Augustpriset – Alla nomineringar

Jag hade bara läst en enda bok av årets nomineringar, och det är den här. Jo, jag kan säga att min hjärna kopplade bort efter detta avslöjande, och jag satt som i trans resten av sändningen (nej, inga kommentarer om fin-fulkultur, elitism osv tack. Jag tycker bara att den är … bedrövlig. Så det så.).

Utöver det så gillade jag starkt att Nina Ulmaja är nominerad, mest för att hon är så himla bra och inspirerande. Jag har varit på ett föredrag om grafisk form som hon hade en gång och ja … jag önskar innerligt att det inte bara vore en gång.

Det roliga med Augustpriset (i betydligt större grad än Nobelpriset eftersom där bara är en vinnare) är alla lästips man får. Göran Rosenbergs bok har jag hemma någonstans (eller möjligen hos mormor och morfar). Har velat läsa den hur länge som helst, men då den verkar ”en aning” deppig … har jag dragit mig lite för det. Jag ser också fram emot att läsa Stridsberg och Kielos, men tycker egentligen de flesta skönlitterära och facklitterära verkar intressanta.

Vilka har ni läst? Något särskilt tips? Någon ni är extra nyfiken på?

Skönlitteratur:

”En storm kom från paradiset” av Johannes Anyuru

Juryns motivering: ”Han vill flyga, inte kriga i Uganda. Ändå hamnar huvudpersonen i Johannes Anyurus En storm kom från paradiset i omständigheter som blir ödesdigra: rättslös fånge, hemlös flykting. Historiens vind sveper honom med sig från den östafrikanska turbulensen till varvsarbetet på Hisingen. På svindlande vacker prosa har Johannes Anyuru skrivit en roman, en sorgesång, om sin fars liv.”

”Ingenbarnsland” av Eija Hetekivi Olsson

Juryns motivering: ”Miiras eld kan vara den största i Sverige, när lågan från hennes trimmade cigarrettändare svärtar miljonprogrammets innertak. Hur går det egentligen till när barnen överlever barndomen? Elden är ett svar, som ges i Eija Hetekivi Olssons Ingenbarnsland. Det är en roman om eldarna som brinner i storstadens utkanter, och om elden som kan brinna inuti ett flickebarn. Eija Hetekivi Olsson skriver den moderna fattigdomens landskap, på ett språk av lika delar ursinne och betvingande lust.”

”Sång till den storm som ska komma” av Peter Fröberg Idling

Juryns motivering: ”Några septemberveckor i Phnom Penh år 1955 utgör ett skälvande preludium till en kommande katastrof. Triangeldramat mellan den unge Pol Pot, hans politiska huvudmotståndare Sam Sary och den vackra Somaly, är en raffinerad orkestrering av begärets komplexitet; av maktens dynamik, erotikens politik och slumpens metodik. Honungsljus, jasminte, ett dammkorns knastrande i grammofonen – Peter Fröberg Idlings Sång till den storm som ska komma besjunger fiktionens förmåga att komma sanningen in på livet.”

”Springa med åror” av Cilla Naumann

Juryns motivering: ”Sommargästernas intåg i det halländska kustlandskapet och mötet mellan bonddottern och stadsflickan i en vild vänskap bortom föräldrakontroll och klassgränser är det minne kring vilket Cilla Naumanns roman Springa med åror cirklar. Med åren bleknar sommardrömmen och sanningen om klassamhället framträder. Kvar blir en ensam mor med ett annorlunda barn och en sträv verklighet att hantera. Springa med åror är en psykologiskt insiktsfull och skickligt komponerad roman som växlar mellan då och nu i en rörelse som driver mot sitt oundvikliga slut.”

”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” av Göran Rosenberg

Juryns motivering: ”Från det polska förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.”

”Medealand och andra pjäser” av Sara Stridsberg

Juryns motivering: ”Genom livet går strömmar av det vackra och det fula, av lyckliga resor uppåt och av förtvivlade fall mot en okänd botten. Sara Stridsbergs dramer visar oss högspänningsledningen, och kan till och med förmå oss att skratta en sekund åt den. I samlingen Medealand och andra pjäser leds gestalterna ut ur mytens och historiens skugga. Vi kan se och höra Medea, Drottning Kristina och Valerie Solanas när de talar från könets mörker. Man inte bara kan läsa dramatik – man vill det gärna när tanken och språket gnistrar så förunderligt som hos Sara Stridsberg.”

Facklitteratur:

”Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin” av Katrine Kielos

”Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam” av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz

”Det står ett rum här och väntar på dig…Berättelsen om Raoul Wallenberg” av Ingrid Carlberg

”Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid” av Martin Gelin

”Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia” av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

”Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt” av Monica Lauritzen

Barn- och ungdomslitteratur:

”Only väg is upp” av Emmy Abrahamson

”Jag blundar och önskar mig något” av Moa-Lina Croall

”Jag älskar Manne” av Pija Lindenbaum

”Elin under havet” av Sofia Malmberg

”Jag är världen” av Mårten Melin

”A B C å allt om D” av Nina Ulmaja

Lilla Augustpriset:

”En arbetsplats (Östtyskland – 11 oktober 1972)” av Erik Hultin

”Ekvationskalkyler” av Erik Hultin

”Route 66” av Ulrika Nettelblad

”Det avgörande skottet” av Elin Stenlöf

”Rapport från Norrlands fjälltrakter” av Maja Tinnerwall

”Stensyskon av Anna Hoogland”

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s