Nytänkande eller utnyttjande?

För ganska precis ett år sedan blossade det upp debatt i bokbloggsvärlden om Booked. Jag minns till och med att jag ska ha skrivit ett argsint inlägg om detta, men var det sedan tog vägen har jag ingen aning om. Försvann gjorde det i alla fall.

Mina tankar och funderingar kring Booked och dess arrangemang har inte förändrats, och nu när jag märker hur det dyker upp utmanare till Booked måste jag bara få ur mig några frågor.

Jag kan på sätt och vis förstå det här med att förlag ser en möjlighet i att de snabbt kan få ut en titel, men det jag inte riktigt förstår är bloggarnas position.

”Det kostar ingenting och det enda du åtar dig är att skriva en rad eller två om boken du just läst (självklart får du prata om boken också, men det är inget vi styr över).” Booked har två tillfällen. Någon annan har tre rader som minimikrav, en annan tio.

”Booked är enkelt. Vi kombinerar världens äldsta metod (mun-till-mun), med ny teknik (sociala medier).” Är det verkligen mun-till-mun om man skickar någon en bok och säger ”prata om den här”?

När detta var i ropet för ett år sedan kom siffran 40 000:- upp på frågan hur mycket det kostade att anlita Booked. Av dessa 40 000:- får marknadsförarna som jag uppfattat det- alltså de som aktivt skriver om böckerna – noll kronor (0 kr).

Egentligen gillar jag själva grundstrukturen, att snabbt få ut böcker till läsbitna. Det är just det där med att mellanhanden tjänar 40 000:- på det som stör mig.

De senaste månaderna har jag märkt hur hela bloggar verkar samarbeta med diverse förlag, och inte samarbeta som att ”jag vill läsa nån av era böcker, kan ni skicka mig ett ex?”. Nej, det är snarare ”jag läser och skriver gärna om era böcker, om ni betalar mig”.

Kanske att jag missförstått det, jag hoppas nästan det. Jag vet inte riktigt hur marknadsföringslagen ser på PR i bloggar, men all typ av annonsering (som det ju blir när den ena parten betalar den andre) måste ju i regel markeras att det är just det. Orsaken är att inte förvilla sina läsare men just nu känner jag mig helt lost. Hur förlag och författare kan gå med på detta vet jag inte riktigt heller då det antagligen skadar deras varumärken mer än det ökar deras fanskara.

Som jag i dagsläget ser det smutsar den här typen av förhandling ner oss bokbloggare. Vad är ärligt och vad är köpt? Får man ens göra så utan att uppmärksamma sina läsare på att man får betalt av någon för att göra det? Eller har jag missförstått allt det här? Jag hoppas det.

Det jag skriver om på facebook, twitter och min blogg gör jag helt och hållet för att jag vill det. Inte heller vill jag ha massor med tvångsmässiga inlägg i mina feeds (”Det är ju helt frivilligt” köper kanske någon men inte jag). Jag vill ha ärlighet. Ge mig bilder på vad du åt till lunch, middag, frukost. Ge mig uppdateringar om varje gång dina barn har kräkts och snorat. Ge mig citat om meningen med livet som kanske är lite fåniga för mig men som är viktiga för dig. Ge mig recensioner om böcker som du beställt från förlag och fått dem gratis. Men ge mig inte krystade åsikter om en bok som någon annan tjänar pengar på att du ska skriva.

Detta inlägg publicerades i Blogg100, Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Nytänkande eller utnyttjande?

 1. Linda Mp skriver:

  Vad hemskt, om det är så!!! Blir också upprörd, fast jag knappt läsre bokbloggar.

  Men kräkstatusar, det kan jag ge dig 😀

  • malinthewriter skriver:

   Det är ju möjligt att det ser likadant ut inom andra områden, tråkigt är det i alla fall.

   Haha I know, jag gillar det väl inte men det är i alla fall ärligt! ;D
   Krya!

 2. Linda skriver:

  Intressant – kände inte till Booked alls. Håller med om att köpt utrymme ska annonsmarkeras. Svårt att definiera vad som är köpt, och viktigt att åsikten om boken är fri. Håller fullständigt med om ditt sista stycke, som jag tycker är oerhört välformulerat. (Och så vill jag säga att jag gillar #blogg100 som fått mig att kika runt och läsa bloggar igen, det var faktiskt länge sedan.)

 3. Lyrans Noblesser skriver:

  Det här har jag missat, är det verkligen så att vissa bloggare skriver för betalning utan att ange det? Jag håller med dig om att detta bör redovisas i så fall.

