varmt på mässan, och särskilt fredag eftermiddag och lördagen. Alltså, jättevarmt!
*Alla montrar tar ej kort, och kontanter är att föredra i vilket fall. Kortterminalen kan bli överbelastad vilket gör att det går långsammare ju fler som handlar samtidigt. Så, kontanter!
* Gör ett eget program innan du går till mässan. Folk retar mig för schemat jag har på bloggen, men det beror på att: 1. Jag vill inte missa nåt 2. Att stå inne på mässan och bläddra i programmet är jobbigt då det redan är så mycket ljud och intryck.

Att tänka på inne på mässan:
* Häng in jackan när du kommer till mässan. Det är varmt där inne och du kommer att behöva använda händerna till annat.
* Lämna inte en monter med tanken att “hit ska jag gå tillbaka innan jag går hem” utan att skriva upp monternumret. Så, skriv upp monternummer! Ofta kan det finnas något som hänger i taket som gör det enklare att hitta tillbaka till just det området.
* Och apropå monternummer så känn dig inte dum när du går runt i gångarna och inte hittar. För det mesta är det logiskt, men ibland blir det en del mindre logiska svängar.
* Aftonbladet Kultur är mer en scen än en monter. Tipsar om detta då jag tidigare arbetat i monter väldigt nära just Aftonbladet Kultur och tre gånger i timmen (ej överdrift) kom någon och frågade var AKs monter var (vilket var precis mittemot vår).
* Det finns toaletter på andra våningen där det brukar vara betydligt mindre kö.
* Är du nyfiken på något i en särskild monter så fråga om det. Alla gillar frågor ( i alla fall de allra flesta :) ) och att tala om sitt eget. :)
* På söndag eftermiddag rear många utställare ut sina böcker i hopp om att slippa dra med dem hem igen. Fynd kan göras! Vill du köpa många böcker i samma monter kan det, om det är till exempel antikvariat, gå att deala lite.

Avslutningsvis: Bokmässan är stor. Alltså jättestor. Och det finns så mycket att se och lyssna på även om man inte vill/kan/har råd med seminariepass eller att köpa en massa böcker. Stressa inte runt. Missar man något finns det alltid något annat. Njut :)

För förstagångs-besökaren
Mingel – På torsdagens eftermiddag, efter 16, börjar det minglas i många montrar. Detta innebär att: Monterinnehavarna bjuder på dryck och snacks/tilltugg, man pratar och diskuterar böcker, bokmässa och planer för densamma. Är man ny och inte känner någon kan det kanske vara lite läskigt att gå på mingel, men: Alla på bokmässan ÄR trevliga och det finns så givna samtalsämnen att man i princip kan börja prata med vem som helst.

Känner du ingen kan du:
Kolla upp någon bok som förlaget gett ut, kanske du läst den eller är nyfiken på den, så kan du inleda dialoger med den.
Berätta att det är din första gång på bokmässan och dina intryck av den (och fråga den andre om denne har varit där många gånger).
Bestäm träff via sociala medier med någon annan och mingla runt tillsammans.

Samtidigt behövs planering för att utställarna ska kunna planera sina mingel, och har du inte fått någon specifik info/inbjudan till kan du, med lite finess, mingla ändå. Grundläggande är då att du visar intresse för montern du går in i, därför är det bäst att mingla där det diskuteras böcker som man själv är intresserad av. Det kan också vara schyst, om du inte blivit inbjuden (många har events på facebook, andra skickar ut mejl som man måste o.s.a), att ta det lugnt med snacksen och vinet som är framställt. Detta är beräknat på väntade gäster och dit hör inte du. Dock är det inte alls omöjligt att någon säger till dig att ta något om du pratar med dem. Att däremot bara gå runt och tjuvsvepa rödvin och ta nävar med snacks går fetbort. Här finns länk till de mingel jag planerar att besöka. Det är för övrigt dumt att hetsdricka ett glas på alla ställen istället för att ta det lugnt. Jag talar av egen erfarenhet.

Klädsel på minglen brukar vara lite finare, men skor är alltid knepigt på Bokmässan. Även om du har en jättefin klänning och kombinerar dem med ett par gympaskor kommer du att få förståelse. Antagligen även en hel del avundsjuka.

I övrigt så brukar det drickas drinkar, vin, tequila och öl på Park om kvällarna, i synnerhet fredag och särskilt lördag då avslutet närmar sig. Att ta sig runt i Göteborg är egentligen ganska enkelt med spårvagnarna, även om jag själv hade en del problem med det i början. Går att läsa om det här. Jag bjuder på det.

Nu ska jag återgå till att lyssna på den nya podcasten Horunge, som har fokus på böcker och bokbransch. Det är en alldeles nystartad podcast och det första avsnittet behandlar – givetvis – Bokmässan. Den finns att ladda ner enkelt och gratis via iTunes. Sök bara på Horunge (vilket alltså är en typografisk term och inget annat). Avslutar detta långa inlägg med ett citat från Pia Printz om hur Bokmässan är.

Det är lite som en kväll i Folkets Park. Alla är där, någon blir lite för full, nån somnar, men vi kan alla prata om det. 

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Praktiska tips inför Bokmässan

  1. jo, fungerar som ett motionspass… jag tar min dramat, även jackan får plats där, lite vatten och macka, man kan ju inte stå i kön hela tiden… För böcker ska jag väl inte köpa 🙂

  2. Malin R A skriver:

    Förra året delade vi monter. Men jag hann aldrig prata med dig. Hps vi hinner i år. 🙂

  3. Pingback: Praktiska tips för mässbesökare | Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s