”Gryningspyromanen”, Jörgen Pettersson & David Widlund

Under Bokmässan i Göteborg träffade jag både Jörgen och David som givit ut ”Gryningspyromanen” via Hoi förlag som jag jobbar en del för. Eftersom jag bor i Skåne och gärna läser biografier blev jag extra nyfiken på deras bok.

”Gryningspyromanen” är en välskriven biografi om Ulf Borgström som under nästan 20 år misstänks ha anlagt över 100 bränder runtom i Sverige. Vi får följa ett kostsamt polisarbete som nästintill aldrig ledde till åtal, och nästintill alltid ledde till att Ulf kunde återgå till sin pyromani.

Det som ibland gjorde texten något långsam var detaljer som upprepades och ibland gick lite för djupt för att vara intressant för mig. David berättade däremot att de varit ute på flera föreläsningar och jag kan absolut tänka mig att dessa detaljer är av stort värde för dem som själva arbetar inom brandkåren, polisväsendet och kanske även de med mer psykologiska inriktningar.

Sidorna ovan skummade jag genom (men så himla många var de egentligen inte) medan jag läste andra med stor förundran. Det berättas om en jobbig barndom som egentligen aldrig direkt övergick till något annat än ett möjligen ännu jobbigare liv. Borgströms relationer känns som ett avsnitt av Våra bästa år då han blev tillsammans med sin pappas tjej, det vill säga sin styvmor. Hon var betydligt äldre än Borgström men de hängde ändå ihop i väldigt många år, till dess att hon (om jag nu inte minns fel) började hänga med Borgströms bror istället.

På sätt och vis har väl Borgström en sådan bakgrund som gör att man får en viss förståelse till att han blivit som han blivit. Det är många sorgliga omständigheter som skildras i boken, men också en del anekdoter som, trots allt, är lite roliga. Som när han med sina kumpaner styrde om telenätet och tjänade tiotusentals kronor på detta.

Gryningspyromanen är en bra dokumentation. Det är en något skrämmande skildring om hur någon kan planlägga brand efter brand men ändå ”aldrig” åka fast. Detta trots att Borgströms bränder sällan var slumpmässiga, det fanns för det mesta någon ledtråd som härledde till just honom. Men för rättsväsendet blev lite aldrig tillräckligt och kostnaderna för att slutligen få fast Ulf Borgström har kostat samhället flera hundra miljoner kronor.

Detta inlägg publicerades i 2012, Biografi, Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s