Min facebookfria vecka – så går det

För många kan denna avvänjning verka så sjukt löjlig, men jag vet också att det finns många där ute precis som mig. Som kollar facebook i mobilen direkt man vaknar på morgonen. Som kollar facebook det sista man gör innan man somnar. Som kollar facebook de nätter man inte kan sova. Som kollar facebook fastän man egentligen skulle betala räkningar. Och så vidare.

Jag har överlag använt internet betydligt mindre än vanligt, men en del twitter, instagram, blogg och mejl har det blivit. Men dessa går inte att jämföra med all tid jag brukar slösa bort på facebook.

När jag det senaste året varit på resor har det varit så himla skönt att kolla facebook max en gång om dagen. Alltså skönt. Men en vecka? Ett så långt uppehåll vet jag inte när jag hade senast. Kanske någon gång under 2008 när inte så många av mina vänner hittat dit.

I alla fall. Såhär har det gått hittills.

Söndag 23.54: Tog bort appen från mobilen.

Måndag: På morgonen när jag skulle kolla mejlen råkade jag per automatik gå in på facebook. Efter tre sekunder stängde jag ner rutan, hann bara se ett namn och hur många notifications jag hade. På eftermiddagen fick jag meddelande från en kompis om någon som kommenterat dumt på facebook någonstans. Hur nyfiken blev jag inte? Men nä. Jag gick inte in.

Tisdag: Drömde under natten att jag råkat logga in på facebook 4 gånger. Alltså. Jag drömde alltså att jag loggade in på facebook. Efter ett dygn utan just detta. Under eftermiddagen reflekterade jag till att jag ofta ville gå in på facebook och söka på någon. Till exempel när fått ett beställningsmejl ville jag kolla om vi hade gemensamma bekanta. När jag fick ett reklamerbjudande likaså. När jag researchade inför kommande bok och stötte på namn så tänkte jag först: ”Hm, undra om han finns på facebook?”. Efter att jag sett Svenska Hollywoodfruar hamnade jag på Gunillas blogg och där hade någon skrivit en riktigt idiotisk kommentar, klickade på namnet till denna och VIPS (!) så var jag på facebook igen! Hamnade i chock och stängde av hela webbläsaren i panik. Hann se notifications. Minns inte när jag hade så många senast. If ever. Och det på två dagar.

Något jag frekvent gör i till exempel reklampauser, när jag sitter i bilen och väntar på någon etc är att jag kollar på mobilens display. Bara kollar liksom. Letar efter appen som är borta.

Fem dagar kvar.
Det känns jävligt länge.
Men samtidigt är det så himla skönt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Min facebookfria vecka – så går det

 1. Leah skriver:

  Spännande att läsa! Ditt projekt ger dig, och oss andra, en intressant insikt i hur mycket tid vi spenderar på Facebook. Jag känner igen mig i precis allt du skriver ovan. Detta slentriankollande som vi egentligen hade kunnat vara utan till stor del.

  • malinthewriter skriver:

   Ja, det är ju just det. Jag har ju inte för avsikt att på något sätt sluta använda Facebook. Och jag gillar ju att läsa mycket av det som skrivs av vänner och bekanta, diskutera i olika grupper osv. Men det är just när jag liksom bara kollar för att kolla … det hackar upp tillvaron. Jag har verkligen varit betydligt mer fokuserad och fått betydligt mer gjort de senaste dagarna när jag inte kollat facebook en gång (optimist …) i timmen. Den kreativa hjärnhalvan har vaknat till tror jag 😉

 2. Fia Filur skriver:

  Hejar på dig! Tycker fler borde göra som du!

 3. Pingback: Facebook – ett beroende du inte vill ha? | SofiaFritzson.com

 4. Jenny skriver:

  Hahaha 😀 Visst är det så, men jag kan nog tycka att wordfeud är ännu värre, var man än kommer sitter folk timme efter timme med näsan i ett ordspel och är helt bortkopplade från omvärlden. Det gick så långt att vi, en familj på 5 personer satt tillsammans i soffan, stirrade in i varsin mobil och spelade mot varandra samtidigt som vi utstötte små ljud som hmf… äsch.. ha..ha…där fick du.. osv. Galet ju! Nu har 3 av fem mobiler gått sönder (barnens) vilket jag tycker är rätt skönt och dessutom har jag tappat bort mitt lösen till WF och jag kommer inte leta rätt på det igen.
  Fb kommer jag fortsätta använda, men jag är inte lika frekvent som förut.
  Lycka till med ditt uppdrag! 😀

 5. Tycker inte det är ett dugg löjligt 🙂 själv gjorde jag en ordentlig utrensning av ”vänner” på Facebook för några veckor sen, då jag plötsligt inte begrep vad mer än hälften av dem gjorde där. Nu har jag bara familjemedlemmar i vännerlistan samt mina få närmaste riktiga vänner, som jag vet att jag mår bra av att höra av 🙂 bara att ge sig själv mer kontroll, om än så lite som att rensa vänner och grupper, har resulterat i att jag tillbringar mindre tid där, än innan.

 6. Nina skriver:

  Jag har inte ens facebook. Vet att det skulle ta för mycket tid från annat som jag känner betyder mer.

 7. jonas wolcher skriver:

  Facebook tar otroligt mycket av ens tid om man ska vara aktiv där. Jag kan hålla med om att sedan man införskaffat en iphone så har en facebook-glutt i timmen varit standard. Jag håller verkligen med om Tika som tycker vi har blivit alldeles för uppmärksammade på elektroniska vänner istället för att prata med varandra.
  Under flertalet filminspelningar vi har haft så försvinner majoriteten in i mobilen efter en dags filmning.
  Tror ni att det skulle gå att skapa någon form att etikett när det gäller mobilanvändadet?
  Det står inte skrivet någonstans utan att alla bara känner till det genom att gått från mun till mun.

 8. steampunklajv skriver:

  Jag har medvetet låtit bli att knyta mitt FB-konto till min smartphone. Det räcker med Facebook hemma, liksom 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s