  • malinthewriter skriver:

   Ibland undrar jag … men just det här känns som utnyttjande av bokintresserade för att generera träffar på google. Pengarna hamnar ju i fel ficka, om de nu nödvändigtvis bör hamna i någons.

 4. Marcus skriver:

  Åh vilket intressant inlägg!

  Jag tycker att kärnan i din text på något sätt blir: vad är köpt?

  När jag beställer recensionsex. av förlag kommer ju det (precis som det gör för etablerade recensenter i papperstidningar) med både underförstådda och utskrivna krav. Rec. datum är ett sånt krav som skrivs ut. Tidningar recenserar inte böcker trots att de finns ute i handeln eftersom rec-datum ligger senare. Här anpassar sig väldigt många dagstidningar efter förlagens marknadsföringsstrategier. Är det att vara köpt?

  Om jag skulle beställa rec-böcker om och om igen från förlag men bara recensera 1 av 100 mottagna böcker skulle jag sluta få rec-ex. ganska kvickt. Det FINNS ett krav på att skriva om även dessa böcker på samma sätt exempelvis i Bookeds ”regler”.

  Jag hävdar inte att du har fel, jag tycker som sagt att det är väldigt intressant bara att tänka kring frågan. Jag har själv sågat Booked-böcker eller vissa deler av böcker på min twitter och på bloggen och även denna negativa kritik har förlagen betalat Booked för att föra vidare.

  Bara för några dagar sen dömdes ju svt för otillbörligt gynnande i och med Björn Ranelids recension av Zlatanboken då den varit i bild för länge. Det faktum att Björn Ranelid ger ut sina böcker på samma förlag som boken ifråga var tydligen inga problem dock vilket varit soklart jäv i de flesta andra fall. I kulturvärlden verkar det vara ok ibland och inte ok ibland att sitta på två stolar. Att en McDonaldsanställd skulle recensera snabbmatsrestauranger för en tidning skulle vara omöjligt, hur kan en författare få vara kritiker så oemotsagt?

  Samma tänker jag kring bloggare och hur de får tag i sin läsning (låter som knark, och det är det ju i viss mån för oss kanske :). Hur uppstår lojaliteter? Vad är köpt? Hur tänker du kring annonsering till exempel? Det accepteras ju i en kulturbilaga att det görs reklam för ett förlag eller en bokhandel eller en enskild bok, och de pengarna betalar ju skribenternas löner. Är det annorlunda för mig som bloggare att att ha reklam för böcker, som jag sen skriver om eller inte.

  Det är jättesvårt såklart men kul att du dragit igång lite debatt kring detta!

  • malinthewriter skriver:

   Det är skillnaden mellan att beställa recex och att beställa via mellanhand som tjänar pengar på det jag vill poängtera. När jag beställer recex så: 1. beställer jag böcker jag verkligen vill läsa 2. Ibland dröjer det väldigt länge innan jag faktiskt läser den 3. Ibland skriver jag väldigt mycket om en bok, ibland glömmer jag bort att skriva om den alls. 4. Rec-datum har ju precis som med alla andra produkter med releasedatum att göra. Ibland kan en bok bli färdig före detta datum och därför distribueras ut.

   Jag tycker det vore toppen om även bokbloggare kunde få lön, men för att jämföra med tidningsrecensenter får de ju lön från tidningen, inte från förlaget som gett ut boken. Booked får ju lön direkt från förlaget för – menar jag – det arbete som den tredje (obetalda) parten gör. Det förlagen i första hand köper sig med detta system är ju inte positiva kommentarer, det de köper sig är träffar på Google vilket är bland det viktigaste som finns idag. Finns det inga träffar på Google, då är det inte något som uppmärksammats.

   I en tidning måste det stå om en annons är en annons, den får inte maskeras till att vara en ”naturlig” del av tidningen. Det jag undrar är om det inte bör vara liknande krav även på internet?

 5. Marcus skriver:

  Vad kul med svar. Jo självklart bör det anges att det är annons även på internet, det håller jag ju solklart med dig om. Men det är ju för den sakens skull inte säkert att bloggaren ifråga är helt opåverkad av det faktum att det helt plötsligt kommer pengar på kontot från ett förlag eller liknande företag. Man kan ju vara tyldig med annonsering men ändå ”köpt”.

  Intressant med google-aspekten av det hela, det har jag inte tänkt på, och det har du ju helt rätt i såkalrt.

