Nobelpriset i litteratur

Klockan 12.55 idag börjar sändningen för utdelningen av Nobelpriset i litteratur i SVT1!

Såhär har urvalsprocessen gått till:

Förslag till årets pristagare skall ha inkommit skriftligen till Nobelkommittén senast den 31 januari. Förslagsskrivelsen skall vara undertecknad av förslagsställaren och kan inte skickas via e-post. Förslaget bör, men måste inte, åtföljas av en motivering. Det går inte att föreslå sig själv som kandidat, dvs. Nobelpriset kan inte sökas. Varje år brukar det inkomma ungefär 350 förslag.

Under våren bearbetas förslagen av Nobelkommittén. I april fastställer Akademien en preliminär kandidatlista omfattande 15-20 namn, och inför Akademiens sommaruppehåll brukar kandidatlistan vara reducerad till cirka fem namn.

I oktober träffar Akademien sitt val. För att valet skall vara giltigt krävs att någon kandidat får mer än hälften av de avgivna rösterna.

Pristagaren får mottaga priset (8 milj. kr. 2012) av kungen i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december.

Det finns olika bud om vem som är årets mottagare, men ska man gå efter statistiken så är det förmodligen en engelskspråkig äldre herre som kanske till och med passerat pensionsåldern. Samtidigt lever vi i en tid som vi i alla fall vill tro blir mer och mer jämställd, och det är ärligt talat pinsamt hur lite kvinnor som tilldelats detta pris. Pinsamt, på riktigt. Därav känns det inte alls omöjligt att det faktiskt är en kvinna som vinner idag.

Enligt oddsen är dock Haruki Murakami en favorit, vilket han är varje år. Även om jag inte var überförtjust i 19Q4-trilogin så är han en mästarnas berättare, men är han tillräckligt -fin- för Nobelpriset? Jag är tyvärr tveksam. Bland oddsen finns det inte många kvinnor, och jag kan inte påstå att jag har bra koll på namnen som nämns. Den enda jag verkligen känner igen är  Joyce Carol Oates och denna produktiva kvinna kan gärna vinna, för mig. Men hon skriver böcker som tilltalar många, inte bara -finkulturen-. Och dessutom är hon ingen gubbe 60+ …

Nå. Idag 12.55, då sitter jag bänkad 🙂

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nobelpriset i litteratur

  1. susannekleman skriver:

    Samma här 🙂 Håller tummarna för en kvinna- helst Oates!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s