”Raw food”, Erica Palmcrantz Aziz

I somras fick jag för mig att jag skulle vidga mina vyer i det vegetariska köket, och beställde därmed en handfull böcker på området. Nu är det hög tid att närmare skriva om dessa känner jag. 🙂

Först ut är ”Raw food” av Erica Palmcrantz Aziz. FAQ på området finns här, men kortfattat handlar det om vegetarisk kost som inte hettas upp över 42 grader.

Boken är danskt band, fin, lätt att bläddra i har trevlig utformning. Med sina 143 sidor, varav drygt hälften handlar om råvaror, tillagning och tips, känns den ganska lagom för en nybörjare.

Underrubriken till titeln är ”-ett lättare liv på tre veckor” och det är väl ett minus. Recepten är nämligen uppdelade på dagar under tre veckor. Här och där refereras det till recept man redan läst innan vilket känns som lite slöseri med plats.

I övrigt är recepten, i alla fall för mig, väldigt nya. Det är vitkålswraps, cashewdipp, zucchini med pumpapesto och en massa annat spännande som både ser gott ut och inte kan vara annat än übernyttigt. Själv så äter jag numera regelbundet äppelgröt (äpple, päron, selleri) på morgonen. Den krämiga zucchinipastan påminner faktiskt om pasta och är väldigt god. Den syrliga morotskakan som smakar kokos, trots att det är morötter, har jag också gjort med gott resultat. Den gröna smoothien med fikon blev dock en once in a lifetime. Alldeles gräsgrön och med knastrande kärnor från fikonen gick den inte riktigt hem. 🙂 I dagarna ska jag också testa mig på gazpachon, som jag aldrig ens gjort hemma men tror att det är något för mig som älskar tomater.

Sammantaget är det en inspirerande bok både för den som äter eller vill äta vegetariskt, men många recept går också att använda som alternativ till pasta, ris och potatis, och serveras med exempelvis kött, fisk eller kyckling.

Erica har även en hemsida med en blogg som hon uppdaterar ganska ofta. Jag har dock precis hittat dit, men det verkar lovande. 🙂

8/10

Detta inlägg publicerades i 2012, Betyg 7-8, Bokrecension, Forma books, Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s