  Men jag förstår fortfarande inte vad det spelar för roll att ett företag som Booked får betalt när det gäller själva kvaliteten på recensionen/åsikterna/tweetsen osv. Ur ett arbetsmarknadsmässigt perspektiv eller liknande kan jag förstå det men jag begriper inte riktigt hur det påverkar recensionen. Dina punkter 1-3 i ditt svar stämmer exakt in på mig när det gäller Booked-böcker. Att Booked får betalt är inte en faktor när jag läser boken eller skriver om den, hur skulle det vara det?

  Jag tänker framför allt på din sistamening ”Men ge mig inte krystade åsikter om en bok som någon annan tjänar pengar på att du ska skriva.”

  Att det kan finnas rimlig kritik mot att ett företag tjänar pengar på någon annans arbete håller jag helt med om. Men vart i kedjan är det som gör att mina åsikter blir krystade bara för att Booked gör en vinst på dem?

  • malinthewriter skriver:

   Hela min fundering är bara att Booked får betalt för ett arbete någon annan gör. Och det är möjligt att just dina åsikter inte är krystade, men jag har haft fleeera sådana i mina feeds både på facebook och twitter.

   • Marcus skriver:

    Haha ok 🙂 Visste inte att det fanns en sån bakgrund till det. Jag trodde du menade att det fanns något i den ekonomiska modellen som ”korrumperade” vilket jag inte tror det nödvändigtvis behöver göra mer än någon annan modell när det gäller hur man får tag i boken.

    Eller så har jag bara ”bättre” facebook- och twittervänner 😀

 6. En bok om dagen skriver:

  Men allvarligt: är det verkligen så att somliga bokbloggare får betalt för inlägg om somliga böcker? Jag tycker att man ser det rätt tydligt i vissa andra typer av bloggar – men jag trodde inte att det fanns just några köpta bokbloggsinlägg.

 7. Linnea/Bokblomma skriver:

  Jag blir verkligen förvånad över din uppgift att det finns många bokbloggare som tar betalt av förlagen för att skriva om böcker. Det är väl fult att hänga ut någon, men allvarligt talat är jag nyfiken på vem/vilka det gäller, för jag är själv bokbloggare och surfar runt mycket på andras bloggar och den enda ”betalning” jag kan se är recensionsexemplar – som det står bloggaren fritt fram att hylla eller såga efter smak. Sedan finns det en del som också skriver texter för olika tidningar m.m. och då lär det väl utgå betalning (hoppas jag!). Är det konstigt?

  Diskussionen om att bokbloggare är ”köpta” poppar upp nu och då och den gör mig alltid lika frågande. För mig är det helt orimligt att vara ”köpt” som bokbloggare. Själv jobbar jag heltid med ett vanligt jobb + har ett liv, så det finns inte utrymme att läsa böcker för att få några kronor i betalt; vad skulle det vara för timlön? Inte heller rosar jag en bok bara för att jag har fått den. Det finns ingen anledning till det.

  Ja, det är min syn på saken. Vid sidan av det så kan jag väl skriva att bloggande kan vara nog så tidskrävande och även om ”alla” bokbloggare bloggar gratis och för sin egen skull så är det väl inte hugget i sten att det måste vara på det sättet. Många hånar ju t.ex. Underbaraclara för att hon är ”hemmafru”, men i själva verket försörjer hon hela sin familj genom bl.a. sin livsstilsblogg där hon mestadels skriver om sådant som folk gör gratis..

  • malinthewriter skriver:

   Många bokbloggare tror jag väl inte det finns? Poängen med mitt inlägg är inte heller att bokbloggare inte ska tjäna pengar, det är ju snarare tvärtom. Att någon annan tjänar pengar på det bokbloggarna gör.

   Det med att vi skulle vara köpta för att vi får en bok har jag också hört, men det är ju så löjligt att jag knappt vet var jag ska ta vägen … 🙂

   • Linnea/Bokblomma skriver:

    Så om jag förstår dig rätt så är det inte det att få böcker och skriva om dem som du upplever som problematiskt, utan det problematiska är att det finns en mellanhand som tar betalt för det som bokbloggare gör gratis? Jag ser personligen inget problem med just det. Man ska väl kunna ta betalt för sina tjänster och 40 000 är väl inte orimligt (jämfört med vad jag har hört att annonser kan kosta)? Om man inte har tid/lust att gå den långa vägen och knåpa ihop en välbesökt bokblogg så är väl Booked ett intressant alternativ till att komma åt recensionsexemplar. För förlagen måste det också vara långt mer intressant att skicka iväg böckerna till personer som aktivt har efterfrågat dem, istället för att t.ex. på vinst eller förlust skicka iväg till bloggare (och journalister, såklart), som kanske inte ens läser böckerna..

