Alla dessa gilla/dela-tävlingar på Facebook, hur tänker ni?

Jag vet inte hur många gånger det senaste året som jag högljutt har suckat när jag scrollat på Facebook och allt jag sett är dela och gilla det här för att vara med i utlottning av soffa/säng/utlandsresa/smörkniv/halsband/jägarbyxor/vadsomjävlahelst. Förutom att ni (företagen) är groteskt irriterande bryter ni även mot Facebooks egna regler, och många även mot lotterilagen.

Å ena sidan finns alla dessa lättpåverkade och utnyttjade människor som inte verkar göra annat än att delta i sådana här tävlingar, men å andra sidan finns stora företag som skadar sitt varumärke långt längre än några gilla kan vara värt.

Jag försöker att inte bry mig, försöker att dra tillbaka det här angränsande hatet med tanken ”det finns värre problem i världen”. Men alltså. Som marknadsförare och aktiv inom alla dessa sociala medier kan jag inte låtsas om det längre. Det stör mig nåt så gudars mycket. Och idag dök det upp ett perfekt exempel på hur man kan göra alla fel på en gång.

Lotteri eller tävling?
Hos Lotteriinspektionen finns klara besked om vad som räknas som tävling och vad som räknas som lotteri. Att lotta ut en keps när vi når 300 gillare är lotteri. Länstrafiken i Kronoberg har anklagats för lotteri, likaså Rättviks kommun.

Ska man anordna en tävling bör man läsa igenom reglerna på Facebooks sida, men annars så har Facebookskolan också här gjort ett toppenjobb med att översätta och förtydliga reglerna.

* Man får inte använda någon form av Facebooks olika aktiviteter som en form av registrering till en tävling. Att bli ett fan av en sida är alltså inte tillräckligt för att kunna få deltaga i en tävling.

* Om man för en tävling på Facebook måste tävlingen presenteras i en egen flik(applikation) och får alltså inte presenteras eller föras på sidans wall. Det är ok att föra en tävling via en egen flik(applikation) då dessa officiellt sett inte räknas som Facebook.

* Att informera vinnare av tävlingar genom Facebook, t.ex via statusmeddelanden, är inte heller tillåtet.

* Man måste informera tävlingens deltagare att Facebook inte har något som helst med tävlingen att göra och att deltagarna inte på något sätt kan hålla Facebook ansvariga för tävlingen.

”Gilla och vinn”Ej tillåtet
En av de mest vanligaste tävlingarna men denna form av tävling är alltså inte godkänd då den dels innefattar någon form av lotteri samt då den uppmanar en besökare att gilla sidan för att automatiskt vara med i tävlingen.

”Dela vår sida och vinn”Ej tillåtet
Denna form av tävling är inte heller godkänd då den kräver att man måste dela en facebooksida.

”Skriv en kommentar och nominera dig själv”Ej tillåtet
En annan form av vanlig tävling är den där man låter alla fans publicera en kommentar där man inkluderar någon form av nominering av antingen sig själv eller en vän. Ingen tävlingsaktivitet är tillåtet på Facebook – endast via applikationer som ses som sidor utanför Facebook.

Så, till Baresso Shop.

Det går alltså enkelt att konstatera att Baresso Shop bryter mot samtliga tre punkter:
Gilla och vinn – Check
Dela vår sida – Check
Skriv en kommentar – Check

Förutom dessa tre punkter så är inlägget sponsrat. Baresso shop betalar alltså Facebook för att sprida denna tävling som strider mot alla deras regler.

Och så det kanske mest irriterande. Om de då tävlat ut en spa-helg, en årsförbrukning av schampo och balsam. Men Baresso shop tävlar ut en telefon. Baresso shop säljer skönhetsprodukter. Relevans? Eller tänker de ta in en helt ny målgrupp med förhoppningen att denne ska övergå till att beställa mascara och hudlotion från deras hemsida? Detta är bara så fånigt och ställer företaget i så oseriös dager att jag har lust att blunda.

Varför har jag egentligen skrivit det här inlägget?
Det finns många företag på Facebook, och många av dem har en schyst närvaro. Med schyst närvaro menas att man inte försöker köpa sig in i människors flöden på det här sättet, och man håller sig till reglerna. Reglerna är inte till för att förstöra för företagen, reglerna är till för att användarna ska få en så bra upplevelse som möjligt av sajten. Ni förstör upplevelsen lika mycket som ni förstör ert eget rykte.

Detta inlägg publicerades i Privat. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Alla dessa gilla/dela-tävlingar på Facebook, hur tänker ni?

 1. tant Hannele skriver:

  jag struntar i att gilla

 2. Sofia skriver:

  och hur tänker alla som gillar allt som de uppmanas att gilla? gäller samma regler för bloggar?

 3. Jag tänker; man gillar inte och delar inte helt enkelt. Rapporterar till FB. Men jag ska erkänna att jag rätt så nyligen gick på en gilla dela tävling, trots att jag egentligen visste. Översvämmas lyckligtvis inte av den sortens inlägg. Mina FB vänner är kanske rätt så kloka.

 4. Pingback: Svenska företagen som bryter mot lagen på Facebook | Ajour

 5. Andreas skriver:

  Jag råkade googla till det här gamla inlägget och detta stämmer. För övrigt så bör man som företag i marknadsföringssyfte ta en funderare över om man vill ha folk som gillar ens sida för tävlingen bara eller för vad själva företaget hålls med. Det kan i slutet bli negativt då dessa sedan stör sig på inläggen företaget gör och unlikar sidan för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s