Ska man läsa författare man inte tycker om?

Jag har lite av ett dilemma just nu. Det cirkulerar en bok som är mycket populär just nu, och jag skulle på sätt och vis vilja läsa den för att veta vad alla pratar om. Samtidigt har jag hört sååå mycket dåligt om den här författaren att jag egentligen skulle vilja låta bli av den anledningen. Hm. Knepigt. Någon som tänker likadant ibland? Eller läser ni vad som helst helt oberoende av eventuell bakgrundsinfo?

Detta inlägg publicerades i Läsande. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ska man läsa författare man inte tycker om?

 1. Anna Vogel skriver:

  Jag tycker man ska skilja på person och verk. Om du inte vill stödja författaren ekonomiskt genom att köpa boken, kan du ju låna av kompis eller på bibblan (förf får då viss ersättning men bara ca 1 kr …)

  • malinthewriter skriver:

   Pengarna gör mig inte så mycket, det är tiden att läsa och skriva i bloggen som jag känner att jag egentligen hellre skulle ge andra … men jag lär nog sluta där alla andra är … att jag läser den 😉

 2. Monika skriver:

  Jag försöker nog att inte lägga in några personliga värderingar av själva författaren när jag väljer böcker. Ofta tycker jag att det inte är några problem, för de författare som jag inte gillar skriver ofta om ämnen jag inte heller gillar 🙂

 3. Inger Hansson skriver:

  Jag är nog ganska extrem i att verket som skiljt från personen bakom. Det är det ju inte. Så klart. Men jag funderar sällan på författaren när jag läser en bok och har nog inget principiellt emot att läsa en bok av en skitstövel. Men till en viss gräns kanske. Har mycket svårt för hustrumisshandlare. Särskilt om de framställer sig själva som företrädare för godhet…

 4. Take The Fifth skriver:

  Hm, knepigt! Men såhär: jag stödjer dig till 100 % om du inte vill läsa en författare som jag inte gillar, det gör inte jag heller. Men ibland tar nyfiken över och jag tänker att ”ok han eller hon får en chans.” Är boken dålig, fantastiskt, problem solved. Är boken bra så (1) ”förjävligt att de måste anlita spökskrivare!” eller (2) Hm, kanske jag har fel?

 5. enligt O skriver:

  Jag är en ganska barnslig människa och brukar inte sällan undvika böcker av författare jag fått för mig att jag inte gillar. Det finns ingen logik, mer än någon skum känsla av att att jag inte klarar av personen i fråga. Ibland ändrar jag mig, ofta på ett lika ologiskt sätt, och läser ändå.

  • malinthewriter skriver:

   Men är det så ologiskt egentligen? Jag menar, det finns ju tillräckligt med böcker att läsa ändå så om man kan sortera ut några på det här sättet är det väl egentligen bara bra … 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s