    Men sedan är det givetvis fult (och fel) att det finns bloggar (inte direkt bokbloggare vad jag har sett, men andra bloggar; livsstilsbloggar) som postar beställda inlägg, d.v.s. annonser, utan att tydliggöra vad det är. Det är illa för trovärdighetens skull och jag gissar att det inte ens är riktigt tillåtet.

    Recensionsexemplar och bokgåvor från exempelvis Booked är kanske i en gråzon i och med att det även i de fallen har utgått betalning (i form av en bok). Men jag vet inte… Ut skatteverkets synpunkt är det väl en form av betalning och ska tas upp i deklarationen om det rör sig om tillräckligt många. Men från bloggbesökarnas perspektiv tycker jag att den stora skillnaden mot rena annonser är valfriheten. Får man skriva vad som helst så kan man inte se det som ett beställningsjobb i stil med ett helt köpt inlägg. Ska man se problem med Booked måste man också se problem med bokbloggare och kräva att att varje inlägg om recensionsexemplar ska highlightas som en annons.

   • malinthewriter skriver:

    Jag tror du missförstår mig. ”Det finns en mellanhand som tar betalt för det som bokbloggare gör gratis”, ja det är felet eftersom bokbloggarna fortfarande inte får ett öre. Någon annan (mellanhanden) drar alltså in massor med pengar på det arbete vanliga privatpersoner gör. Helt snett. Och fult. Och vad är egentligen skillnaden med de beställda inlägg du nämner här? ”Nämn vårt företag på din blogg så får du 500:-” vs ”Nämn den här boken på twitter/facebook/blogg två gånger så får du boken”. Det är det jag undrar med mitt inlägg, är det egentligen någon skillnad?

 8. Hinner inte läsa hela diskussionen just nu men slänger i all hast ur mig ett par vinklingar.
  1) Går det tjäna pengar på något så kommer garanterat någon att försöka göra det. Det är de varmt välkomna att göra för min del. Om jag inte tycker det är prisvärt så anlitar jag inte tjänsten eller köper inte varan.
  2) Kvalitetskontroll. Om jag drev ett stort förlag så skulle jag vara intresserad av att bygga relationer med kvalitetsbloggar (bra inlägg och mycket trafik). Jag skulle inte kasta pengar i sjön på att anlita en mellanhand där jag inte har koll på vilka bloggar böckerna hamnar hos. Jag vill ju hellre ha trädgårdsboken nämnd i en trädgårdsblogg än på en nystartad bokblogg med tre inlägg.
  3) Jag bokbloggar inte utan bloggar om andra ämnen men nu och då får jag erbjudanden om att publicera ett inlägg om ett eller annat med en länk i. Detta för att länkar är så otroligt viktigt för sökmotoroptimering (anpassa sajter som hamnar högt i sökstatistiken). Alltså är det inte underligt att det finns detta även inom bokbloggarnas värld. Jag har hittills inte nappat på något sådant erbjudande för när jag bett få se texterna har de varit så uselt skrivna att jag tycker det skulle sänka mitt varumärke.

 9. Linnea/Bokblomma skriver:

  Jag tycker som sagt att det är en stor skillnad mellan rena annonsinlägg och inlägg som handlar om recensionsexemplar. Jag tror att vi är överens om att man inte är tvingad att skriva positivt om en bok för att man har fått den. Med andra ord; till skillnad från annonser så är innehållet i inlägg om recex helt valfritt.

  Däremot är det såklart ingen skillnad mellan recex och böcker från Booked – läsaren har fått samma betalning för sin tjänst och har i praktiken samma krav på sig. Jag kan inte föreställa mig vad i det att skriva inlägg om recex som är oärligt. Men om det ändå skulle finnas ett sånt problem så förstår jag inte hur ”problemet” skulle lösas genom att alla började ta ut annonsavgifter för sina blogginlägg. Tvärtom är vi väl ense om att det är exakt det som är oärligt och fel?

  Att sen Booked tar betalt för förmedlingen känns inte konstigt i min värld. Inte heller tidningar eller tv gör reklam för böcker som välgörenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s